kimora 23.06.06, 15:55 mam pytanie ile razy wykonuje się w ciąży badanie usg, zakładając że wszystko jest OK? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachutka Re: ile razy USG? 23.06.06, 16:12 To zależy od lekarza, od tego czy ma sprzet u siebie i czy chodzisz prywatnie czy nie. Ja chodzę prywatnie i usg mam robione na każdej wizycie, czyli co miesiąc, mimo że wszystko jest w jak najlepszym pożądku. Dzięki temu mogę obserwować jak dzidzia rośnie Moja koleżanka która chodziła przez NFZ miała robione usg 3 razy-na początku, w połowie i na końcu. Naprawdę wiele zależy od lekarza prowadzącego i niestety od tego czy płacisz za wizyty czy nie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 Re: ile razy USG? 23.06.06, 19:20 No właśnie, zależy od lekarza. Chociaż... trzy tygodnie temu wpadlam na wizytę kontrolną i powiedziałam że nie wyjde dopóki nie zrobi mi USG i nie powie czy będzie chłopczyk czy dziewczynka... No i co bidulek miał zrobić... ciężarnej nie przegada Będzie dziewczynka PozdrawiamY Odpowiedz Link Zgłoś
dorak8 Re: ile razy USG? 23.06.06, 16:42 też słyszałam, że trzy razy. Ja miałam w 10 tygodniu, w 20 i w 28. Nasz lekarz podgląda nam dzidzię na każdej wizicie. Na trzecim USG warto zrobi echo serca płodu. Zeby wybadc', czy dzidza nie ma wady serducha. U mnie to badanie trwało ponad pół godziny, więc mogłam sobie na Staszka popatrzec' a popatrzec'!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniarazytrzy Re: ile razy USG? 23.06.06, 18:20 Ja miałam 3 razy: w 8 tyg. żeby potwierdzić ciążę, w 24 żeby sprawdzić czy serduszko dobrze pracuje (dowiedziałam się, że chłopczyk) i w 30 (chyba) - widać było już wszystko dokładnie: serduszko, kręgosłupek, aortę, nerki, nosek, paluszki... Odpowiedz Link Zgłoś
oleska16 Re: ile razy USG? 23.06.06, 19:13 Jesli wszystko jest ok usg robi się 3 razy: między 12 a 14 tygodniem, nastepne między 20 a 22 i na samym końcu miedzy 28 a 32 tygodniem. Odpowiedz Link Zgłoś