Dodaj do ulubionych

Ból głowy a ciąża .

15.08.06, 09:15
Jakie tabletki można brać na ból głowy w ciązy?
Obserwuj wątek
    • becik33 Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 09:33
      tylko i wylacznie paracetamol
      • arc-en-ciel Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 14:43
        hej, polecam amol, mi pomogl, paracetamolu nie wzielam, bo jestem w 7 tyg,
        posmaruj skronie i zrob zimny oklad, moze akurat?
    • gburek111 Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 14:59
      Rzeczywiście tylko paracetamol. Ból głowy może być spowodowany róznymi
      czynnikami. Często zbyt wysokim lub niskim ciśnieiem, hormonami, które w Tobie
      szaleja , stresem itp. Jeśli będzie zbyt silmy i długotrwały to lepiej poradż
      się lekarza.
    • todilla Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 15:23
      mi ginekolog pozwolił brać aspirynę Bayera, ale nie jestem pewna czy można ją brać od samego początku ciąży, jak też i na samym końcu. Na pewno można w środkowych miesiącach. Pozdrawiam i życzę, żeby ból już nie powrócił
      • rengur Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 17:14
        Wg badań to aspiryny nie wolno podawać dzieciom do 12 roku życia (a nawet
        słyszałam że do 18rż)więc w ciąży bym jej raczej nie brała. Ja jak już muszę
        ratuję się Apapem, jestem tak "odtruta" że nawet pomaga, choć dawniej w ogóle
        na mnie nie działał smile
        • monia19722 Re: Ból głowy a ciąża . 10.09.06, 14:16
          Rzeczywiście, w aptece powiedziała mi pani, że jeśli już to tylko Apap(
          paracetamol).
          • madja6 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 10:42
            mi lekarz pozwolil na Apap..miewalam silne bole glowy na poczatku ciazy...ale
            wszystko sie ustatkowalosmilepozdrawiam
    • roymiro1 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 10:45
      Mnie lekarz powiedział, że tylko i wyłącznie apap-żaden inny. Może być amol ale
      na mnei osobiście nie działa.
    • funa77 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 15:27
      W ciąży tylko i wyłącznie PARACETAMOL - czyli może być APAP. Aspiryna w
      większych ilościach może mieć szkodliwy (teratogenny) wpływ na płód. Tak więc
      aspiryna (żadna - nawet Bayera)wogóle nie powinna być używana przez ciężarne, a
      paracetamol do dwóch tabletek dziennie - oczywiście nie codziennie.
      Ja czasem zażywam apap i czasem działa a czasem nie. Bywa i tak że 3 lub 4 dni
      nonstop mam ból głowy (migrenę) i daję radę, chociaż przed ciążą zażywałam tony
      leków, oczywiście dużo silniejszych.
      • kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 15:35
        A czy macie koszmarne bóle związane z (być może) gwałtownie spadającym
        ciśnieniem?
        Ja przed siążą miałam bóle migrenowe tak silne, że jeździłam na zastrzyki i
        brałam Ketonal itp. a także koniak zakarpacki - najlepszy na bóle migrenowe Od
        mniej-więcej tygodnia mam tak potworne bóle głowy, że mam wrażenie, że w jej
        środku za chwilę mi coś wystrzeli i się rozleje. Martwię się, bo ketonalu nie
        mogę, koniaku też, Apap nie pomaga. Na dodatek usłyszałam od aptekarki, że
        częste branie Apapu powoduje, że dzieje się coś niedobrego z zawiązkami ząbków
        maleństwa.
        Czy macie jakieś inne sposoby na tak mocne bóle głowy? Dodam, że ostatnio
        zaczęłam pić kawę, po której ciśnienie z 90/55 wzrasta do 106/67.
        • kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 15:35
          Dodam jeszcze że to I trymestr (10 tydzień).
          • kasiagarcia Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 16:22
            Będzie to moze mało pomocne ale jednak. Jeżeli od tygodnia masz atak migrenowy
            to idź do lekarza.
            Ja też mam bóle migrenowe całe szczeście w ciązy nie trafił mnie ani jeden
            ostry wieć Apap plus ciemny pokój plus okłady i cisza w domu załatwiały sprawę.
            Ale u ciebie to raczej nie pomoże.
            Trzymaj się smile
            k.
            • kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 20:06
              Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Niestety lekarz powiedział, że nie może mi
              pomóc. Muszę poczekać aż mi samo przejdzie...
              • madja6 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 21:49
                i przejdziesmilemialam za niskie cisnienie na poczatku ciazy..pilam kawke z
                mlekiem i lepiej ise cuzlam..teraz tylko czasami miewam bole glowy ale juz
                bardzo rzadko
                • kanga_roo Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 23:45
                  kofeina wzmacnia działanie paracetamolu - więc popić tabletkę kawą smile a tego
                  koniaku (dzięki za info - wypróbuję przy najbliższej migrenie) to dużo? Bo jak
                  mały koniaczek, to może jakoś przejdzie?
    • buzka25 Re: Ból głowy a ciąża . 12.09.06, 10:37
      witaj, ja jestem w 33 tc i w niedziele wylądowałam z bardzo silnym bólem głowy
      na pogotowiu. Głowa bolała mnnie jakos od czwartku tak znosnie, ale w w
      niedziele to chyba był bół kulminacyjny, do tego kręgosłup, Szok, byłam
      rozpalona, czerwona jak burak, ale cisnienie OK, połozna (po sąsiedzku, kazała
      na pogotowie) stwierdzili zapalenie gardła, zsatoki i powiekszone wezły chłonne,
      Przepisali antybiotyk i lek osłonowy czywiście, Pomogło, naszczeście, także idź
      do lekarza.z domowych rzeczy nic mi nie pomogło.Powodzenia
    • majowa-panna Re: Ból głowy a ciąża . 12.09.06, 11:21
      ale paracetamol w pierwszym trym. to już w ostateczności.
    • kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 12.09.06, 12:55
      do kanga_roo. Co do koniaczku, to terac nie wiem. Ale dotychczas, to najlepiej
      smakowała mi herbata z cytryną i do tego 0,5-1 kieliszka koniaku (taki mały
      kieliszek jak do wódki). W herbacie ten koniak jest bardzo aromatyczny. Jedna
      tylko uwaga. Pomagał mi tylko koniak zakarpacki - z Ukrainy. Ma specyficzny
      smak, aromat i dzięki temu także właściwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka