hoshi74 26.06.06, 07:08 witam, czy macie pojecie, kiedy wasze dzieciaczki przekrecily sie glowka do dolu? moj Dzidz caly czas wali mnie lebkiem po zebrach... czulyscie jak ono sie przekrecilo/przekrecalo? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malinka255 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 09:06 witaj, mam ten sam problem, 33tc i 3 dni, dziecko ulozone pośladkowo, boję się, że się już nie przekręci, tym bardziej że ma wymiary o 2 tyg. więcek, czyli boję się, że miejsca już nie ma na odwrócenie; mamusie, udalo się Waszym dzieciom przekręcic pod koniec ciązy?? malinka Odpowiedz Link Zgłoś
avanita Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 09:42 Ja czułam jak byłam w 28 tygodniu jak moje dziecko się przekręcało. Czułam ruchy w dwóch miejscach. Nisko od strony pleców i trochę wyżej od strony brzucha. Ale lekarka mi powiedziała, że dzidziuś jest jeszcze na tyle mały, że może jeszcze zmienić pozycję. Moja mama opowiadała też, że córka jej przyjaciółki poszła do gin i skarżyła się, że dzidziuś się jeszcze nie przekręcił do porodu. Na usg wyszło jednak, że już się przekręcił i że to co ona brała za główkę to była pupka. Odpowiedz Link Zgłoś
ola984 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 09:52 moje wpadło główką w dól bardzo wcześnie ale jakoś tego nie czułam tzn uciskał mi na dół i było takie kłucie ale konkretnie kiedy nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 09:55 w 30tc-ciagle nózkami do dołu-czekam na obrót Odpowiedz Link Zgłoś
beta73 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 09:56 hej, do 37 tyg. powinno się przekręcić, moja córeczka przekręciła się w 27 tyg. czułam to bardzo wyraźnie, bolało na dole brzucha i zaczęłam sikac częściej, i ruchy czułam inaczej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skrzat1977 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 10:00 Ja też na jednej z wizyt, chyba w 32 tc dowiedziałam się że dziecko się jeszcze nie przekręciło i że jest zamalutkie. Na następną wizytę za miesiąc poszłam z przekonaniem, że nadal się nie odwróciło, bo nie zauważyłam kiedy by to miało nastąpić, (ruszało się jak zwykle) a jednak lekarz oznajmił mi że dziecko już jest ułożone prawidłowo tzn. główką w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 10:55 Córeczka obróciła sie równo tydzień przed porodem - czułam to jako narastajacy ból w nadbrzuszu, jakby niestrawność, tylko takimi partiami, niepodobny do niczego, co wcześniej czułam (a to juz drugie dziecko). Trwało 45 minut, kapiel nic nie zmieniła, a potem nagle ustało. Córeczka ważyła 4880 i lekarze nie dawali jej szans na obrót, a tu prosze pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 11:20 Moje od 24 tc było główką w dół, a w 34 tc ułożyło się pośladkowo. Czekam aż się odwróci. Samego pzrekręcania nie czułam, dopiero po fakcie zauważyłam, że mi główka koło pępka wystaje. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaeb Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 12:25 czułam wyraźnie, bo trochę bolało, to było gdzieś w 32 tyg, teraz częściej sikam, i czesem czuję takie dziwne parcie tam w dole Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 12:39 Ja czuję na bank, że jest maly nogami w dó, bo nie czuję pod żebrami nóżek, nad pępkiem widzę i czuję glowę, za to bardzo noski mnie kopie nogami w pęcherz; ja mialam go ulożonego gówką do dolu jeszcze ok.28tc, a w 31 tc na ktg wyszlo, że glowa w dol; kurde, niech się obroci, nie chce rodzic naturalnie pośladkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
piedor Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 13:12 A ja zaczelam 28 tyg. i na usg lekarz powiedzial ze jest glowka w dol. Co prawda jeszcze moze sie obrocic. Tez siusiam bardzo czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 13:17 Ja jestem dopiero w 15 tyg i dzidzia jest główką do dołu,jeszcze tydzien temu tak nie było, i odkąd jest głowką w doł ciągle mam kłujące parcie na pecherz. Odpowiedz Link Zgłoś
manka1987 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 13:36 jak mialam robione usg w 31 tc to dzidzia juz byla ulozona glowką na dół. Przez to ze jest ulozone glowka w dół czuje takie dziwne parcie czasami no i oczywiscie nozki czesto zachaczaja o moje zebra Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 13:39 A u mnie cały czas leżało główką do dołu i na przełomie 35/36 tc sie przekręciło główką do góry... I teraz już nie wiem czy zdąży się znów odwrócić... Mało czasu zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Pytanko. 26.06.06, 13:43 Ja w ciąży jeszcze nie jestem, ale... Słyszałam i czytałam tu na forum, że dziecko może obrócić lekarz przez powłoki brzuszne. Stąd moje pytanie do tych z Was, które piszą, że dziecko jest duże i się już nie obróci lub jest ułożone pośladkowo i nie zanosi się na odwócenie. Czy właśnie lekarz nie mógłby Wam w tym pomóc??? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 13:50 a moja dzidzia jest ułożona poprzecznie, czy któraś z was tez tak miała? jestem w 24 tc, mam nadzieje że dzidzia sie ułozy prawidłowo do porodu bd.lilypie.com/viV4p2.png Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatyska Re: do malpa513 26.06.06, 14:09 Przepraszam za pustą odpowiedź nacisnełam co nie trzeba. Przy pierwszej ciąży synuś miałam wrażenie że cały czas brykał sobie w poprzek mojego brzucha nawet położna mi powiedziała że nie ma szans się przekręcić ale ostatnia wizyta u ginas pokazała co innego, był zwarty i gotowy głową w dół. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 13:53 Klarcia przekręciła się w 34 tygodniu ciąży . Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: kiedy główka w dół? 26.06.06, 14:08 powinna sie przekrecac na poczatku 7 miesiaca moja sie przekreciła w połowie 7 Odpowiedz Link Zgłoś
hoshi74 kicha... glowka ciagle u gory... 06.07.06, 08:42 bylam wczoraj u lekarza, lebek ciagle pod moimi zebrami... dowiedzialam sie tez, ze w szpitalu gdzie chce rodzic, jest to bezwarunkowe wskazanie do cc wcale mnie to nie cieszy... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika1332 Re: kiedy główka w dół? 06.07.06, 19:13 -Jestem w 28tc a na ostatnim usg 10 dni temu okazało się,że maluszek grzecznie ułożył się już główką w dół.Nie mam pojęcia kiedy to zrobił bo mimo,że to moja druga ciąża i może powinnam być bardziej "doświadczona" kompletnie nie czułam przekręcenia. Moje maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
basia.p Re: kiedy główka w dół? 06.07.06, 19:36 moj bejbas odwócił sie ... hm ... no dokładnie nie wiem kiedy, ale pokazalo to usg na sam koniec 36 tyg kiedy gin chciał ustalac juz termin cesarki. Dwa tygodnie wczesniej byl ulozony posladkowo. Wydaje mi sie ze kiedys wieczorem miedzy 34 a 36 tyg. mały szalał az mnie bolało i to wtedy mogł sie obrócic , ale nie wiem na 100% czy taki obrót jest"do wyczucia". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 główka w dół wtedy gdy dziecku sie zachce 06.07.06, 19:48 u niektórych juz od 20 tyg leży główka w dół u niektórch od 30 tyg a u niektórych ( mojego męża bratowa) tydzień przed porodem dało rade szczerze mówiąc nie wiem jak bo to juz ogromne dziecko ale tak mi doniesiono nie ma reguły ale mówią że powinno sie obrócić do 36 tyg Odpowiedz Link Zgłoś