Dodaj do ulubionych

wzrost poziomu cukru

23.06.06, 10:22
Od kilku dni obserwuję systematyczny wzrost poziomu cukru. Kiedyś rzadko
przekraczałam 120, teraz to normalne. Dzisiaj, 1 h po śniadaniu (zjadłam to,
co zwykle - kanapki z wędliną i pomidorem) glukometr pokazał 173!! Czy któraś
z Was też tak miała ?? Kurde, nie wiem co się dzieje, bo nie wprowadziłam
ostatnio zmian w jedzeniu...
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 10:25
      idz do gina i opowiedz co sie dzieje.A robilas juz test obciazenia glukoza?Skoro
      tak Ci skacze najlepiej zrob od razu obciazenie 75 gramami i pomiar po 2
      godzinach,wtedy nie bedziesz musiala powtarzac badania gdyby wyszly Ci zle
      wyniki z obciazenia 50 gramami z pomiarem za godzine.Zycze powodzeniasmile
      PS do tego roztworu mozesz wcisnac sobie sok z polowy cytrynysmile
    • misia311 Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 10:32
      a ta 1h to nie za szybko? Ja zawsze mierzyłam cukier 1,5 - 2 h po posiłku
      • aga_sama Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 10:39
        Jestem w 33 tc, mam zdiagnozowaną cukrzycę ciążową. Od ponad m-ca stosuję dietę
        i do tej pory wyniki były śliczne. Cukier mierzę zgodnie z zaleceniami lekarza 1
        godz. po posiłku oraz na czczo. W ostatnim tygodniu pomiary po posiłkach są
        wyższe niż dotychczas, kilka razy przekroczyły 140, co wcześniej zdarzyło się
        tylko raz.
        Czy takie problemy z przyswajaniem cukru mogą być konsekwencją upałów?? Czy
        raczej zmian hormonalnych.
        • misia2012 Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 15:02
          A mozesz opisać jaką dietę stosujesz? Czego absolutnie nie jesz ?
    • fiamma75 Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 16:08
      Ja tak miałam i skończyło się insuliną rano pół godizny przed śniadaniem.
      Najlepiej idź do swojego diabetologa.
      • aga_sama Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 21:42
        Fiamma, a możesz mi napisać jak często przekraczałaś 140?
        • the_dune Re: wzrost poziomu cukru 23.06.06, 23:07
          hej, ja mam dzisiaj pierwszy dzień właśnie taki, że przekraczam 140, pierwszy
          raz tak poważnie. Zwaliłam wszystko na wczorajszą rozpustę (jakieś ciasto było
          wieczorem) no i na zjedzony dziś kisiel, z cukrem sad Ale dlaczego po zwykłej
          kolacji mam 145?! Nie mam pojęcia sad Zobaczymy, co będzie jutro. Idę w środę do
          mojej gin - dam znać, co ona na te wahnięcia.

Pozdrawiam smile
          diuna
          • aga_sama Re: wzrost poziomu cukru 24.06.06, 00:11
            Ja w środę idę na ktg, moja lekarka przyjmuje 2 gabinety dalej, więc spróbuję
            się wbić do niej chociaż na minutkę. Ona jest u mnie 2w1 - prowadzi ciążę i
            kontroluje cukrzycę, bo pracuje w poradni diab. Kurde, cukier non stop
            podwyższony po normalnym żarciu, jakieś skurcze, twardnienie brzucha. Zaczynam
            się bać
            • the_dune Re: wzrost poziomu cukru 24.06.06, 10:51
              właśnie od kilku dni Mała świruje, mam skurcze, brzuch twardy więc jadę na no-
              spie i staram się zminimalizować aktywność fizyczną. Pocieszający jest cukier
              na czczo, niezależnie od wahnięć poprzedniego dnia - trzyma się dolnej normy.
              Moja gin też prowadzi ciąże cukrzycowe więc nie chodzę do innego lekarza, tylko
              się zastanawiam czy nie powinnam zacząć biegać na ktg - nic to, do środy jakoś
              muszę dać radę (głównie psychicznie). Mam nadzieję, że będzie ok smile

Pozdrawiam cieplutko smile
              diuna
        • fiamma75 Re: wzrost poziomu cukru 24.06.06, 07:30
          aga_sama napisała:

> Fiamma, a możesz mi napisać jak często przekraczałaś 140?

U mnie wyznaczona norma była 120 po 1 godz. i w pewnym momencie wszystkie
          pomiary zaczęły być powyżej. W sumie miałam 5 x >140 (a 3 x w decydującym dla
          diabetologa tygodniu), z czego niektóre pomiary dochodziły do 160. Dostałam
          insulinę, trochę trwało ustawianie dawki, ale teraz mam wszystkie cukry
          idealne, nawet te poobiednie czy pookolacyjne (choć w tym ostatnim przypadku
          wstrzykiwana insulina już nie działa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka