Dodaj do ulubionych

Ból w kroczu

29.08.06, 14:35
Witajcie,jestem w 21tc i od kilku dni mam dziwny ból w kroku, który odczuwam
przy siadaniu, wstawaniu i chodzeniu. Jak myślicie, co to może być? Do
lekarza idę dopiero w poniedziałek,więc nie wiem czy powinnam się denerwować?
Obserwuj wątek
    • abneptis Re: Ból w kroczu 29.08.06, 14:44
      Ból spojenia łonowego.

DEFINICJA

Ból w obrębie spojenia łonowego spowodowany jego rozejściem, pęknięciem lub
      rozerwaniem w czasie ciąży lub porodu.

OBJAWY I PRZEBIEG

Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia
      chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz
      stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego
      miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób
      miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez
      kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas
      pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do
      miednicy kostnej. Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem,
      odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym
      wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem
      spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do
      znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu
      np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u
      rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia
      bądź rozerwania spojenia. Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają
      się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne
      nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący
      do uda i kości krzyżowej.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...

Jeżeli ból występujący w okolicy spojenia łonowego nasila się podczas chodzenia
      lub leżenia na boku a do tego dołączy się gorączka należy niezwłocznie
      skontaktować się z lekarzem. Rozejściu spojenia może również towarzyszyć
      występowanie krwiaka pozałonowego, który może być rozpoznany w trakcie badania
      ginekologicznego. Zaniedbanie tego stanu może wiązać się z poważnymi
      konsekwencjami w przyszłości. Jeżeli dotyczy to kobiety ciężarnej rozpoznanie
      możliwe jest na podstawie badania przedmiotowego natomiast leczenie na
      postępowaniu zachowawczym. W zależności od stopnia rozejścia lekarz może
      zakwalifikować taką ciężarną do cięcia cesarskiego. Natomiast w przypadku
      kobiet po porodzie należy wykonać Rtg, na podstawie którego będzie można
      określić stopień rozejścia, obecność stanów zapalnych czy też uszkodzeń. W
      cięższych przypadkach konieczne może okazać się unieruchomienie lub zabieg
      operacyjny.

LECZENIE DOMOWE

W przypadku rozejścia spojenia łonowego należy prowadzić oszczędzający tryb
      życia, unikać wysiłku fizycznego i podnoszenia ciężkich rzeczy. W celu
      zniwelowania bólu można przyjmować leki przeciwbólowe (w przypadku kobiet
      ciężarnych po konsultacji z lekarzem). Zaleca się również odpowiednią dietę
      pozwalającą na wzmocnienie chrząstkozrostów. Najlepszy wpływ na to ma dieta
      bogata w żelatynę. Można również przyjmować preparaty wzmacniające chrząstki,
      które dostępne są w aptekach bez recepty. Znaczną ulgę może również przynieść
      zakładanie mocnych pasów pozwalających na odpowiednią stabilizację miednicy.
      • piedor Re: Ból w kroczu 29.08.06, 16:13
        Ja mialam podobnie i skracala mi sie szyjka. Musialam sie oszczedzac. Duzo
        wypoczywac.
        • kja1 Re: Ból w kroczu 29.08.06, 17:46
          ja też myślę, że to raczej szyjka, nić rozejscie sie posjenia łonowego, co jest
          znacznie rzadsze, a kłopoty z szyjką ma co druga cieżarna.
          • aghatta1 Re: Ból w kroczu 29.08.06, 19:23
            Ja też odczuwałam taki ból jakby kości od 18, 19 tyg. Teraz jestem w 36 i
            odczuwam mniej. Myślę, że był to spowodowane moim dość intensywnym trybem
            życia. Teraz trochę zwolniłam. Moja siostra też w ciąży tak miała. Nie bój się.
    • andzia322 Re: Ból w kroczu 29.08.06, 22:14
      Jestem w 38/39 tygodniu i mam taki sam bol od miesiaca, nie moge nigdzie wyjsc
      na dluzej, bo tak mnie cisnie ze musze przysiadac lub przykucac co chwile, nie
      moge tez siedziec na twardym krzesle, to wzmaga bol, lekarka dzis mi
      powiedziala ze prawdopodobnie rozchodzi mi sie spojenie lonowe
      • gosia_1985 Re: Ból w kroczu 29.08.06, 22:41
        Mnie także bolało... okazało się ze mam żylaka na wargach sromowych
    • mikasara Re: Ból w kroczu 29.08.06, 23:02
      Mam podobne bóle i lekarz telefonicznie zaalarmowany powiedział, że przy
      następnym badaniu dokładnie zbada, ale nie ma się czym martwić. Boli kiedy za
      dużo chodzę, gdy źle się położę przy odpoczynku, gdy za dużo siedzę. Powiedz
      lekarzowi przy najbliższej wizycie, a do tego czasu odpoczywaj i się
      niezamartwiaj. Powodzenia.
      • bety11 Re: Ból w kroczu 29.08.06, 23:12
        tez tak mam od konca 6 miesiaca,lekarz powiedzial ze glowka uciska
    • kasiap22 Dziękuję 30.08.06, 13:09
      Trochę mnie uspokoiłyście, a ponieważ mam synka dwuletniego to nie bardzo się
      oszczędzam i pewnie stąd te bóle. Na wizycie, mam nadzieję, wszystko się
      wyjaśni. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
      • malina9920 Re: Dziękuję 31.08.06, 14:54
        Witam.Ja od 6mc mam okropne bule spojenia lonowego.Gin.powiedzial ze tak ma
        byc i nie ma na no lekarstwa,trzeba to po prostu dzielnie przerzyc,czasami sa
        takie dni ,ze nawet z luzka nie mam sily wstac.Dodam jeszcze ,ze jestem w 7mc a
        taki stan utrzymuje sie od miesiaca.Mam nadzieje, ze niedlugo sie to skonczy bo
        musze przygotowac jeszcze pokoj dla maluszka,a w tym stanie to raczej nie jest
        mozliwe.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka