lucja_ja 05.07.06, 12:00 ja mam ich tylko 6 ( norma to 5-20).Co będzie za kilka tygodni?jak można zwiększyć ich ilość, jeżli można? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: wody płodowe 05.07.06, 12:04 Na razie nie jest tak źle Jeśli objętość płynu nadal będzie spadała to możesz leżeć na pat.ciąży a wtedy płyn sie uzupełnia poprzez amnioinfuzję czyli"dolewanie"płynów np.0,9%nacl pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lucja_ja Re: wody płodowe 05.07.06, 12:11 nie strasz mnie proszę. Już leżałam na pat. c.2 razy ze skurczami.Amnioinfuzja może wywołać jeszcze większe skurcze.Czy picie pynów coś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: wody płodowe 05.07.06, 12:18 Jejku daleka jestem od straszenia.Źle mnie oceniłaś. Picie płynów raczej nie ma na to wpływu,bo on nie od tego sie wytwarza. Regulacja płynu owodniowego odbywa się przez:krążenie matczyno-płodowe(wymiana przez tętnice i żyłę pępowinową)czynność nerek płodu;wydalanie moczu do jamy owodniowej,absorpcję płodową;w przewodzie pokarmowym,przez skórę,przez płuca. Moze,ale wtedy dostajesz leki tokolityczne aby wyciszyć skurcze. Niestety jeśli bedzie to konieczne to tego sie nie uniknie tak łatwo. Lepiej być na patologii niż z powodu małowodzia może się stać jeszcze coś innego. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lucja_ja Re: wody płodowe 05.07.06, 17:19 Droga Małgosiu, jak czytam jesteś specjalistką w dzidzinie.Studia specjalistyczne czy na własną rękę. Idę dziś do lek zobaczymy co on powie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: wody płodowe 05.07.06, 17:29 Specjalistką może nie jestem,ale położną tak. Skoro nie życzysz sobie moich odpowiedzi na Twoje pytania i wątpliwości to nie będę nic pisać jeśli zobaczę Twój nick. Pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: wody płodowe 05.07.06, 17:32 Pracowałam również na pat.ciąży przez 6 lat w klinice. Daleka jestem od oceniania siebie jako specjalistki jak to określiłaś. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lucja_ja Re: wody płodowe 05.07.06, 17:37 Ależ mylnie mnie zrozumiałaś!Bardzo cenne są dla mnie Twoje informacje gdyż widzę, że wiesz sporo. Dopiero zaczynam uczestniczyć w forum i cieszę się że odpowiedziałaś na moje wątpliwości. Pozdrawiam Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: wody płodowe 05.07.06, 17:38 A to przepraszam jeśli inaczej zrozumiałam Twoją wypowiedź Pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
doris1981 Re: wody płodowe 05.07.06, 12:26 Mój ginekolog w sytuacji gdy mialam za mało wód płodowych kazal mi bardzo duzo pic. Mi pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
lucja_ja Re: wody płodowe 05.07.06, 17:22 Słyszałam pogłoski, że to prawda i staram się wypijać 2/3 l pynów dziennie na wszelki wypadek. łucja Odpowiedz Link Zgłoś
ola_225 dużo pij ! 05.07.06, 18:43 Nic sie nie martw. Ja miałam 3,7 wód płodowych i lekarz kazał mi dużo pić. Wody po 2 dniach wzrosy do 6,2 a po 4 dniach już do 9. Teraz (cały czas staram się pić conajmniej 3 litry dziennie) i mam ich 10. Co jest ok. Także skonsultuj to z lekarzem i pij. W moim przypadku było to odwodnienie organizmu, któremu łatwo było zaradzić. Poprostu pijąc dużo wody. Odpowiedz Link Zgłoś
lolika1 Re: wody płodowe 06.07.06, 21:25 Witam.Ja jestem w 22 tyg i będąc na wizycie w sobotę lekarz też mi powiedział że trochę mało wód i żebym piła więcej ponad ok 2 litry.Na moje pytanie czy to cos poważnego powiedział że nie, tylko pić. Mimo wszystko się przestraszyłam.Więc bądzmy dobrej myśli i pijmy, musi pomóc! Odpowiedz Link Zgłoś