Dodaj do ulubionych

Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskiem;)

12.09.06, 14:28
Witam wszystkich,
macie jakies pomysly, jak dac na imie dziewczynce (24 tc na raziewink, na
nazwisko bedzie miala PTAK smile
Myslimy o Matyldzie.
Podoba nam sie tez Emilia i Zuzanna, ale polaczenie z nazwiskiem
brzmi "staro" wink
Dzieki za sugestiesmile
Obserwuj wątek
    • bacha1979 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 14:49
      Obstawiam Zuzię.smile
      Nie sądzę, żeby nazwisko Zuzanna Ptak brzmiało "staro". smile
    • aga330 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 14:50
      a moze Laura ,mnie podoba sie Kornelia ale brzmi jak ze starego romansu
      • ewelina1122 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 21:30
        moja corcia ma na imie Kornelia smile no ale z nazwiskiem Ptak ...raczej
        niekoniecznie....Aleksandra-całkiem fajnie,
        pozdr.
    • fankaborsuka Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 14:54
      Nazwiesz Niunię jak chcesz, ale protestuję przeciwko stwierdzeniu jakoby
      Zuzanna Ptak brzmiało źle smile)) Wręcz przeciwnie. Próbuj z czymś krótkim i
      bez "r" - może Kaja albo Ewa?
    • koza_w_rajtuzach Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:02
      Moim zdaniem do nazwiska Ptak pasuje każde imię z wyjątkiem tych udziwnionych
      (jak np. Nikola, Oliwia, Dżesika).
      Wszystkie trzy imiona które podałaś podobają mi się. Odradzałabym jednak
      Zuzannę z powodu dużej popularności. Sama znam siedem małych Zuzanek, wszystkie
      w wieku do trzech lat. Emilki znam 2, Matyldy ani jednej. Dodam, że nie znam
      dużo dzieci, ale Zuzanny są dosłownie na każdym kroku.
      Jeśli miałabym wybierać między Matyldą a Emilią, to chyba bym wybrała Emilię.
      • orlen10 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:11
        emilia to przepiekne imie.a tak poza tym to witam wszystkich jestem tu dopiero
        pierwszy raz.
      • doral2 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:11
        Hermenegilda...albo Kunegunda...bardzo ładne imionka..
      • asiekok Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:12
        Matylda mi sie podoba smile
        A propos nietypowych ale imion, to ostatnio w Holandii, gdzie mieszkam jest
        wysyp dzieci i ciaz wsrod znanych z telewizji postaci. Ci to imionka maja smile
        Ostatnio byla uczestniczka Idola nazwala swoja coreczke Beautifull Hope.
        A druga swojej corci dala na imie Katootje, od Kadootje co znaczy prezent, albo
        raczej prezencik smile Biedne dzieci smile
        • kadewu1 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:18
          Znałam osobę o nazwisku Ida Ptak.

KmJ
      • fucia1 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 16.09.06, 20:03
        miałam studentke o nazwisku Angelika Kurnik, tragedia crying
        oraz Rogera kowalskiego
    • mmk9 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:19
      Dla mnie nic nie brzmi tak "staro" jak Matylda. Emilia Ptak ? Bez zastrzeżeń.
      Jak przedmowczyni uważam, że kazde normalne imię pasuje, to nie jest jakieś
      rażące nazwisko. No, Róża Ptak byloby dziwne.Pomyślałam sobie tylko, jaka
      będzie forma żeńska
      nazwiska, gdyby dziewczę chciało zostać aktorką. Ptakówna ? Ptaczanka ?
      • earl.grey Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:52
        Paloma smile

a jesli chodzi o forme zenska, stawiam na "Ptaszanke"
      • blaszany_dzwoneczek Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:11
        Ptakówna. Koncówka -anka możliwa tylko przy nazwiskach kończących się na -a.
        • earl.grey Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:40
          blaszany_dzwoneczek napisała:

> Ptakówna. Koncówka -anka możliwa tylko przy nazwiskach kończących się na -a.

no co ty? A "Śnieżanka" od "Śnieg"?
          • blaszany_dzwoneczek Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 17:07
            Nie do konca miałam rację. Dokształciłam się i jest tak (wg słownika poprawnej
            polszczyzny PWN):
            1. od nazwisk męskich zakończonych na spółgłoskę (z wyjatkiem -g) oraz
            zakończonych na -e, -o (nie poprzedzonych -g-) ---> -owa, -ówna
            2. od nazwisk zakończonych na -g, -ga ---> -ina (-yna), -anka
            3. od nazwisk zakończonych na -a ---> -ina(-yna), -anka lub -owa, -ówna
            4. od nazwisk zakończonych na -ge, -go ---> -owa, -anka

Więc panna Ptak może być tylko panną Ptakówną, natomiast panna Śnieg tylko panną
            Śnieżanką. A panna Ptaka mogłaby by być Ptakówną albo Ptaczanką (chyba).

• wij-drewniak Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 17:42
              ewentualnie PTASZYNA smile)
    • amel22 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:25
      a może Amelia Ptak
    • yvonne-s1 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:47
      Podoba mi się jak wybrałaś Matylda,Matysia,Mati,super.Moja córa ma 4 mies. ma na
      imię Zosia.Zawsze podobało mi się Gabriela.W ostatniej chwili zdecydowaliśmy się
      na Zofię.Pozdrawiam.
    • titta Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:51
      Mnie sie wszystkie trzy imiona podobaja (najbardziej Matylda), nie
      brzmia "staro" i znacznie lepiej niz jednosylanowe. Ale to moje prywatne
      zdanie...
      • luna333 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:59
        foeum wszystko o imionach - może tam doradzą? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924
      • kpopialo Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:00
        Dzieki za wszystkie posty!
        A co powiecie o imieniu Nina? Jeszcze Natasza wchodzi w gre, ale Natasza Ptak
        chyba nie brzmi najlepiejwink
        Prosze o dalsze podpowiedzi! W sumie jeszzce sporo czasu, ale jesli bedzie to
        chlopiec (na ostatnim USG nie udalo sie ustalic plci), nie mielismy watpliwosci.
        Bedzie Mikolaj Ptaksmile
        Albo Matylda/Zuzanna/Emilia/Natasza/Nina Ptaksmile Chyba ze jeszcze cos
        znajdziemysmile Piszcie prosze! smile
        • mirabellka26 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:02
          Emilia Ptak
          • jonaska Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:16
            Aleksandra Ptak?
          • ona39 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:17
            Kiedys studiowalam z Justyna Ptaksmile

pzdr. dla mamy i dzidziusiasmile
    • lamatha Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 17:32
      Joanna Nina Ptak smile
      Helena Matylda Ptak smile

i wychodzi ze pierwsze ladniej brzmi smile

M i
      powodzenia
      • philo77 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 20:01
        Wg mnie do krótkich nazwisk (obojętnie czy specyficznych, czy nie) pasują nieco
        dłuższe imiona dlatego Twoje typy brzmią naprawde dobrze. Od siebie
        dorzuciłabym w ramach propozycji:
        - Juliannę,
        - Magdalenę albo Urszulę.
    • ineska2 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 20:09
      Emilka Ptak brzmi bardzo ladnie, to naprawde ladne imie, wogole nie brzmi
      staro. Nina tez nie jest zle, ale moim zdaniem Emilka lepsze.
      • dzieciak2103 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 20:57
        Alisa mi sie bardzo podoba.
        • jakaspanna Ja mam koleżankę MAJĘ PTAK:) 12.09.06, 21:02
          n/t
    • martixx a ja znam Agnieszkę, Monikę i Jadwigę Ptak 12.09.06, 21:22
      i wcale nie uważam, że jest ono "nietypowe"smile
    • malgra Re: Ania 12.09.06, 22:36
      proste imiona pasują do nietypowych nazwisk
    • agilator Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 08:21
      Ja mam znajomych, którzy mają takie samo nazwisko: dali na imię Malwina smile
    • agatam26 Magdalena, Joanna 13.09.06, 10:23
      j.w
    • karolla88 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 15:50
      jestem za Zuzanną!!Piękne imię i moim zdaniem pasuje do nazwiska.Pozdrawiam
      serdecznie!
      • skalunia79 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 15:55
        Zuzanna albo Emilka, Matylda raczej nie...
    • gianka Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 15:57
      Nie powinnaś miec takich wątpliwości smile Nazwisko jest "lotne", więc nie
      martwiłabym się, że imię brzmi staro...
      Zobacz nasze aktorki:
      Agnieszka KRUK-ówna
      Julita Jaskólka
      Paulina Jaskólska (nie jestem pewna, czy tu nie powinno być "U")
      Nic nie brzmi staro, bo jest już osłuchane... Więc - wybierajcie i sie
      przyzwyczajajcie...

Ja tez mam imionowy problem - dałam męzowi z 30 żeńskich imion do wyboru, a on
      upiera się co do jednego, które mi się fatalnie kojarzy i w ogóle nie podoba:
      LETYCJA sad
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 16:57
        Marcelina Ptak
        Karolina Ptak
        Julianna Ptak
    • leeloo2002 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 17:22
      Nie podobaja mi sie zetawienia z Matylda i Zuzanna bo brzmia jakos
      pretensjonalnie

sprobowala bym z czyms krotkim: Maja, Ewa, Anna, ewentualnie Julia
    • amwaw Emilia- 13.09.06, 17:31

• e_dyta71 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 22:26
      A mi się podobają oba i Emilka i Zuzanka. Zresztą tak dałam moim córkom na imię.
      A Ptak miała moja teściowa na panieńskie nazwisko smile
    • marta1901 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 22:30
      a Marta tez piekne imie i z Ptakiem pasuje jak ulal
    • mama.misia Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 17.09.06, 20:16
      Mi się wydaje, że nie ma znaczenia jakie imię:krótkie, długie, nieco egzotyczne
      czy tradycyjne. Zawsze jednym będzie się podobać a innym nie . Ważne by Wam się
      podobało, a mała i tak kiedyś wyjdzie za mąż więc pewni zmieni nazwisko. Ja
      dostałam na imię Agnieszka bo nazwisko było krótkie (tak podpowiedzieli krewni
      i znajomi - "będzie fajnie wyglądać krótkie nazwisko i długie imię"). Nie
      wzięli pod uwage, że mój przyszły będzie miał długie nazwisko i teraz z 4
      literek w nazwisku mam 9.

Pozdrawiam
      AGA

P.S.
      A tak poza tym z tych imion, które podałaś najbardziej podoba mi się Emilia,
      ale to moje subiektywne odczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka