liwiana123 21.07.06, 11:24 poradzcie cwiczenia aby uniknac naciecia krocza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamatha Re: cwiczenia krocza 21.07.06, 11:30 www.rodzicpoludzku.pl/pliki/Naciecie_krocza_koniecznosc_czy_rutyna.pdf na stronie 20, kolezanka wlasnie znalazla. Odpowiedz Link Zgłoś
spa76 Re: cwiczenia krocza 21.07.06, 11:59 polecam ci książke J. Balaskas "Aktywny poród" - jest tam wiele fajnych ćwiczeń ze zdjęciem, instrukcją, przeciwskazaniami itp, także zwiększjących elastycznośc mięsni krocza. opisać je na sucho cokolwiek trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: cwiczenia krocza 21.07.06, 12:01 ksiazka jest super, rzeczywiscie za 3 tyg. zaczynam regularny masaz + cwiczenia z balonikiem epi-no chcialabym tez rodzic w pozycji kucznej Odpowiedz Link Zgłoś
olaolika Re: cwiczenia krocza 21.07.06, 13:02 Pierwszy porod mialam z nacieciem i wspominam to wlasnie naciecie jako koszmar, gdybym go nie mialo o ile bylo by mi proscie zajmowac sie dzieckiem a tak kwiczalam z bolo przy wizyciew toalecie i oczywiscie siedzeniu przez dlugi okres czasu. Teraz jestem ponownie w ciazy i postanowilam nabyc balonik epi-no - wlasnie zlozylam zamowienie - mam nadzieje ze on uchroni mnie przed tym koszmarnym nacieciem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda8850 Re: cwiczenia krocza 21.07.06, 13:39 a czy moglybyscie podpowiedziec co to jest ten balonik epi-no i gdzie go nabyc tez sie tego boje Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: cwiczenia krocza 24.07.06, 10:40 wejdz na forum wygodnych ciezarowek i tam poszukaj mojego postu na temat epi-no tak, gdzies powinnien byc numer tel. do firmy, ktora go sprowadza z niemiec koszt z wysylka ok. 290 pln Odpowiedz Link Zgłoś
malgosialka Re: cwiczenia krocza 24.07.06, 14:24 dużo ćwiczeń krocza prowadzi dziewczyna ze studio zdrowia- polecam - www.studiozdrowia.hbz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kasinekg Re: cwiczenia krocza 24.07.06, 15:02 mnie przed nacięciem i pęknieciem (nie wiem czemu niektórzy widzą tylko takie dwie możliwości, mówiąc wolę być nacięta niż pęknięta)uchroniły ćwiczenia na baloniku epi-no i masaże krocza, kopiuję przepis (ja nie miałam tych olejków, więc używałam maści nagietkowej) **powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma na celu uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem (taka niby-skora tam jest-rodzaj blony jakby), ktory podczac porodu szczegolnie narazony jest na uszkodzenia. Z kolei jesli bedzie elastyczny wtedy prawdopodobienstwo samoczynnego urazu mniejsze. Olejek do masazu krocza 1/4 olejku z kielkow pszenicy 3/4 olejku migdalowego 2 kapsulki wit E (plus ja w ostatnich 2 tyg dodalam do tego 2-3kapsulki wiesiolka Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji w przysiadzie, uzywajac odrobiny olejku, masujemy krocze w karkolomny sposob badz prosimy o pomoc chetnego tatusia-to-be Masaz polega na tym, ze chwyta sie te blone pomiedzy palec wskazujacy i kciuk i wciera w nia miksture lekko naciagajac ustrojstwo Aha, co do olejku. Jesli olejek z kielkow pszenicy okazalby sie trudny do zdobycia wtedy mozna dodac wiecej wit E (np 4-5 kapsulek) On (czyli kielki pszenicy) jest po prostu naturalnie bogaty w wit E i dlatego w tym przypadku skuteczny. Ma jeszcze kilka innych wlasciwosci, ale ta akurat gra najwieksza role. Niektorzy zalecaja tez sama wit E (wycisnieta z kapsulki) ale olejek migdalowy ulatwia jej wchlanianie wiec jest o tyle lepszy. pozdrawiam i życzę porodu bez nacięcia Odpowiedz Link Zgłoś
olaolika Re: epi-no kupilam w Polsce 24.07.06, 15:19 Ja epi-no zamowilam w Poznaniu pod nr tel 61 8519047, zadzwonilam zamowilam i nastepnego dnia mialam juz paczuszke, zaplacilam ok 280,00 zl juz z kosztami przesylki Odpowiedz Link Zgłoś