kpopialo 12.09.06, 14:28 Witam wszystkich, macie jakies pomysly, jak dac na imie dziewczynce (24 tc na razie, na nazwisko bedzie miala PTAK Myslimy o Matyldzie. Podoba nam sie tez Emilia i Zuzanna, ale polaczenie z nazwiskiem brzmi "staro" Dzieki za sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bacha1979 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 14:49 Obstawiam Zuzię. Nie sądzę, żeby nazwisko Zuzanna Ptak brzmiało "staro". Odpowiedz Link Zgłoś
aga330 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 14:50 a moze Laura ,mnie podoba sie Kornelia ale brzmi jak ze starego romansu Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina1122 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 21:30 moja corcia ma na imie Kornelia no ale z nazwiskiem Ptak ...raczej niekoniecznie....Aleksandra-całkiem fajnie, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fankaborsuka Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 14:54 Nazwiesz Niunię jak chcesz, ale protestuję przeciwko stwierdzeniu jakoby Zuzanna Ptak brzmiało źle )) Wręcz przeciwnie. Próbuj z czymś krótkim i bez "r" - może Kaja albo Ewa? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:02 Moim zdaniem do nazwiska Ptak pasuje każde imię z wyjątkiem tych udziwnionych (jak np. Nikola, Oliwia, Dżesika). Wszystkie trzy imiona które podałaś podobają mi się. Odradzałabym jednak Zuzannę z powodu dużej popularności. Sama znam siedem małych Zuzanek, wszystkie w wieku do trzech lat. Emilki znam 2, Matyldy ani jednej. Dodam, że nie znam dużo dzieci, ale Zuzanny są dosłownie na każdym kroku. Jeśli miałabym wybierać między Matyldą a Emilią, to chyba bym wybrała Emilię. Odpowiedz Link Zgłoś
orlen10 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:11 emilia to przepiekne imie.a tak poza tym to witam wszystkich jestem tu dopiero pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:11 Hermenegilda...albo Kunegunda...bardzo ładne imionka.. Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:12 Matylda mi sie podoba A propos nietypowych ale imion, to ostatnio w Holandii, gdzie mieszkam jest wysyp dzieci i ciaz wsrod znanych z telewizji postaci. Ci to imionka maja Ostatnio byla uczestniczka Idola nazwala swoja coreczke Beautifull Hope. A druga swojej corci dala na imie Katootje, od Kadootje co znaczy prezent, albo raczej prezencik Biedne dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:18 Znałam osobę o nazwisku Ida Ptak. KmJ Odpowiedz Link Zgłoś
fucia1 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 16.09.06, 20:03 miałam studentke o nazwisku Angelika Kurnik, tragedia oraz Rogera kowalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:19 Dla mnie nic nie brzmi tak "staro" jak Matylda. Emilia Ptak ? Bez zastrzeżeń. Jak przedmowczyni uważam, że kazde normalne imię pasuje, to nie jest jakieś rażące nazwisko. No, Róża Ptak byloby dziwne.Pomyślałam sobie tylko, jaka będzie forma żeńska nazwiska, gdyby dziewczę chciało zostać aktorką. Ptakówna ? Ptaczanka ? Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:52 Paloma a jesli chodzi o forme zenska, stawiam na "Ptaszanke" Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:11 Ptakówna. Koncówka -anka możliwa tylko przy nazwiskach kończących się na -a. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:40 blaszany_dzwoneczek napisała: > Ptakówna. Koncówka -anka możliwa tylko przy nazwiskach kończących się na -a. no co ty? A "Śnieżanka" od "Śnieg"? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 17:07 Nie do konca miałam rację. Dokształciłam się i jest tak (wg słownika poprawnej polszczyzny PWN): 1. od nazwisk męskich zakończonych na spółgłoskę (z wyjatkiem -g) oraz zakończonych na -e, -o (nie poprzedzonych -g-) ---> -owa, -ówna 2. od nazwisk zakończonych na -g, -ga ---> -ina (-yna), -anka 3. od nazwisk zakończonych na -a ---> -ina(-yna), -anka lub -owa, -ówna 4. od nazwisk zakończonych na -ge, -go ---> -owa, -anka Więc panna Ptak może być tylko panną Ptakówną, natomiast panna Śnieg tylko panną Śnieżanką. A panna Ptaka mogłaby by być Ptakówną albo Ptaczanką (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 17:42 ewentualnie PTASZYNA ) Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:25 a może Amelia Ptak Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne-s1 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:47 Podoba mi się jak wybrałaś Matylda,Matysia,Mati,super.Moja córa ma 4 mies. ma na imię Zosia.Zawsze podobało mi się Gabriela.W ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na Zofię.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:51 Mnie sie wszystkie trzy imiona podobaja (najbardziej Matylda), nie brzmia "staro" i znacznie lepiej niz jednosylanowe. Ale to moje prywatne zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 15:59 foeum wszystko o imionach - może tam doradzą? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 Odpowiedz Link Zgłoś
kpopialo Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:00 Dzieki za wszystkie posty! A co powiecie o imieniu Nina? Jeszcze Natasza wchodzi w gre, ale Natasza Ptak chyba nie brzmi najlepiej Prosze o dalsze podpowiedzi! W sumie jeszzce sporo czasu, ale jesli bedzie to chlopiec (na ostatnim USG nie udalo sie ustalic plci), nie mielismy watpliwosci. Bedzie Mikolaj Ptak Albo Matylda/Zuzanna/Emilia/Natasza/Nina Ptak Chyba ze jeszcze cos znajdziemy Piszcie prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka26 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:02 Emilia Ptak Odpowiedz Link Zgłoś
jonaska Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:16 Aleksandra Ptak? Odpowiedz Link Zgłoś
ona39 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 16:17 Kiedys studiowalam z Justyna Ptak pzdr. dla mamy i dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 17:32 Joanna Nina Ptak Helena Matylda Ptak i wychodzi ze pierwsze ladniej brzmi M i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 20:01 Wg mnie do krótkich nazwisk (obojętnie czy specyficznych, czy nie) pasują nieco dłuższe imiona dlatego Twoje typy brzmią naprawde dobrze. Od siebie dorzuciłabym w ramach propozycji: - Juliannę, - Magdalenę albo Urszulę. Odpowiedz Link Zgłoś
ineska2 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 20:09 Emilka Ptak brzmi bardzo ladnie, to naprawde ladne imie, wogole nie brzmi staro. Nina tez nie jest zle, ale moim zdaniem Emilka lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciak2103 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 12.09.06, 20:57 Alisa mi sie bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
martixx a ja znam Agnieszkę, Monikę i Jadwigę Ptak 12.09.06, 21:22 i wcale nie uważam, że jest ono "nietypowe" Odpowiedz Link Zgłoś
agilator Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 08:21 Ja mam znajomych, którzy mają takie samo nazwisko: dali na imię Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
karolla88 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 15:50 jestem za Zuzanną!!Piękne imię i moim zdaniem pasuje do nazwiska.Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
skalunia79 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 15:55 Zuzanna albo Emilka, Matylda raczej nie... Odpowiedz Link Zgłoś
gianka Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 15:57 Nie powinnaś miec takich wątpliwości Nazwisko jest "lotne", więc nie martwiłabym się, że imię brzmi staro... Zobacz nasze aktorki: Agnieszka KRUK-ówna Julita Jaskólka Paulina Jaskólska (nie jestem pewna, czy tu nie powinno być "U") Nic nie brzmi staro, bo jest już osłuchane... Więc - wybierajcie i sie przyzwyczajajcie... Ja tez mam imionowy problem - dałam męzowi z 30 żeńskich imion do wyboru, a on upiera się co do jednego, które mi się fatalnie kojarzy i w ogóle nie podoba: LETYCJA Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 16:57 Marcelina Ptak Karolina Ptak Julianna Ptak Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 17:22 Nie podobaja mi sie zetawienia z Matylda i Zuzanna bo brzmia jakos pretensjonalnie sprobowala bym z czyms krotkim: Maja, Ewa, Anna, ewentualnie Julia Odpowiedz Link Zgłoś
e_dyta71 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 22:26 A mi się podobają oba i Emilka i Zuzanka. Zresztą tak dałam moim córkom na imię. A Ptak miała moja teściowa na panieńskie nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
marta1901 Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 13.09.06, 22:30 a Marta tez piekne imie i z Ptakiem pasuje jak ulal Odpowiedz Link Zgłoś
mama.misia Re: Imie dla dziewczynki z "nietypowym" nazwiskie 17.09.06, 20:16 Mi się wydaje, że nie ma znaczenia jakie imię:krótkie, długie, nieco egzotyczne czy tradycyjne. Zawsze jednym będzie się podobać a innym nie . Ważne by Wam się podobało, a mała i tak kiedyś wyjdzie za mąż więc pewni zmieni nazwisko. Ja dostałam na imię Agnieszka bo nazwisko było krótkie (tak podpowiedzieli krewni i znajomi - "będzie fajnie wyglądać krótkie nazwisko i długie imię"). Nie wzięli pod uwage, że mój przyszły będzie miał długie nazwisko i teraz z 4 literek w nazwisku mam 9. Pozdrawiam AGA P.S. A tak poza tym z tych imion, które podałaś najbardziej podoba mi się Emilia, ale to moje subiektywne odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś