gosik67 15.08.06, 09:15 Jakie tabletki można brać na ból głowy w ciązy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arc-en-ciel Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 14:43 hej, polecam amol, mi pomogl, paracetamolu nie wzielam, bo jestem w 7 tyg, posmaruj skronie i zrob zimny oklad, moze akurat? Odpowiedz Link Zgłoś
gburek111 Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 14:59 Rzeczywiście tylko paracetamol. Ból głowy może być spowodowany róznymi czynnikami. Często zbyt wysokim lub niskim ciśnieiem, hormonami, które w Tobie szaleja , stresem itp. Jeśli będzie zbyt silmy i długotrwały to lepiej poradż się lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
todilla Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 15:23 mi ginekolog pozwolił brać aspirynę Bayera, ale nie jestem pewna czy można ją brać od samego początku ciąży, jak też i na samym końcu. Na pewno można w środkowych miesiącach. Pozdrawiam i życzę, żeby ból już nie powrócił Odpowiedz Link Zgłoś
rengur Re: Ból głowy a ciąża . 15.08.06, 17:14 Wg badań to aspiryny nie wolno podawać dzieciom do 12 roku życia (a nawet słyszałam że do 18rż)więc w ciąży bym jej raczej nie brała. Ja jak już muszę ratuję się Apapem, jestem tak "odtruta" że nawet pomaga, choć dawniej w ogóle na mnie nie działał Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: Ból głowy a ciąża . 10.09.06, 14:16 Rzeczywiście, w aptece powiedziała mi pani, że jeśli już to tylko Apap( paracetamol). Odpowiedz Link Zgłoś
madja6 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 10:42 mi lekarz pozwolil na Apap..miewalam silne bole glowy na poczatku ciazy...ale wszystko sie ustatkowalopozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roymiro1 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 10:45 Mnie lekarz powiedział, że tylko i wyłącznie apap-żaden inny. Może być amol ale na mnei osobiście nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
funa77 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 15:27 W ciąży tylko i wyłącznie PARACETAMOL - czyli może być APAP. Aspiryna w większych ilościach może mieć szkodliwy (teratogenny) wpływ na płód. Tak więc aspiryna (żadna - nawet Bayera)wogóle nie powinna być używana przez ciężarne, a paracetamol do dwóch tabletek dziennie - oczywiście nie codziennie. Ja czasem zażywam apap i czasem działa a czasem nie. Bywa i tak że 3 lub 4 dni nonstop mam ból głowy (migrenę) i daję radę, chociaż przed ciążą zażywałam tony leków, oczywiście dużo silniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 15:35 A czy macie koszmarne bóle związane z (być może) gwałtownie spadającym ciśnieniem? Ja przed siążą miałam bóle migrenowe tak silne, że jeździłam na zastrzyki i brałam Ketonal itp. a także koniak zakarpacki - najlepszy na bóle migrenowe Od mniej-więcej tygodnia mam tak potworne bóle głowy, że mam wrażenie, że w jej środku za chwilę mi coś wystrzeli i się rozleje. Martwię się, bo ketonalu nie mogę, koniaku też, Apap nie pomaga. Na dodatek usłyszałam od aptekarki, że częste branie Apapu powoduje, że dzieje się coś niedobrego z zawiązkami ząbków maleństwa. Czy macie jakieś inne sposoby na tak mocne bóle głowy? Dodam, że ostatnio zaczęłam pić kawę, po której ciśnienie z 90/55 wzrasta do 106/67. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 15:35 Dodam jeszcze że to I trymestr (10 tydzień). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagarcia Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 16:22 Będzie to moze mało pomocne ale jednak. Jeżeli od tygodnia masz atak migrenowy to idź do lekarza. Ja też mam bóle migrenowe całe szczeście w ciązy nie trafił mnie ani jeden ostry wieć Apap plus ciemny pokój plus okłady i cisza w domu załatwiały sprawę. Ale u ciebie to raczej nie pomoże. Trzymaj się k. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 20:06 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Niestety lekarz powiedział, że nie może mi pomóc. Muszę poczekać aż mi samo przejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
madja6 Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 21:49 i przejdziemialam za niskie cisnienie na poczatku ciazy..pilam kawke z mlekiem i lepiej ise cuzlam..teraz tylko czasami miewam bole glowy ale juz bardzo rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ból głowy a ciąża . 11.09.06, 23:45 kofeina wzmacnia działanie paracetamolu - więc popić tabletkę kawą a tego koniaku (dzięki za info - wypróbuję przy najbliższej migrenie) to dużo? Bo jak mały koniaczek, to może jakoś przejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
buzka25 Re: Ból głowy a ciąża . 12.09.06, 10:37 witaj, ja jestem w 33 tc i w niedziele wylądowałam z bardzo silnym bólem głowy na pogotowiu. Głowa bolała mnnie jakos od czwartku tak znosnie, ale w w niedziele to chyba był bół kulminacyjny, do tego kręgosłup, Szok, byłam rozpalona, czerwona jak burak, ale cisnienie OK, połozna (po sąsiedzku, kazała na pogotowie) stwierdzili zapalenie gardła, zsatoki i powiekszone wezły chłonne, Przepisali antybiotyk i lek osłonowy czywiście, Pomogło, naszczeście, także idź do lekarza.z domowych rzeczy nic mi nie pomogło.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Ból głowy a ciąża . 12.09.06, 11:21 ale paracetamol w pierwszym trym. to już w ostateczności. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_kos Re: Ból głowy a ciąża . 12.09.06, 12:55 do kanga_roo. Co do koniaczku, to terac nie wiem. Ale dotychczas, to najlepiej smakowała mi herbata z cytryną i do tego 0,5-1 kieliszka koniaku (taki mały kieliszek jak do wódki). W herbacie ten koniak jest bardzo aromatyczny. Jedna tylko uwaga. Pomagał mi tylko koniak zakarpacki - z Ukrainy. Ma specyficzny smak, aromat i dzięki temu także właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś