kat_kos 19.08.06, 15:41 Choć mam jeszcze trochę czasu do tego, to zastanawiam się kiedy zaczyna rosnąć brzuszek? Czy dopiero pod koniec trzeciego - początek czwartego miesiąca ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ula233 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 15:46 ja zawsze byłam dość szupła i brzuszek wydawało mi sie że minimalnie był już od pierwszego dnia ale tak na serio to zaczeli mi miejsca ustepowac i przepuszczać w kolejce w 4 miesiącu. Byłam z tego taka dumna ale jak dziewczyna jest "grubszej kości" to nawet w 5 nie poznasz sie że jest w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
24lena 4-5 miesiac 19.08.06, 16:13 tak bylo u mnie...niemoglam sie go doczekac,wyskoczyl nagle...i tak z 68 cm zrobil sie 104 cm brzusio...zniknal tak szybko jak sie pojawil,po tygodniu od porodu przyklejil sie wrecz do kregoslupa Igorek skonczyl 3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
betti23 Re: 4-5 miesiac 19.08.06, 16:28 potwierdzam-4-5 miesiac rosnie wtedy taka sliczna kuleczka-jak lezysz brzuch nie zapada sie jak wczesniej-tylko wystaje kuleczka namacalna reka super uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
niunka25 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 18:30 Ja tak naprawde to nie wiem każdy mówi 4 miesiąc widziłam dziewczyne w 3 miesiącu naprwde miala brzuszek, ja jestem w 10 tygodniu i widze brzuszek naprawde a jak juz coś zjem to bardzo duzy brzuszek sie robi rano naprwno nie moge wciągnąc brzuszka i nie mieszcze sie w niektore spodnie o mam jedne biordrówki i tylko te sa dobre bo nie uciskaja brzuszka ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mifune9 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 18:54 ja właśnie zaczynam 5miesiąc,18tyg. za trzy dni, i zaczyna być widać,choć jak ktoś nie wiem to pewnie mysli, że się objadłam...chodze wciąż w mych ciuchach 36,))ale myslę że za kilka dni mi wyskoczy,))) Odpowiedz Link Zgłoś
mifune9 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 20:05 36ę ale takie do rozciagnięcia!!!tzn. ze tak naprawde muszę zaraz lecieć do sklepu ciążowego po coś wygodnego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annbo5 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 19:23 Ja też należę do szczupłych. W połowie 4 m-ca nie mogłam już prawie zmieścić się w swoje spodnie. Dobrze, że jest lato, mozna nosić spódnice, ew. biodrówki. Teraz zaczynam 5 miesiąć i dopiero niektórzy mówią, że widać. Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 19:36 bardzo różnie dla mnie widoczny był ok. 4 m-ca ale otoczenie na pewno jeszcze nie zauważało, dopiero jak sie bardziej uwydatnił czyli ok. połowy ciaży Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 21:07 U mnie widac dopiero od 5. m-ca, a będę miała bliźniaki) No ale do 20-go (aktualnie) tygodnia przytyłam tylko 3 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 21:19 Jak przyjdzie na to czas. To indywidualna sprawa kobiety bo zależy od budowy kośca,budowy anatomicznej,wzrostu,wagi ciała itd. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 19.08.06, 21:41 Na początku zrobiłam się troszkę szersza i to normalne bo organizm tworzy warstwę tłuszczyku, który będzie chronił brzuch przed urazami z zewnątrz. Natomiast brzuszek widać było w 5 miesiącu.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_kos Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 12:53 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ja przez ostatnie kilka miesięcy trochę przytyłam, ale od od prawie dwóch tygodni (kiedy zrobiłam test) wydaje mi się, że spodnie bardziej mnie uciskają. Z Waszych odpowiedzi wynika, że to co czuję to tylko wrażenie. Pozostaje mi czekać jeszcze jakieś 3-4 miesiące. Pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 14:16 To bardzo indywidualna sprawa. Ja przed ciąża byłam dość szczupła i praktycznie do konca 4 miesiaca ciązy osoby, które mnie wczesniej nie znaly absolutnie nie zauważyłyby, ze jestem w ciązy. Brzuch "wywaliło" mi dośc nagle, własnie pod koniec 4 miesiaca ciazy. Moja ciotka natomiast, która jest również w ciąży, brzuch miała juz całkiem spory od 3 miesiaca ciązy (ale ona jest sporo starsza ode mnie i to bedzie juz jej 4 dziecko pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 16:50 To bardzo indywidulane. Sporo dziewczyn pisze, ze ok. 4-5 miesiaca. A ja jeszcze przed testem zaczelam drastcznie przybierac na wadze i przestalam sie miescic w wiekszosc spodni. W 7 tc, juz nawet jeansy biodrowki byly ciasne i musialam odpinac guzik. Szczegolnie wieczorami juz w 5 tc mialam problemy ze znalezieniem czegos w czym bylo mi wygodnie. Teraz jestem w 19 tc, na wadze to tym pierwszym skoku niewiele sie zmienilo, brzuszek lekko sie zaokraglil, ale nieznacznie. Ale o moich ubraniach sprzed ciazy moge zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczkowa Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 19:31 althea, bardzo Ci dziekuje. myslalam, ze to ze mna cos nie tak. jestem w 8 tc i naprawde brzuszek juz widac. przytylam okolo 1 kilograma, ale spodnie nie dopinaja sie. i troche miałam stracha, że jeśli juz teraz widać, to co będzie potem... okazuje się, że nie ja jedna. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
aniaw18 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 19:37 w 8 tygodniu bede za tydzien w sobote przytylam 3 kg ) Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 19:41 Ja na poczatku przytylam bardzo szybko 3 kg A od tamtej pory do teraz moze z pol kilo, wiec to , ze szybko zaczyna byc widac i ubrania przestaja pasowac, nie swiadczy o tym, ze bedzie sie mialo bardzo duzy brzuch i duzo sie przytyje. Polozna powiedziala mi, ze na poczatku organizm oromadzi wode i tluszczyk i dlatego moze tak byc jak u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczkowa Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 20:47 Althea, a czy tez mialas, ze ubrania, nawet te troche luzniejsze bardzo Ci przeszkadzaly i mialas wrażenie, że brzuszek Ci peknie? Odpowiedz Link Zgłoś
kat_kos Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 21:49 Nie wiem czy Althea miała takie wrażenie, że brzuszek jej pęknie, ale ja takie wrażenie mam. Gdzie tylko mogę, to rozpinam spotnie, a w domu chodzę w majtkach albo w spodniach od świczeń. Poza tym piersi mnie bolą i swędzi mnie podbrzusze. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 22:30 Generalnie denerwuje mnie wszsytko co zachodzi na brzuch, najlepiej jak sie konczy pod brzuchem. Bluzko z kolei musze miec z miekkiego materialu inaczej mi przeszkadzaja, nawet jesli nie cisna bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 23:20 no tak, to zdecydowanie indywidualna sprawa. jestem w 19 tyg., od pocz ciazy na minusie 6 kg, ale od ok dwoch tyg sie poprawilo i eidac lekko brzuch, wieczorami juz duzy. ale ja od początku sie zle czulam, i poki nie wyrownam mojej wagi, to pewnie i tak będą mowic, ze to wzdęcie a mam kolezanke, ktora zaraz na pocz miala juz duzy brzuch, no ale ona ogolnie to duzo ciala ma, taki typ. wciaz sie mieszcze w ciuchy sprzed ciazy, choc czasem mnie piją w pasie. natomiast na udach i pupie wciaz za luzne, ciekawe zjawisko Odpowiedz Link Zgłoś
aniaw18 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 07:47 26 sierpnia bede w 8 tygodniu w tym tygodiu jest nie mozliwy ze brzuszek juz widac to powieksza sie tak macica bo sie rozciaga a nie dziecko ) w pierwszej ciazy brzuszek bylo mi widac dopiero w 5 miesiacu jestem szczupla ale przybralam juz 2 kg Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka78 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 18:39 Należę (albo należałam do osób szczupłych przed ciążą - rozmiar 36, 52/165. Teraz jestem w 23 tc, i mimo iż przytyłam już 5 kg, brzuch zaczęło być widać dopiero jakiś tydzień temu (pierwsze kilogramy przybyły po 12 tc, do 20 tc chodziłam we wszystkich swoich ubraniach). Wcześniej trudno się było zorientować, że jestem w ciąży. Zresztą teraz jak się ubiorę w sportową bluzę, to też nic nie widać. A tak bym już chciała mieć dużą piłkę, żeby nie było wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 20:05 Mnie w 7 i byl maly do porodu a synek 4050g. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 20.08.06, 21:41 sprawa indywidualna ))mój zaczął być widoczny już pod koniec czwartego )) Odpowiedz Link Zgłoś
taclar Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 07:33 a mój w połowie szóstego Odpowiedz Link Zgłoś
barbud Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 09:04 ja jestem w 23 tygodniu czyli zaczął sie 6 miesiąc i i dopiero co zaczyna mi widać brzuszek ale tylko wtedy jak ubiore jakies obcisłe rzeczy, chodze jak narazie we wszystkich ubraniach sprzed ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
rengur Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 10:43 Ja do tej pory byłam dość szczupła i brzuszek pojawił się dość szybko (ale kto nie wiedział to nie zauważał oczywiście). Niestety zawsze nosiłam dopasowane ubrania i już w 9-10tc nie dopinałam większości spodni, na szczęście było gorąco i chodziłam w sukienkach i luźniejszych spódniczkach. W 11tc, kupiłam sobie spodnie - takie do fitnessu - na sznureczek, a na początku 13 ciążowe dżinsy. Teraz (14tc) brzuszek jest już dobrze widoczny i w nic się nie dopinam zwłaszcza jeśli coś zjem (a jem dość często ))) Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 10:58 Nawet nie wiecie babki jak mnie Wasze posty podbudowaly. Juz sobie zaczelam wkrecac, ze cos jest nie tak... Jestem i zawsze bylam bardzo szczupla. U mnie to 18 tc i spokojnie mieszcze sie w swoje ciuchy. Balam sie, ze dzidzi cos sie stalo... Brzusio jest nieco wiekszy niz przed ciaza, ale wydawalo mi sie, ze to juz najwyzszy czas zeby naprawde "wyskoczyl". Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 13:00 Ja chodzilam w 8 miesiacu do szkoly rodzenia w spodniach obcislych sprzed ciazy.Bluzki do konca nosilam swoje sprzed, dopasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: kiedy zaczyna rosnąć brzuszek 21.08.06, 12:05 To zalezy. Tez kiedys myslalam, ze w 5-tym to juz MUSI byc cos widac. Ale u mnie wcale nie bylo widac. W zasadzie do 5-go mies. to sama sie zastanawialam "gdzie ten brzuch"? Bynajmniej nie wygladalam jakbym byla w ciazy raczej jakby mi troche watroba "spuchla". Do 6-go mies. nosilam normalne ciuchy i otoczenie tez nic nie widzialo do 6-go miesiaca. Mimo, ze cora nie jest mala bo jest wieksza niz by to wynikalo z tabel. wg. wieku ciazy na podstawie OM . Ale od polowy 6-go mies. to juz szybko leci. Az sie zaczynam pomalu bac do jakich rozmiarow urosne ... Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: ciąża piąty tydzień 21.08.06, 12:07 Troszke zazdroszcze tego brzuszka. Odpowiedz Link Zgłoś