ekaczmarczyk 22.06.06, 09:34 Czy któraś z Was była w takiej sytuacji, lub zna taką mamusię u której gestoza powtórzyłaby się w drugiej ciązy? Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaasma Re: Do mam z gestozą. 22.06.06, 09:50 witaj, ja mam podobny problen tylko w pierwszej ciąży.z tego co powiedział mój gin. to nie jest konieczne by ta sytuacja sie powtórzyła, aczkolwiek może sie zdarzyć.jedną z przyczyn jest łożysko( jego budowa i funkcjonowanie). podobno jednak zdarza sie to rzadko. ja mam pytanie czy w związku z gestoza w pierwszej ciąży rodziłaś normalnie czy przez cc? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: Do mam z gestozą. 22.06.06, 09:56 Ja miałam w pierwszej ciąży, zakończona szczęśliwie cc. Teraz jestem w 24tc i jak na razie ok. Mam nadzieję, że się nie powtórzy. Lekarz mówi, że rzadko się zdarza by gesttoza sie powtórzyła, nie mniej jednak nie można tego wylkuczyć. Jestem dobrej mysli Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Kaasma... 22.06.06, 10:04 Rodziłam naturalnie 9 godzin, ale mnie sie nie udało Dla tego teraz sie boję. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kaasma Re: Kaasma... 22.06.06, 10:24 rozumiem twój strach. mój lekarz powiedział, że moge spróbować naturalnie a w razie czego zawsze można zrobić cc.ja mam duże obrzęki, białka w moczu nie ma, a ciśnienie rózne( z regóły dobre).nie martw sie na zapas. ile jeszcze zostało ci do końca i czy masz teraz jakies objawy gestozy? Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Kaasma... 22.06.06, 10:46 Narazie nie mam żadnych objawów, ale sie martwie na zapas Teraz zaczął mi sie 21 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kaasma Re: Kaasma... 22.06.06, 10:52 nie martw sie na zapas podobno taka sytuacja zdarza sie naprawde rzadko. a nawet jesli juz sie cos pojawi to ty niestety nie masz na to wpływu.przede wszystkim pozytywne myślenie!!!!! ja jestem w 38 t.c. na dziś miałam planowane cc ale jestem w domu. zależy nam z mężem żeby urodzić naturalnie, więc lekarz powiedział że spróbowac można.ja mocno wierze w to że dam radę , a jak będzie zobaczymy?czy po porodzie (rozumiem że cc) objawy gestozy minęły? Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Kaasma... 22.06.06, 10:53 Wcześniej pisałam ze rodziłam naturalnie Ale objawy zniknęły zaraz po ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kaasma... 22.06.06, 11:16 Dziewczyny, a czy musza wystąpić wszystkie objawy, zeby stwierdzic gestoze? czy same obrzeki (b. duże) bez białkomoczu i nadcisnienia, to juz gestoza? Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: Invicta 22.06.06, 12:08 Nie musza byc wszystkie naraz.Ale same obrzeki sa normalne w ciazy-jedynie jesli nie schodza po odpoczynku albo wystepuja na twarzy czy brzuchu-wtedy warto isc do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Ewa! 22.06.06, 21:47 Jestem przykładem, że w drugiej ciąży gestozy może nie być! W pierwszej gestoza pojawiła się w 30 tc (nagłe obrzęki, wysokie ciśnienie, białkomocz pojawił się w szpitalu), po tygodniu już urodziłam((. W drugiej ciąży jak łatwo się domyślić umierałam ze strachu, że i tym razem gestoza się powtórzy. A jednak nie - moja młodsza córka Ada urodziła się w 39 tc z wagą 3550g! Ewuniu! Miej nadzieję, że będzie dobrze i nie martw się na zapas (choć wiem chyba najlepiej jakie to trudne). pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia161069 Re: A te obrzeki to jakie?? 22.06.06, 22:19 Hej dziewczyny ja od kiedy sa upaly mam opuchniete dlonie i stopy - takie serdeli - kostki nog i rak w normie , wyniki dobre robilam dzis , co prawda skoczylo mi troche cisnienie 2 dni temu ale juz dzis jest oki 125/80 - polozna mowi ze to te upaly tak na koncowki ciazy moga wplywac 35tc.A wiec jak musza wygladac te obrzeki zeby mowic o gestozie bez bialka i cisnienia??? Moze glupie te moje pytanie ale juz teraz to mam pietra co z tymi moimi serdelkami - a wizyta u gin za 1,5 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re:Aniu 23.06.06, 10:43 Dziekuję za ta wiadomość. Boje się bo u mnie nie skończyło się to dobrze. Lekarze twierdzą że powodem mogła być gestoza i to jest najbardziej prawdopodobne, ale wcale nie musi. No to sie boje teraz. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś