parka230 07.08.06, 12:21 mam hiperprolaktynemie-57nq(norma jest do 25)która z Was miala ten problem. Czy przy wysokiej prolaktynie mogę zajsc w ciąże?Ciągle nie mam czasu ale we wrzesniu zaczynam leczenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qonewa Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 14:33 Ja też miałam za dużo prolaktyny, tzn. 26,75 ng/ml, gdy górna granica normy wynosiła 25 ng/ml. Najpierw miałam zrobiony rentgen siodła tureckiego, żeby wykluczyć istnienie gruczolaka przysadki, a potem przez ponad rok zażywałam Parlodel. Miesiączki mi się wyregulowały, a zawsze miałam z tym problem. Po kilku miesiącach, w lipcu 2005 roku zaczęliśmy z mężem starać się o dziecko, a w ciążę zaszłam w grudniu ( teraz jestem w 37 tygodniu). Osobiście jestem przekonana, że bez leczenia w ciążę bym nie zaszła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka77 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 15:23 Hej!Ja mialam baaardzo wysoka prolaktyne - 190 ng/ml spowodowana mikrogruczolakiem przysadki. I od razu bralam Bromergon a potem Parlodel. Prl spadla juz po pierwszym opakowaniu. Jesli chodzi o ciaze to postanowilismy z mezem sprobowac i ...udalo sie za pierwszym razem!! Teraz znow prl mi wzrasta (17tc) ale w czasie ciazy to nic groznego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 15:23 Witaj, ja na hiperprolaktynemię leczylam sie dwa lata - bez większego efektu, po tym zakichanym parlodelu poziom skoczył mi do ponad 146 jednostek w tej samej skali, o której Wy piszecie wyżej (poza tym bardzo źle go znosilam). W pewnym momencie - dokladnie dwa lata temu poziom prolaktyny mi się wyregulował, więc odstawilam leki, oczywiście potem skoczył, ale mialam już dość. Rok temu poziom prolaktyny zaczął mi miarowo spadać, choć naprawdę nie wiem dlaczego, no a na początku czerwca zaszłam w ciąże, mimo że okresy nadal mialam baardzo nieregularne. Tym samym wg mnie dzisiejsza hiperprolaktynemia nie przekreśla szans na jutrzejszą ciąże - mam nadzieje, że trafiłaś na mądrzejszych endokrynologów, niż ja. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja322 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 15:26 Ja tez mam hiperprolaktynemię a jestem w 20 tc. Leczyłam się 2 lata i się udało, wszystko porzed tobą, musisz tylko znależć dobrego ginekologa endokrynologa Odpowiedz Link Zgłoś
lusia485 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 15:33 ja po 2 mies zazywania bromergonu zaszlam w ciaze i jestem w 3 tyg ciazy. Czy mialas moze uprorczywe bole glowy? Ja mialam co miesiac w 9 dniu cyklu i zwykle na drugi dzien mijaly, zaden lekarz nie widzial o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
lusia485 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 15:34 sorki jestem w 37 tyg ciazy: )a nie w 3... Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 15:36 ja również miałam podwyzszony poziom prolaktyny, chociaz niezbyt duzo. na jej zbicie dostałam Dostinex (zero skutków ubocznych). bralam go poł roku, prolaktyna bardzo ładnie spadła, w ciąze zaszłam za pierwszym razem, zaraz po tym jak skonczylam drugie opakowanie tego leku. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
parka230 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 16:05 bylam u ginekologa tylko 2 razy, drugi raz byl z wynikami i kazal mi zrobic badanie z obciazeniem, z braku czasu pojdę dopiero we wrześniu. Nie wiedziałam nawet ze leczenie hiperprolaktynemi trwac moze nawet kilka latdodatkowo wiele z Was mialo ponizej 30 i to juz wymaga leczenia a ja mam prawie 60ng.Zawsze mialam nieregularne miesiaczki, oraz bol piersi calkiem duzy na 2 tyg przed okresem Odpowiedz Link Zgłoś
niezapominajka76 Re: hiperprolaktynemia 07.08.06, 16:13 ja brałam bromergon, ale po jego odstawieniu prolaktyna natychmiast podskoczyła do góry, na jakiś czas dałam sobie spokój z leczeniem i zaszłam w ciążę; trzeba obserwować cykle - czy są reglarne i czy występują objawy owulacji, wysoka prolaktyna może ją zaburzać Odpowiedz Link Zgłoś