Dodaj do ulubionych

spanie na boku

21.06.06, 09:51
Czytałam wczoraj książkę o ciąży, wygląda na wiarygodną porządną książkę,
wyczytałam w niej, że powinno się spać na lewym boku ponieważ spanie na prawym
może być przyczyną niedotlenienia dzidzi, itp. No trochę mi się to wydaje być
przesadne tymbardziej że nic się o tym nie mówi, ale zastanawia mnie to, czy
coś może wiecie na ten temat? Przyznam że sama staram się żyć normalnie i nie
traktuje ciąży z przesadyzmem, ale skoro tak piszą w porządnej książce..? co
myślicie?
Obserwuj wątek
    • ola984 Re: spanie na boku 21.06.06, 10:10
      Ja po prawej stronie mam dziecko więc staram się leżeć więcej na lewym boku ale tylko dlatego. Na wznak to i owszem słyszałam że się uciska tetnicę i można samemu zemdleć i dziecko niedotlenic ale o bokach nic mi nie wiadomo.
    • skrzat1977 Re: spanie na boku 21.06.06, 10:14
      Ja w 27 t.c. byłam 4 dni w szpitalu na badaniach i w wypisie też mam w jednym z
      punktów napisane że spać należy na lewym boku ale niestety przeczytałam te
      zalecenia dopiero w domu i nie zapytałam dlaczego tak trzeba ale widocznie tak
      trzeba i to jak dobrze pamiętam od 6 miesiąca.
      Pozdrawiam
      • geospiza Re: spanie na boku 21.06.06, 10:20
        To chyba chodzi o cos inego, niż niedotlenienie..
        Jak ma się skłonności do żylaków lub opuchlizn, to należy spać na lewym boku, bo
        po prawej stronie biegnie żyła główna i ucisk na nią powoduje zastój krwi np. w
        żyłach nóg.
        Nota bene, tętnice biegną właśnie po lewej stronie (aorta zstępująca), więc
        leżenie na prawym boku chyba nie miałoby na nie wpływu... wink
    • justynaz2010 Re: spanie na boku 21.06.06, 10:47
      Zaleca sie spanie na lewym boku bo z lewej str. leza narzady. Spanie na prawym
      boku powoduje ze te narzady "spadaja" na dzidzie lezaca z prawej str. (no moze
      nie tak drastycznie smile, ale bez przesady, ja od paru tyg. wogole nie moge spac
      i jeszcze mialabym sie meczyc lezac w jednej pozycji. Zreszta dzidzia da ci
      znac ze jej niewygodnie.
    • leszczynka_sz Re: spanie na boku 21.06.06, 10:51
      z tego co ja wiem - faktycznie spanie na lewym boku jest dla dziecka
      najbardziej optymalne, ale jeśli śpisz na prawym, to także nic się nie dzieje,
      a niewskazane jest rzeczywiście spanie na plecach - z powodu ucisku i
      niedotlenienia dzidzi.
    • aniuta75 Re: spanie na boku 21.06.06, 12:18
      Nie mogłam spać na lewym boku, bo nie mogłam usnąć. Trochę poleżałam i byłam
      cała obolała. Przeważnie leżałam i spałam na prawym. Synek urodził się zdrowy.
      Wydaje mi się, że przedewszystkim nie powinno się spać na plecach, no i z
      oczywistych względów na brzuchu tongue_out

Ania i Kubek vel Pyzaty
    • karolisia26 Re: spanie na boku 21.06.06, 12:19
      ja tam spię na lewym bo nawet jest mi tak wygodniej, na plecach to juz dawno
      odpadło bo brakuje mi powietrza
    • agusia19-84 Re: spanie na boku 21.06.06, 12:36
      Spanie na lewym boku poprawia krążenie również w łożysku i dotlenia zarówno
      mamusie jak i maleństwo...
      • kraxa ja jakos z automatu 21.06.06, 14:44
        spie na lewym boku. Jest mi ak najwygodniej, ze zgieta w kolanie prawa noga a
        lewa wyrostowana. na prawym boku moge troche, ale nie za dlugo. Na wznak, to
        tylko w seksie;-P
      • krztyna Re: spanie na boku 21.06.06, 14:45
        Warto dodać, że "przepisy" te dotyczą głównie zaawansowanych ciąż (drugi i
        trzeci trymestr). W pierwszym nie ma to jeszcze takiego znaczenia (np. bez
        problemu można spac na brzuchu do czasu aż nie zacznie on przeszkadzać).
        Zresztą wydaje mi się, że organizm w wielu przypadkach sam przybiera pozycję, w
        jakij czuje się dobrze i nie trzeba na siłę leżeć tylko w jednej pozycji.
        ------------
        Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
        Czekamy na Ciebie
        • angela2628 Re: spanie na boku 21.06.06, 14:50
          No dzieki wielkie za podpowiedzi teraz juz wiem co i jak smile Ciesze się że
          istnieją takie forum smile
    • paula08 Re: spanie na boku 21.06.06, 14:50
      Moj lekarz wyjasnil mi, ze nalezy spac na lewym boku, gdyz wtedy dzidzius jest
      najlepiej dotleniony. Spiac na plecach uciska sie tetnice dotleniajaca
      maluszka, a ze ta tetnica przebiega bardziej z prawej strony to nie zaleca sie
      spania na prawym boku ze wzgledu na to, ze tez mozliwy jest ucisk. Oczywiscie
      zalecenia dotycza w miare zaawnasowanej ciazy, w pierwszym trymestrze to nie ma
      znaczeniasmile
    • reniatoja Re: spanie na boku 21.06.06, 14:58
      Nie wiem jak Wy, ale ja nie jestem w stanie przespać całej nocy w jednej
      pozycji i tak przez pół roku. W ogóle małe spektrum jest, jeśli chodzi o te
      możliwe pozycje do spania, bo tylko na jednym lub drugim boku, to jescze na
      prawym nie wolno? Litości. Ja śpię na obu bokach, przewracanie sie z jednego na
      drugi zajmuje mi wprawdzie pół godziny wink ale wolę to, niż cierpnąć kilka
      godzin na jedynym lewym boku. Musze sie poruszyć od czasu do czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka