Dodaj do ulubionych

mam czekać...?

29.09.06, 07:41
Cześć dziewczyny. Pytam Was po pewnie macie większe doświadczenie. Od kilku
dni czuję swędzenie w kroczu (głównie na zewnątrz, nie w pochwie). Wizytę u
gina mam dopiero za tydzień. Czy mam z tym czekać aż do wizyty czy
skontaktować się szybciej z lekarzem. Pewnie są to jakieś bakterie. Czy moze
to być niebezpieczne dla dziecka jeśli szybko coś z tym nie zrobię (25tc)?
Proszę o rady. Dzięki
Obserwuj wątek
    • karolcia67 Re: mam czekać...? 29.09.06, 09:22
      To "grzybica", niestety w czasie ciąży często się zdarza, mnie też dopadła
      leczyłam się 2 miesiące, powstaje bo ciąża zmienia ph i drożdżaki mają raj.
      Skontaktuj się z gin. bo później przejdzie do pochwy i dłużej się leczy, dla
      maluszka raczej nieszkodliwa.
      • lilith76 Re: mam czekać...? 29.09.06, 10:03
        > bo później przejdzie do pochwy

Ona już tam jest...

To może być też stan zapalny.
        Częste u kobiet ciężarnych, jednak gdy akurat ktoś chce się starać o dziecko może się nie udać (środowisko nie sprzyjające przetrwaniu plemników).
        • lilith76 Re: mam czekać...? 29.09.06, 10:05
          Jeśli to grzybica, to musisz leczyć także partnera, gdyż faceci przechodzą to bezobjawowo i przekazują spowrotem kobiecie.
    • felonia Re: mam czekać...? 29.09.06, 10:10
      to zależy czy z każdym dniem objawy wzrastają? U mnie po dwóch dniach objawy
      były nie do zniesienia a potem przeszło na ukł moczowy i leczyłam i pęcherz i
      pochwę!!! Najlepszy dla mnie na inf. bakteryjną był gynalgin (na receptę). Tani
      i skuteczny.
    • gogam25 Re: mam czekać...? 29.09.06, 11:08
      Witam - przyczyną świądu może byc nie tylko grzybica (wystepująca dość często w
      ciąży)ale także infekcja bakteryjna, o której wspominasz. Zarówno w jednym jak
      i drugim przypadku należy wykonać badanie bakteriologiczne. Grzybica jest mniej
      groźna dla maluszka i czasem (niestety) towarzyszy kobiecie przez całą ciążę.
      Groźne są natomiast infekcje bakteryjne. Te - nieleczone podkreślam - wywołać
      mogą poronienia we wczesnej ciązy, zakażenia wód płodowych, przedwczesny poród.
      Jednak właściwa diagnostyka i leczenie zapobiega takiej sytuacji. Duże
      znaczenie ma to, że jesteś już w 25 t.c. Co do lekarza - jeśli masz możliwość
      możesz do niego podejść te parę dni wcześniej. Zrobi badanie, wcześniej też
      zaleci leczenie. Jeśli jednak objawy nie są silne i dasz radę z nimi wytrzymać
      możesz poczekać do terminu wizyty. Jeśli jednak masz jakieś wątpliwości
      skontaktuj się ze swoim lekarzem. Ja z infekcjami borykałam się od samego
      poczatku ciąży do jej końca, więc wiem co to znaczy. Pozdrawiam Cię serdecznie.
      gosia m.
    • malgosiek2 Re: mam czekać...? 29.09.06, 12:36
      Jak pisały poprzedniczki to grzybica.
      W aptece bez recepty kupisz Clotrimazol-krem i do wizyty możesz się smarować.
      Jednak lepiej jakbyś do gina wybrała się wcześniej.
      Pzdr.Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka