Dodaj do ulubionych

Ciąża a nadwaga

19.07.06, 18:57
Jesteśmy z żoną małżeństwem od 2 lat. Od początku chciałem mieć dziecko ale
żona zawsze mówiła, że mamy jeszcze czas itp. Rozmawialiśmy o tym
wielokrotnie a ona nie i koniec. Pewnego razu ją przycisnąłem i dowiedziłem
się prawdziwego powodu: otóż żona powiedziała mi, ze ma skłonności do tycia a
że lubi jeść to w ciąży na pewno pzrytyje i nigdy nie schudnie.

Moje pytanie: Czy to prawda, że w ciąży kobietę dopada wilczy głód ("je za
dwoje") i czy rzeczywiście z tym tyciem jest wielki problem?
Pytam bo sądzę, że żona przesadza, mnie to raczej nie przeszkadzałoby gdyby
przytyła parę kilo.
Obserwuj wątek
    • annalalik Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 19:01
      Ja nie mam smaczkow żadnych w ciazy nie mowiac juz o "wilczym apetycie".
      Powiedziałabym nawet ze podjadam mniej niż przed ciążą. Skąd Twoja żona moze
      wiedziec jak to bedzie jak zajdzie w ciąże? Poza tym nad wszystkim mozna
      zapanować, nie trzeba zawsze ulegać zachciankom smile
    • 19maj Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 19:11
      ja na początku ciąży bardzo dużo schudłam a jeść "za dwoje"wcalemi się nie
      chciało
    • invicta1 Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 19:13
      jesli POTENCJALNA nadwaga jest dla niej argumentem przeciwko dziecku, to dajcie
      sobie na razie spokój-dziewczyna nie jest gotowa-szuka wymówki
      • martusss1 Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 19:33
        A ja myśle tak jak INVICTA, twoja zona jeszcze nie jest gotowa do bycia mama,i
        bedzie zwalac na 10000 innych argumentow.Mnie mąż też dlugo namawial na
        dziecko ,ale ja zwlekalam,bo to studia,bo praca,bo jeszcze nie,az wkoncu sama
        dojrzalam do tego,ze to juz pora,bo zegar nieubłaganie bije...
      • margonik Re: Ciąża a nadwaga 20.07.06, 13:15
        Też myślę, że to wymówka.

A z wagą nie jest tak źle. Jeśli będzie opychać sie bez opamiętania, to pewnie,
        że i 30kg może przytyć. Ale tak być nie musi. Ponadto większość dziewczyn chyba
        szybko gubi ciążowe kilogramy. Kiedyś nie było to tak oczywiste, bo kobiety
        żadko kiedy karmiły piersią, a właśnie karmienie piersią bardzo pomaga zgubić
        nadmiar. Ponadto faszerowano kobiety w ciąży i karmiące nabiałem, a nabiał
        tuczy. Teraz podchodzi sie do tego rozsądniej i je nabiał (pije mleko itd) w
        umiarze. NIkt też już nie twierdzi, że trzeba jeść za dwóch.

W I trymestrze większość kobiet wręcz chudnie. Książkowy przyrost wagi w ciązy
        to około 12kg.
    • adasiowa1 Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 19:19
      ja też się bałam żeby w ciąży za dużo nie przytyć, bo mam ku temu skłonności,
      choć przed dzieckiem się nie broniłam. Mam 160 cm wzrostu i nigdy szczupła nie
      byłam. Po śmierci mamy przytyłam i ważyłam 80 kg. Zastosowałam dietkę i
      schudłam 18kg. W momencie zajścia w ciążę ważyłam 65 kg. Teraz w 8 miesiącu
      przybyło mi 12 kg. Absolutnie nie stosuję w ciąży żadnej diety i jjem na co
      tylko mam ochotę. A waga wcale dużo nie pokazuje. Tak więc wcale nie trzeba się
      tym przejmować!!! Zyczę powodzenia! Adasiowa1
      • 19maj adasiowa1 19.07.06, 19:21
        a mogłabyś napisać tu lub na priv. jaką dietkę stosowałaś i ile czasu zajeło Ci
        chudnięcie
      • zuzka78 Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 19:29
        Ja nie jem więcej niż przed ciążą, ale to prawda, że dopada mnie czasem wilczy
        głód, z którym bardzo trudno się walczy (to jest inny głód niż ten, który
        odczuwałam przed ciażą, trudniej go zagłuszyć) - jeśli jest późno, wypijam wodę
        mineralną i zjadam jakiś owoc, a w ciągu dnia pilnuję, żeby jeść tylko zdrowe
        rzeczy, np. zjadam miskę pomidorów, jak mnie głód dopadnie, a wiem, że zjadłam
        już wystarczająco dużo w danym dniu. Jestem w 18 tygodniu i przytyłam od
        początku ciąży 4 kg (z 52 kg/165 cm na 56 kg). Mam tendencję do tycia i gdybym
        się nie pilnowała, pewnie byłoby więcej. Każda kobieta jednak inaczej reaguje
        na ciążę - jedne tyją szybko, inne wolno lub z początku nawet chudną.
    • mmaadzia Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 20:15
      Myśle że żona rzeczywiście szuka wymówki, może boi się odpowiedzialności za maluszka, zmiany dotychczasowego życia. Ciepłą i szczera rozmową chyba da się wszystko przełamać. A z tym tyciem i wilczym apetytem to przesada. A nawet jeśli to chyba i tak będziesz kochał żonęsmile a maluszek, karmienie piersią ewentualnie jakiś fitnes szybko pomogą dojść do dawnej sylwetki. Ja i moje wszystkie koleżanki nie mamy problemów z nadwagą po urodzeniu dzieci. Może się mylę i zaraz zostanę zlinczowana ale otyłość po ciąży to moim zdaniem kwestia zaniedbania ewentualnie jakiejś choroby...ingerencji hormonalnej itd.
      • mynia0 Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 21:22
        tak, to wymówka.

ale otyłość po ciaży to nie kwestia zaniedbań - a przynajmniej nie tylko.
        niektóre kobiety mają skłonności do tycia i cieżko im zrzucić wagę po
        porodzie. popatrz na mamę swojej żony - to wiele Ci powie.
        • draugdur Re: Ciąża a nadwaga 19.07.06, 21:30
          ja nigdy szczupla nie bylam,a i schudnac mi sie nie udawalosad mam 165cm i przed
          ciaza wazylam jakies 73kg. tez balam sie ze bede wygladac jak szafa i tak mi
          zostanie, a tu prosze:27tc.i tylko 8 kg na + smile))) a nie pilnuje specjalnie
          tego co jemwink
          Jesli Twoja zona podaje taki argument to nie jest to zaden argument i widocznie
          nie jest gotowa.Porozmawiaj z nia, moze chodzi o cos wiecej?
          • jomil Re: Ciąża a nadwaga 20.07.06, 12:36
            bardzo dużo dziewczyn po urodzeniu dziecka nie tylko wróciło do poprzedniej
            wagi ale jeszcze bardziej zeszczuplały. maja figurę lepszą niż w liceumsmile)))
            opieka nad dzieckiem to ciężka fizyczna praca (np ponoś sobie 5 kg baniak z
            wodą przez 2 godz...) a do tego karmiąc persią na wiele smakołyków mozna sobie
            tylko popatrzećsad
            Twoja żona może faktycznie szukać wymówki i powód odkładania maciezyństwa może
            być zupełnie inny ale nie można wykluczyć że mówi prawdę. To wcale nie oznacza
            że jest niedojrzała i powód jest banalny - po prostu dla części kobiet wygląd
            ma ogromne znaczenie. Tu dużo zależy od Ciebie. Jeżeli np: na każdym kroku
            podkreślasz że podobają Ci się szczupłe kobiety to nie dziw się że ona się boi.
            Daj jej dużo wsparcia to się odblokuje. Powodzenia.
    • mirabellka26 Re: Ciąża a nadwaga 20.07.06, 13:05
      ja nie mialam wilczego apetytu i nie słuchalam jak mi mówili że mam jesć za
      dwoch bo to bzdura! trzeba trochę też jeść "z głową" i wszystko bedzie ok
      • jonaska Re: Ciąża a nadwaga 20.07.06, 16:40
        ja niestety przytyłam45 kilogramów w pierwszej ciązy. ogromnym wysiłkiem udało
        mi się schudnać,,,ale 10 kg pozostało. teraz jestem w drugiej ciąży i niestety
        tak jak w pierwszej od piątego miesiąca zaczyna się tycuie. przytyłam teraz 4
        kg w jeden miesiąc i dopada mnie smuteksad
        • mamakrzysia4 Re: Ciąża a nadwaga 20.07.06, 17:07
          HEJ, A WAGA WYJSCIOWA 65 KILO A TYDZIEN PRZED CC 92KG teraz 4msc po porodzie 78

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka