Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciazowa - dieta

18.08.06, 18:53
Witam, prosze Was bardzo o przeslanie diety dla kobiet z cukrzyca ciazowa,
dowiedzialam sie dzisiaj, ze mam a nie wiem co moge jesc oprocz jogurtow
naturalnych bez cukru i ciemnego chleba. Czy lepiej jesc czesciej a mniej czy
rzadziej a wiecej.
Pozdrawiam i bede wdzieczna za diete i normy glukozowe przed i po posilkach.
Obserwuj wątek
    • beczek2 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 00:20
      Kochana wpisz sobie w wyszukiwarkę, bo ten temat jest dość często wałkowany.
      • szyraf1 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 08:42
        wpisalam w wyszukiwarke, jest owaszem duzo o cukrzycy samej w sobie, nie ma nic
        o tym co sie je (dieta) i jak przeprowadza badania na glukometrze (jakie sa
        normy glukozowe). Moze znasz linka do tych wiesci?
        Buziaczki.
    • kamelia17 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 08:45
      witaj, ja dostałam pierwsze informacje o diecie w mojej przychodni, a potem w
      szpitalu przy wypozyczaniu glukometru. Dodatkowo na stronie:
      www.mojacukrzyca.akcjasos.pl możesz znależć inf. o cukrzycy ciążowej. jak coś
      to pisz na priv, co będę wiedziała to Ci powiem choć nadal nie wiem jak
      obliczyć ilość WW, jakiejkolwiek potraw złożonej, np zupa, etc...
      • szyraf1 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 13:52
        dzieki za info dla przejmujacej sie mamusi, zaraz wchodze na te stronke i sie
        przyuczam co i jak, pozdrawiam
    • kamelia17 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 14:02
      pomyliłam nazwę, wejdź tutaj:
      www.cukrzyca.akcjasos.pl/?a=text&id=48
      • dwamartaki Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 15:49
        Napisałaś o "ciemnym pieczywie". Te najciemniejsze są na ogół takie ciemne przez
        karmel, albo miód, więc patrz na skład i takich oczywiście nie jedz. Może
        chrupkie chleby? Trzy takie kromki chrupkie to wychodziło węglowodanowo jak
        jedna zwykłego chleba o ile dobrze pamiętamsmile. Kładź na to sałatę, pomidory,
        ogórki, chudą wędlinę, chudy biały ser. Zamień ryż czy ziemniaki na kaszę
        gryczaną. Ma niższy indeks glikemiczny, czyli nie uderza z cukrem tak szybko do
        krwi.
        Zdrowy człowiek po posiłku powinien mieć cukier do 120. Cukrzyk jak ma do 140 to
        się uważa, że ok. Wypośrodkujwink.
        • szyraf1 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 16:02
          dzieki kobitki, powiedzcie mi jeszcze tylko czy chlebek pelnoziarnisty, ciemny,
          ale z odrobina cukru moge zjesc, czy po prostu musze miec wszystko bez
          jakiejkolwiek drobinki cukru wszystko, pozdrawiam, dzieki za linki, jestm
          straszliwie wdzieczna, nie mam w rodzinie cukrzykow, sama przed ciaza tez nie
          bylam wiec w temacie jestem zielona jak salata, ktora moge teraz jesc smile
          Wielkie buziaczki.
    • basiuniagp Re: cukrzyca ciazowa - dieta 19.08.06, 19:34
      oto co znalzłam na innym forum

ZALECENIA DIETETYCZNE W CUKRZYCY

1 Liczbę posiłków należy zwiększyć do 6-7 dziennie.(ja zjadam 5 i nie chodzę
      głodna ).
      Posiłki należy spożywać regularnie . Dieta powinna dostarczać podobnych
      ilości składników pożywienia w ciągu kolejnych dni.

2. W każdym posiłku powinny znajdować się produkty zawierające węglowodany
      złożone - wolnowchlanialne - pieczywo razowe, kasze, ryz , makarony, mąka,
      ziemniaki. Węglowodany , inaczej cukry są to składniki , które wpływają
      bezpośrednio na poziom glukozy we krwi.
      Wyróżniamy 3 rodzaje węglowodanów :
      - niewskazane - wchłaniające się najszybciej z przewodu pokarmowego i powodujące
      szybkie zwiększenie stężenia glukozy we krwi - cukier , miód, słodycze, ciasta,
      czekolada, lody, soki owocowe, dżemy, coca cola i inne napoje słodzone, syropy,
      owoce cukrowane lub naturalnie słodkie.
      - wskazane - wchłaniające się dość szybko z przewodu pokarmowego ( zwiększenie
      stężenia we krwi jest wolniejsze ),
      produkty mączne - biały chleb, ryż, ziemniaki, kasze , płatki, makarony
      owoce - banany, melony, jabłka , gruszki, śliwki, poziomki, truskawki
      mleko - jogurty
      - wskazane - wchłaniają się najwolniej z przewodu pokarmowego (zwiększenie
      stężenia glukozy jest najwolniejsze)
      jarzyny - wszystkie części roślin, korzenie, łodygi, liście , kwiaty.
      produkty zbożowe i chleb gruboziarnisty razowy, niełuskany ryż , kasza gryczana.

3. Zalecane są pokarmy, które zawierają dużą ilość błonnika ( błonnik zawarty w
      pożywieniu zmniejsza ilość wchłanialnego w jelitach cukru).
      Ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, warzywa
      na surowo.

4. W każdym posiłku powinny znajdować się warzywa lub owoce.

5. Do smarowania pieczywa używamy masła, do surówek i sałatek oliwy lub olejów
      roślinnych.

6. Unikamy zbytniej ilości soli, należy pamiętać, że przemysłowo przygotowane
      pożywienie z reguły zawiera jej zbyt dużo.

7. Wykluczamy pokarmy smażone i tłuste. Dozwolone jest gotowanie, duszenie bez
      dodatku tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej.

8. Zabronione jest używanie sztucznych środków słodzących oraz słodyczy
      przeznaczonych dla diabetyków.

Szczególną uwagę musimy zwrócić na mleko i produkty mleczne. Spożywamy mleko
      o niskiej zawartość tłuszczu, chude twarogi, jogurty naturalne i kefir. Ze
      względu na dużą zawartość tłuszczu należy ograniczyć sery żółte, topione, i
      mleko skondensowane. Płynne produkty mleczne zawierają tzw. cukier mlekowy -
      szybko podwyższają poziom glukozy we krwi, dlatego nie należy pić mleka w
      większej ilości niż jedna szklanka. Nie należy łączyć w jednym posiłku dwóch
      produktów mlecznych (np. kanapka z twarogiem + mleko do picia).
      UWAGA Spożycie mleka na śniadanie u wielu osób jest powodem podwyższonej
      wartości cukru we krwi po śniadaniu. W takim przypadku wskazane jest spożywanie
      mleka po południu lub wieczorem .

Mleko nie może stanowić samodzielnego posiłku. Wskazany jest dodatek pieczywa
      lub produktu zbożowego zawierającego duże ilości błonnika.
      Mięso i przetwory mięsne, ryby - zaleca się wybieranie chudych gatunków.
      Mięso chude, drób, ryby, jaja - nie zawierają węglowodanów więc nie mają wpływu
      na poziom glukozy we krwi.
      Warzywa- powinniśmy jeść je w każdym posiłku, ponieważ są dobrym źródłem błonnika .
      Więcej węglowodanów znajduję się tylko w kukurydzy, groszku zielonym,
      ziemniakach, suchej fasoli, suchym grochu - dlatego należy ograniczyć ich spożycie.
      Zaleca się spożywanie warzyw na surowo - kalafior, kapusta pomidory, ogórki,
      papryka, sałata. Można je jeść w większych ilościach.
      Owoce - spożywane w większych ilościach powodują wzrost stężenia glukozy we
      krwi. Zawartość węglowodanów w owocach jest różna. Najwięcej jest ich w
      winogronach, bananach, gruszkach, śliwkach, owocach suszonych - dlatego ich
      spożywanie jest zabronione. Mniej węglowodanów zawierają jabłka , maliny,
      mandarynki, pomarańcze, brzoskwinie, kiwi, porzeczki, wiśnie. Najmniej
      truskawki, arbuzy, grejpfruty.
      Zalecane są owoce na surowo. Ilość owoców podaną w dziennej racji pokarmowej
      dzielimy na dwie porcje i spożywamy je łącząc z pieczywem lub produktem
      zbożowym na drugie śniadanie i podwieczorek.

ZALECANE
      Chleb razowy pełnoziarnisty, razowy mieszany, graham, chleb chrupki.
      Grube kasze, gryczana, jaglana, wiejska, ryż niełuskany.
      Jogurt , kefir, maślanka, chudy twarożek, jajka .
      Chude gatunki mięsa, cielęcina, indyk, drób zawsze bez skóry, chude ryby.
      Masło extra, oleje roślinne, oliwa z oliwek.
      Jarzyny na surowo, sałata, rzodkiewka, ogórek, pomidor.
      Owoce o mniejszej zawartości cukru, na surowo w ilości dozwolonej w diecie (250g)

DOZWOLONE
      Słone paluszki, krakersy, biały chleb, suchary bez cukru, pieczywo tostowe,
      makaron, ryż, mąka, drobne kasze, wafle bez cukru, mieszaniny masła z olejem
      tzw. miksy, soki warzywne (np. pomidorowy), chuda wieprzowina (szynka ,
      polędwica) ziemniaki gotowane i tłuczone, groch, fasola, soje, soczewica,
      herbata słaba bez cukru, kawa naturalna (jedna filiżanka dziennie, jeżeli nie ma
      przeciwwskazań), kawa zbożowa, woda niegazowana, herbata owocowa naturalna bez
      cukru.

NALEŻY ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ
      Sery żółte i topione, ryby - makrela, łosoś , pstrąg, śledź, mięso wołowe,
      jagnięcina, groszek zielony, kukurydza, marchewka gotowana, buraki, konserwy
      jarzynowe.

ZABRONIONE
      Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz,
      cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste
      żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa,
      baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek,
      smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy,
      ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje
      alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o
      dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy,
      zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka,
      mocna herbata i kawa w większych ilościach.

Dietetyczka zaleciła również aby nie łączyć nabiału z owocami. Popijanie
      posiłków też ma wpływ na poziom cukru. Im bardziej „płynny posiłek” tym szybciej
      się strawi i poziom glukozy szybciej wzrośnie. DELEKTUJMY SIĘ KAŻDYM KĄSKIEM"

• fufcia26 Re: cukrzyca ciazowa - dieta 20.08.06, 00:08
      sluchaj ja ci cos innegopowiem, mieszkam w belgii i tutaj nie ma zadnych
      przelicznikow na WW czy cos takiego wazne jest zeby nie dostarczac sobie
      cukrow, wiem ze zaraz przed posilkiem powinnam miec mniej niz 100 na
      glukometrze a po posilkach jak mierzylam dwie godziny po mniej niz 140, poza
      tym jadlam wszystko co chcialam nawet czekolade prawdziwa zjadlam ale musialam
      najpierw sprawdzic ile mam na glukometrze 2 godziny po zjedzeniu i musialam
      pilnowac zeby nie zjesc jej za duzo, owoce moglam jesc jakies 2 sztuki
      dziennie, co do aspartamu uzywa go kazda ciezarowka z problemami cukrzycowymi,
      nie mowie ze jest to najzdrowszy srodek ale jak nie masz wysjcia to.., albo
      jest cos jeszcze jak MALTITOL ale po tym sie miewa gazy... pozdrawiam i trzymaj
      sie cieplo
      • dwamartaki Re: cukrzyca ciazowa - dieta 20.08.06, 10:15
        Napisałaś: "wazne jest zeby nie dostarczac sobie
        cukrow". Przecież je dostarczasz, bo inaczej byś padła...smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka