Dodaj do ulubionych

ciaza a pływanie

05.07.06, 11:29
czy w ciazy (koncowka, 37 tydz) mozna plywac? Czy jest to bezpieczne? basen,
jezioro, sztuczny zbiornik ...? marze o tym zeby poplywac ale zastanwiam sie
czy to jest bezpieczne (chodzi mi o jakies zakazenia, bakterie).
Obserwuj wątek
    • o_tuska Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 11:47
      lepiej sie wstrzzymaj- pływanie jest polecane jako super aktywność w ciązy-
      jednak istnieje ryzyko zakarzenia wię lepiej wytrzymaj jeszcze troszkę smile
      życzę udanego porodu i zdrowego bobaska
      • kasia_woo Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 11:51
        o_tuska napisała:

> - pływanie jest polecane jako super aktywność w ciązy-

skoro polecane to dlaczego sie wstrzymywać? to nielogiczne
        • marcjanna78 Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 11:59
          nie rozumiem dlaczego nie można pływać? codziennie kilka razy pływam w
          jeziorze, jestem w 32 tc i nie widzę przeciwskazań- mój lekarz także.
          Może nie podchodziłabym tak entuzjastycznie do kapieli w basenach
          ogólnodostępnych, ze względu na chlor, itp.
          pływanie w jeziorze to samo zdrowie a jaka radocha musi być dla dzieckasmileno i
          dla mnie:
          po raz pierwszy od kilku miesięcy zmiana pozycji,nie na boku, nie na plecach a
          brzuchem w dół. Cudnie
        • o_tuska Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 11:59
          polecane tylko nikt nie wspomina o możliwości ifekcji
          wiesz lepiej zapobiegać niż leczyć
          no ale ja urodziła w kwietniu wie w te upały moge spokojnie sie pluskać bez
          obaw o maluszka
          • dorianne.gray Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 16:48
            A oddychałaś w ciąży też przez maseczkę? A jak zimą wychodziłaś na dwór to nie
            obawiałaś się "możliwości infekcji"?... wink
    • molly101 Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 11:59
      Jesli pływać to tylko basen. Regularnie prowadzone są badania wody. Podczas
      kąpieli załóżcie tampon. Dzień przed i przez kilka dni po, polecam zastosować
      laktowaginal dopochwowo. Myślę, że pomimo ryzyka zakażenia (na basenie niezbyt
      dużego ryzyka, po to jest ten chlor lub ozon, żeby wybić mikroorganizmy)
      pływanie to świetny relaks dla pań z brzuszkiem. Wzmacnia i masuje mięśnie.
      • iwonn8 Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 12:04
        a po co tampon???? przeciez woda nie dostaje sie do środka pochwy. Pływanie
        jest super zdrowe! A infekcje można nabawić sie przez wiele innych sposobów,
        chociazby korzystanie z toalety....
        • asia_ratynska ciaza a pływanie 05.07.06, 12:14
          dodam ze jestem w 32 tc. i bede plywac dotad dokad bede moglasmilewiecie gdzie
          mozna kupic jakis kostium jednoczesciowy do plywania i jaki to jest koszt mniej
          wiecej??????????
      • dakarka1 Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 14:02
        Po co tampon?
        I przede wszystkim - zdaje się , że w ciąży nie można stosować żadnych leków
        dopochwowo typu lactovaginal???
        Nie udzielajcie nieprzemyślanych rad, bo to ustalić doradzić lekarz, kto może
        pływać, a kto nie
        • dakarka1 Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 14:04
          ...bo to powinien ustalić lekarz - oczywiście miało być
          • majafi Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 22:35
            Mój lekarz zaleca pływanie na basenie,
            jak również Lactovaginal i tampon na czas pływania.
            Pozdrawiam smile
    • asia_ratynska ciaza a pływanie 05.07.06, 12:11
      mi tam lekarz jak najbardziej polecil plywanie powiedzial ze jesli mam na to
      ochote i dobrze sie czuje to bedzie to z pozytkiem dla mnie i malenstwa dobrze
      robi na kregoslup i wogole relaksuje odpreza itd same zreszta wiecie kondycje
      sie poprawia ja wole plywac niz chodzic smile
      • eselte Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 14:07
        polecam!!
        w pierwszej ciąży pływałam do 8 m-ca- bo tak się w kostium miesiciłam, teraz
        też tak jest plus joga, super robi na kregosłup
        • miyoki Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 14:14
          ja pływam od chwili kiedy mi mineły mdłości na basenie, jezior nie mam w
          pobliżu. I nie mam infekcji żadnych przez całą ciąże, a przed ciążą miałam
          czesto z nimi problemy mimo braku pływania na basenie. Mój lekarz barzo poleca
          mówi, ze to bardzo dobre dla kobiet w ciąży ew. raził profilaktycznie po
          pływaniu używać maści clost-coś tam, ale jej nie uzywam i ja nie mam infekcji.
          Polecam. Może tylko jak przed ciążą nie byłaś aktywna i w ciązy też nie za
          bardzo to nie przesadzaj z wysiłkiem. Ale na kręgosłup zrobi ci to rewelacyjnie.
          • lama69 Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 17:39
            Dziewczyny wszystko jest dla ludzi :o) ważny jest umiar. Oczywiście musimy
            b.uważać na różnego rodzaju infekcje a na pływalni wbrew pozorom jest ich
            b.dużo, dlatego należy unikać ciepłej wody tzn: wszelkiego rodzaju brodzików
            tam gdzie przeważnie pływają dzieci, miejsc gdzie odbywają się zajęcia aqua a
            już napewno mamy zakaz wstępu do jacuzzi tam jest najgorzej. Podsumowując część
            rekreacyjna (z ciepłą wodą) jest niebezpieczna dla kobiet ciężarnych. Część
            sportowa - czyli basen do z torami do pływania najlepiej 25 m i boczny tor jest
            jak najbardziej dla nas :o)
            Ja osobiście dostałam dopiero niedawno pozwolenie od ginekologa na pływalnię
            (jestem w 28tc i mam ciążę zagrożoną) - ale się trochę boję, bo ciągle mam
            jakieś infekcje. Mam nadzieję, że w tym tyg pójdę i popływam, bo wszystko jest
            ok.
            Na koniec chciałam dodać, że jestem trenerem pływania, pracuję na basenie i
            wiem jak naprawdę jest z czystością wody.
            Pozdrawiam was i życzę powodzenia na pływalni.
    • chyba_mama Re: ciaza a pływanie 05.07.06, 20:23
      przed ciążą często bywałam na basenie i uwielbiam pływanie. Już podczas pierwszej wizyty pani doktor zabroniła mi wchodzenia do jakijkolwiek zbiornika wodnego oprocz wlasnej wanny! Prosilam, przymilalam sie i nic. Powiedziała, że niepotrzebne jej ryzyko że się nabawię jakiejś infkcji, grzyba czy czegoś tam innego. No i tkwiłam na brzegu, a kiedy mój chłopak szedł na basen ja zostawałam posłusznie w domu. I wiecie co? Otóż właśnie mam jakś infekcję i grzybka niewiadomo skąd (cholernie higienicznie żyję) i pani doktor szukając winowajcy napadła na mego lubego że on tym moczeniem się w basenie pewnie mnie zaraził (jak to już wiadomo, nie będę tumaczyć)
      Zasugerowała że i on w takim razie powinien darować sobie pływanie. Mamy w perpektywie wypoczynek nad morzem i chcemy ponownie odwiedzić Mazury, więc mozecie sobie wyobrazic nasze miny.
      • iwonn8 Re: ciaza a pływanie 06.07.06, 14:31
        a czy Twoja ginekolog czasami nie wzieła pod uwagę innych możliwości zarażenia
        się infekcją np: toaleta, ręcznik, wkładki higeniczne itd. Dziewczyno jest
        przynajmniej z 50 możliwości zarażenia sie infekcją oprócz basenu! Sama miałam
        infekcje i też nie wiem w jaki sposob sie zaraziłam, bo na basen wtedy jeszcze
        nie chodziłam-a teraz chodze i jest wszytsko ok! głowa do góry-pozdr.
      • dorianne.gray Dobrze, że Wam seksu nie zabroniła... ;) 08.07.06, 11:42
        Jakaś dziwna ta Twoja "pani doktor" smile
    • superktosia Re: ciaza a pływanie 06.07.06, 10:45
      a ja tam juz sie kompalam i w rzece i w morzu i w jeziorze i jakos sieinfekcji
      nie nabawilam.... bez przesady.. wszedzie mozna przeczytac ze plywanie dobrze
      robi maluszkowi wiec kobietki w kostiumy i do wody smile
    • ziliorobak Re: ciaza a pływanie 06.07.06, 14:46
      mam termin na 8.07 i do tej pory nie moge sobie odmowic baseniku przynajmniej
      raz w tygodniu. jast to dla mnie najlepsze odprezenie. nie mam dolegliwosci ze
      strony kregoslupa. nie plywam zabka tylko kraulem na plecach i na brzuchu. od
      krytej zabki mozna nabawic sie problemow z szyja. zadnych infekcji oprocz
      kurzajki na stopie, ale to z wlasnej glupoty, bo zapominalam czesto o
      dodatkowym chlorowaniu stop.
      pozdrawiam!
    • dziubekl Re: ciaza a pływanie 06.07.06, 15:03
      mi lekarz pozwolil pod warunkiem ze wybuduje sobie wlasny basen tylko dla
      siebie smile chodzi oczywiscie o wszelkiego rodzaju infekcje. a teraz to tym
      bardziej powinnas uwazac bo do porodu powinnas byc w 100% zdrowa!
    • dorak8 Re: ciaza a pływanie 06.07.06, 16:13
      Jejku oczywiście, że pływac. Infekcji można się nabawic i bez pływania.
      Najleoiej to całą ciążę nie wychidzic z domu, nic nie jeśc, nic nie robic. A ja
      sobie pływam i to jest jedyny stan w którym czuję się lekka jak motylek.
      Któraś z pań pytała o jednoczęściowy kostium kąpielowy dla ciężarówki. Ja
      kupiłam kilka dni temu w C&A taki czerwony za 59 zł. Rewelacja!!!
      • agnesa-72 Re: ciaza a pływanie 08.07.06, 11:36
        pływam i korzystam z yakuzzi,czuje się super,czego innym mamom życzę.Najgorzej
        wbić się w sztywne reguły naszych babć i mam.Gorąco współczuję takiego
        podejścia do ciąży.
        • loorien Re: ciaza a pływanie 08.07.06, 11:47
          ryzyko infekcji jest i to duże chodziłam mimo tego regularnie na basen do 7
          miesiąca i co i raz jakies tam drobne infekcje były, za to teraz mam pessar i
          lekarz zabronił że ryzyko infekcji jest jeszcze większe jestem załamana tym
          faktem taka piękna pogoda a ja nie mogę do wody wejść - koszmar jakiś. Ale
          mimo tego boję się nie posłuchać lekarza bo nie daj boże infekcja się
          przedostanie do płodu (a takie ryzyko jest nawet przy mikrorozwarciu szyjki) i
          wtedy może być nieciekawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka