Dodaj do ulubionych

Bol zebow...

08.09.06, 03:03
Witam.Jestem tu raczej nowa.Wlasnie zrobilam test i potwierdzil moje
przypuszczenia ze jestem w ciazy.Mysle ze to ok 5 tydzien. Wraz z zajsciem w
ciaze zacza sie bol zebow.Myslalam ze przejdzie, ze to tylko chwilowe, ale
niestety nie daje spac w nocysad Tydzien temu zadzwonilam do dentsty, i
uslyszalam ze nie moze mi pomoc.Powiedzial ze nalezalo stan zebow sprawdzic
przed ciaza...A teraz musze wytrzymac do porodu.Co robic gdy nie mozna zabic
bolu tabletka przeciwbolowa?Czy faktycznie musze czekac z bolacym zebem 9
miesiecy na kolejna wizyte? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Bol zebow... 08.09.06, 07:12
      W ciąży zęby należy i TRZEBA leczyć.
      Wybierz się po prostu do innego dentysty i po problemie.
      Pzdr.Gosia
      • lena302 Re: Bol zebow... 09.09.06, 22:58
        Dziewczyny !! w ciąży NALEŻY leczyć zęby. Są specjalne znaieczulenia dla
        ciężarnych- takie bez adrenaliny, (która to obkurcza naczynia krwionośnie i
        jest dla ciężarnych kobiet szkodliwa)
        Nie mogę słuchać jak kobiety mówią,że "poleciały " im zęby po ciąży...TO
        BZDURA!! Prawdą jest, że obniża się poziom wapnia w organiźmie, ale jak ktoś
        dbał o zęby przed ciążą i w czasie ciąży to nie ma prawa nic się stać!
        więc lećcie do stomatologa zamiast faszerować się tabletkami przeciwbólowymi
        (to nie jest szkodliwe?) Ja właśnie byłam w zeszłym tygodniu u dentysty i
        zrobił mi jeden malutki ubytek w znieczuleniu,jestem w 16 t.c. przed zajściem
        miałam zdrowiutkie zębysmilepozdrawiam
        • anowi06 Re: Bol zebow... 11.09.06, 12:09
          to jakaś bzdura totalna. Idż do innego stomato;oga i moniecznie lecz zęby.
    • angela2628 Re: Bol zebow... 08.09.06, 07:42
      Taak, poprostu tamten doktor nie chciał ci pomóc. Wybierz się do dentysty,
      powinien cię przyjąć bez umawiania, bo taki mają obowiązek, żeby z bolącym zębem
      przyjmować, tylko uprzedź głośno i wyraźnie że jesteś w ciąży, oni tam wiedzą co
      w takich sytacjach robić.
    • kiwi1910 Re: Bol zebow... 08.09.06, 09:04
      Zmień dentystę! Stany zapalne są dużo groźniejsze niż np znieczulenie zęba. Ja
      w pierwszym trymestrze miałam usuwane ósemki (decyzja konsultowana z ginem)! Bo
      właśnie razem z ciążą zaczeły mi strasznie niepoleczone zęby dokuczać.
      Powodzenia młoda mamuśku.
      • elcynka zgadzam sie 08.09.06, 09:07
        zmień stomatologa, ja wlaśnie we wtorek zaliczylam ostatnia wizyte a tymsamym
        wyleczylam zabki. Na pierwszej wizycie uprzedzilam ze jestem w ciazy i
        P.stomatolog tylko pytala ktory trymestr, bo niektorych rzeczy sie nie robi w
        danym trymestrzesmile
      • elcynka a i zapomniałam: 08.09.06, 09:09
        jesli Cie bardzo boli to do wizyty mozesz płukać ząbki miesznką: pół szklanki
        wody ciepłej, nie goracej+łyzka stołowa wody utlenionej, albo tradycyjnie
        szałwia
        • zuzka78 Re: a i zapomniałam: 08.09.06, 11:05
          Dokładnie jak napisała elcynka, to wszystko powinno trochę złagodzić ból, woda
          utleniona działa antyseptycznie, możesz też płukać korą dębu - 2 saszetki
          zaparzone w szklance wrzątku, ostudzić i płukać. A pomijając domowe sposoby -
          wizyta u dentysty KONIECZNA. Stany zapalne są niebezpieczne w ciąży, zęby
          TRZEBA wyleczyć i dentysta ma obowiązek Cię przyjąć. Jakieś dwa miesiące temu
          sama miałam poważne kłopoty z zębem, myślałam, że boli mnie ząb mądrości,
          którego nikt nie chciał wyrwać bez zdjęcia i bez zgody ginekologa. Zdjęcie na
          szczęście miałam (zrobione w 5 dniu po zapłodnieniu sad ), ale zgody ginekologa
          nie dostałam. Okazało się, że to siódemka boli od nieprawidłowo rosnącej ósemki
          i skończyło się na leczeniu kanałowym siódemki, które trwa do dzisiaj i jeszcze
          sobie potrwa. Powodzenia i do dentysty marsz!
    • clio_1 Re: Bol zebow... 08.09.06, 09:45
      Idź do innego dentysty. Stan zapalny zęba, jak każdy inny stan zapalny
      organizmu, jest niedobry dla ciązy. Ja mam termin na jutro, a u dentysty ostatni
      raz byłam w poniedziałek, bo zrobiła mi się kolejna dziura. W ciąży zęby trzeba
      leczyć. Aha, możesz brać znieczulenie.
    • betsypetsy Re: Bol zebow... 08.09.06, 10:33
      Dokladnie byłam w tej samej sytuacji. W I trymestrze strasnie rozbolal mnie
      ząb, męczyłam się ratując się goździkami (usmierzały ból) w końcu poszlam do
      dentysty, ktory odesłal mnie z kwitkiem bo w I trymestrze nie robi się
      znieczuleń poza tym na to musi wyrazić zgodę gineko. Poszłam do drugiego ,
      sytuacja ta sama ale Pani dentystka powiedziala że oczywiście moze coś zrobić
      aby jakoś pomóc bo cierpienie w ciaży nie wskazane wiec udrozniła mi ten ząb
      aby nie wytwarzało się ciśnienie. W II trymestrze można już leczyć zęby ze
      znieczuleniem. W I trym. grozi to poronieniem tak powiedziała mi stomatolog.
      • zuzka78 Re: Bol zebow... 08.09.06, 11:08
        ja leczyłam zęby w I trymestrze ze znieczuleniem (!!!) - było to znieczulenie
        specjalnie dobrane dla kobiety w ciąży, tzw. czyste (bez adrenaliny), nie
        czułam bólu wcale (znieczulenie było konsultowane z ginekologiem, nie było
        przeciwskazań)
        • doral2 Re: Bol zebow... 08.09.06, 13:39
          przez telefon to żaden dentysta ci nie pomoże...
    • deela to od czytania Ci.. 08.09.06, 10:36
      rozbolaly cie zeby od tych slodkosci
      *fasolka
      *dzidzia
      *niunia
      *dzieciątko
      *zwolnionko
      *ginek
      *brzuszek/brzunio
      *tempka
      *przytulanko
      • vaisala ja leczyłam kanałówkę 08.09.06, 10:54
        miałam ją co prawda zaczętą przed ciązą!
        ale w pierwszym trymestrze miałam leczoną dalej,
        dentystka umawiała mnie na kolejne wizyty(następna w przyszłym tygodniu),bo jak
        sama wie z doświadczenia po urodzeniu nie będzie czasu na dentystę,a zęby
        przecież się sypią.
    • promada Re: Bol zebow... 08.09.06, 11:05
      JA od początku ciąży zaczełam leczyć zęby jestem teraz w 39tygodniu i raz w
      miesiącu chodziłam do dentysty.Nie brałam znieczulenia bo nie było takiej
      potrzeby bo ubytki nie były dość poważne! Nie czekaj lepiej do porodu zmień
      dentyste bo gdyby miał większą wiedzę to napewno nie odsyłalby kobietę w ciąży z
      bolącym zębem !Zacznij leczyć zęby już teraz bo póżniej nie będziesz miała
      czasu(jak urodzisz) a stan uzębienia może ci się pogorszyć!!Dentysta to nie
      sadysta!! Pozdrawiam
      • plewinka Re: Bol zebow... 09.09.06, 00:53
        Witam ponownie.
        Dziekuje wszystkim za porady. Zapomnialam dodac ze mieszkam w chorym kraju
        zwanym Stany Zjednoczone, a tutaj kazdy sie boi kazdego nawet dotknac, bo nie
        wiadomo kiedy cie o co ktos poda do sadu i wyciagnie milionowe odszkodowanie.To
        jest mozliwe tylko w Ameryce.Uwierzcie mi.Ale w poniedzialek zadzwonie do kilku
        innych dentystow.Zobaczymy co powiedza.Ten sie tlumaczyl ze nie moze zrobic
        przeswietlenia i nie wie co sie dzieje pod plaba.Dziekuje jeszcze raz i
        serdecznie pozdrawiam!!
        • reninka72 Re: Bol zebow... 09.09.06, 01:10
          Kochana, ja tez mieszkam w tym "chorym" kraju i mialam kompletnie inne
          doswiadczenie z dentysta. Otoz przed zajsciem w ciaze przewidujaco wyleczylam
          wszystkie zeby ale jeden pobolewal i pobolewal bez zadnego wyraznego powodu.
          Moja dentystka nie mogla sie niczego dopatrzec na zdjeciu i wyslala mnie na
          konsultacje do endodonty (czyli specjalisty od leczenia kanalowego). Facet,
          SPECJALISTA, powiedzial, ze to pierdoly, ze nie mozna w ciazy leczyc.
          Powiedzial, ze nie bedzie mi zaczepial zeba, ktory na zdjeciu zdrowo wyglada i
          zeby sie pojawic jak naprawde zacznie bolec albo beda jakies inne objawy BEZ
          WZGLEDU na ciaze! Dodal takze ze jego wlasna zona miala leczony zab w ciazy i
          komu jak komu ale jej by na pewno nie chcial zaszkodzic. W istocie bol przeszedl
          z pomoca pasty Sensodyne, chyba zab byl nadwrazliwy.
          Zmien dentyste i nie pozwol sobie na sluchanie umoralniajacych historyjek
          ("trzeba leczyc przed ciaza"...)
          Powodzenia.
          • plewinka Re: Bol zebow... 09.09.06, 21:15
            Witam ponowniesmile
            To ja jeszcze raz tylko wpadne powiedziec dziekuje wszystkim.Bardzo milo tu
            jest, miedzy wszystkimi przyszlymi i obecnymi mamamismile Dobrze wiedziec ze
            mozna liczyc na porade i dobre slowo.Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
            serdecznie.A w poniedzialek zaraz dzwonie do innego dentysty! Pozdrawiam!
    • rengur Re: Bol zebow... 09.09.06, 09:50
      Ja w ciązy już byłam 3 razy u dentysty (choć do dopiero 16,6tc). Po prostu
      umówiłam się na przegląd jeszcze nie wiedząc o ciąży, a później okazało się, że
      mam kilka małych ubytków. W ciąży można się nawet znieczulać, bo jest to
      znieczulenie miejscowe, ale koniecznie należy powiadomić dentystę o swoim
      stanie smile Gorszy od leczenia jest stan zapalny jaki może powstać.
    • dzika41 Prawa ciężarnej u dentysty wg NFZ 09.09.06, 10:22
      Witajcie!
      Ciebie Plewinko to nie dotyczy jako że nie mieszkasz w tym "czasem chorym"
      kraju zwanym Polską. Postanowiłam skorzystać z wątku i dopisać kilka słów.
      Pomijając fakt że zęby należy leczyć, a już zwłąszcza jak bolą, bez względu na
      stan, ciąża czy też nie, pamiętajcie że jako ciężarne mamy kilka dodatkowych
      praw, jednak tylko w gabinetach, które mają podpisaną umowę z NFZ.
      M.in. bezpłatne wypełnenia przy leczeniu kanałowym, dwukrotne usuwanie kamienia
      nazębnego. Takie info uzyskałam kiedyś w NFZ. Nie jest tego dużo ale zawsze,
      zwłaszcza dla tych z nas które nie mają dużo kaski.
      Pozdrawiam.
      • mikam99 Re: Prawa ciężarnej u dentysty wg NFZ 09.09.06, 13:34
        "bezpłatne wypełnienia"przy leczeniu kanałowym-prosze nie wprowadzać w
        błąd.Bezpłatne jest leczenie kanałowe w ciąży i połogu-to coś dodatkowego
        własnie dla kobiet w ciąży,(sa nawet wyjątki od tego,ale to juz szczegóły )
        natomiast jesli chodzi o wypełnienia zęba,to w ramach nfz wszyscy moga załozyc
        sobie amalgamat bezpłatnie,ale on po leczeniu kanałowym nie bardzo sie nadaje
        i raczej sie go nie stosuje.Za wypełnienie innym materiałem wszyscy musza
        płacic-kobiety w ciąży też.
        • dzika41 Bezpłatne wypełnienie 11.09.06, 09:08
          Bezpłatne jest wypełnienie kanałów, a nie tak zwana "plomba". Masz rację co do
          tej ostatniej za inną niż amalgamat trzeba - niestety- dopłacać.
    • ila79 Re: Bol zebow... 09.09.06, 22:14
      Ja właśnie dzisiaj byłam u dentysty. Zresztą napisalam parę zdań na ten
      temat... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=48344204
    • ewcia1980 Re: Bol zebow... 11.09.06, 12:05
      Ja również uważam, że powinnaś udac sie do innego dentysty i wyleczyc wszystkie
      zeby. I byc pod stała kontrolą stomatologiczna.

Mój przykład - w czerwcu byłam u dentysty (5 miesiac ciązy). jeden zab
      do "zrobienia" - no i została "załatany".
      Pod koniec sierpnia wybrałam sie ponownie na wizyte i ... masakra. W tak
      krótkim czasie popsuło mi sie 5 zebów. Dentystka do której chodze tez załamala
      rece, bo zawsze uważała, ze mam ładne i zadbane zeby (i do tej pory wszystkie,
      łacznie z ósemkami) a w czasie ciąży tak sie "posypały".
      Teraz uwija sie jak moze zeby wyleczyc mi wszystko przed porodem.
      No i nastawiam sie, ze w czasie karmienia tez musze pamietac o zebach, bo moze
      byc nieciekawie.

Pozdrawiam
      Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka