Dodaj do ulubionych

PYTANIE o ApArAt CyFrOwY siakiś.

25.08.08, 20:49
Panie i Panowie.
Krótka piłka - z racji różnych zmiennych czynników sprawiających....bla bla bla.
Generalnie pytanie jest takie, czy w PL za 1500 złotych da się kupić jakiś
konkretny aparat cyfrowy/lustrzankę cyfrową.

Zastosowanie - Jak jest mniej światła to tez ma ładnie "pisać", ma mieć
możliwość trybów ręcznych, przysłon itd itp. Ma być PROSTY w obsłudze.
Obiektywy niekoniecznie wymienne. Oczywiście jakiś zoom wskazany. Do tej pory
miałem do czynienia tylko z Małpą FujiFilm Finepix E510 - na słoneczne wakacje
jak znalazł. Ale ostatnio moje pewne motoryzacyjne hobby zaczęło ode mnie
wymagać np. robienia dobrych fot autom w plenerze. Jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: PYTANIE o ApArAt CyFrOwY siakiś. 25.08.08, 21:18
      Zakupic w USA. Za $750 kupisz naprawde porzadny aparat, pewnie nawet na cyfrowa
      lustrzanke starczy.
      • plawski Zgapiłem się. Właśnie kumpel z USA po miesiącu wró 25.08.08, 21:33
        cił.
        • fazi_ze_sztazi Re: Zgapiłem się. Właśnie kumpel z USA po miesiąc 25.08.08, 22:39
          www.bhphotovideo.com/find/HelpCenter/int-shippingRulesPolicies.jsp

wysylaja za granice, maja Live Chat, zapytaj o koszty przesylki.
          zawsze u nich kupuje, nie sa najtansi, ale solidni.
          popatrz na malego canona, XTi (europejski 450). setki obiektywow do
          wyboru, zadowola kazdego.
          pzdr.
          • marekatlanta71 Re: Zgapiłem się. Właśnie kumpel z USA po miesiąc 26.08.08, 00:23
            Ja tez u nich kupowalem i tez dostalem to co chcialem po bardzo rozsadnej cenie.
    • margor24 Re: PYTANIE o ApArAt CyFrOwY siakiś. 25.08.08, 22:28
      Sam mam nadzieję przerabiać ten temat za jakiś czas.
      W ostatnim Chipie był właśnie test tanich lustrzanek. Z tych ok 1500zł najlepiej wypadły Olympus E-510 i Sony Alpha 100. Ale przy Twoich wymaganiach to może jakiś rozbudowany kompakt byłby lepszy...
    • mrzagi01 Re: PYTANIE o ApArAt CyFrOwY siakiś. 25.08.08, 23:07
      z lustrzanek polecal bym coś z olympusa (bo mam) lub coś z Sony (czyli know-how
      Konica-Minolta, przez szacunek do tej ostatnej marki- bo mialem) optymalny secik
      za ~1500 peelenow na dzień dzisiejszy to E410 (schodzący model) z 2-ma
      obiektywami 14-42 i 40-140 (bo to IMHO lepiej dlugi i krótki osobno niż jeden od
      sasa do lasa) w tej cenie E420 będziesz mial tylko z szerokokątnym . no w sumie
      może być i 510-ka, ale musisz wtedy nieco przekroczyć budżet, a podstawową
      rożnicą jest bardziej "mięsiste" body piećsetek.
      Do tego soft Olympus Master jest IMHO bardzo przyjazny i użyteczny (z softu
      Minolty nie korzystalem prawie wcale)
      A o Sony to duzo nie wiem poza tym, ze ktorąś lustrzankę w lapach trzymalem raz
      i nawe nieżle leżała :)

BTW- a jeżeli chcesz zostać Zajebiście Trendowym Mistrzem Fotografii to tylko
      Canon albo Nikon oczywiście ;)
    • plawski Dzięki wszystkim za rady. Wcale nie mam łatwiej :) 26.08.08, 14:25

• marekatlanta71 Re: Dzięki wszystkim za rady. Wcale nie mam łatwi 26.08.08, 16:11
        Ja mam juz chyba rok cos takiego:
        www.dpreview.com/news/0707/07072402panasonicfz18.asp
        I juz wiem ze jak chce sie robic piekne zdjecia w slabym oswietleniu, to
        niestety trzeba zainwestowac kilka tys. USD w porzadny aparat i jasny obiektyw.
        Ale jak masz duzo slonca (Floryda), to aparat za $300 wystarcza zeby zrobic
        zdjecia porownywalne (a czasem lepsze) z aparatem za pare tysiecy. I takze wiem
        ze kazdy gram wagi i cm3 objetosci aparatu oznacza conajmniej jedno zdjecie
        ktorego nie zrobisz, bo Ci sie go targac nie bedzie chcialo. To samo z kazdym $
        ceny - aparatu za kilka tys. nie wezmiesz na plaze w czasie huraganu bo sie
        zapiaszczy. A aparat za $300 bierzesz, bo w najgorszym wypadku kupisz nowy...

• cracovian Canon XSi za $600 26.08.08, 17:24
      Ja kupilem niedawno za $800 jak wyszedl - swietna i poreczna
      lustrzanka. Teraz cena ok. $600 razem z bardzo dobrym obiektywem IS
      (warty $200 poza kitem).
    • typson Re: PYTANIE o ApArAt CyFrOwY siakiś. 26.08.08, 19:29
      Kup w USA 450D ze stałoogniskowym obiektywem. Będzie miodnie
    • plawski Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 29.08.08, 14:37
      a raczej napisać", że po porównaniu fot z bardzo dobrych "kompaktów" kumpli do
      tanich i drogich "luster:, także kumpli, wstrzymuję się z zakupem do czasu
      uzbierania kasy na jakieś lustro jednak.
      • mrzagi01 Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 29.08.08, 14:43
        i słusznie. Proponuje upatrzyć jakiś model i czekac az cena na ryja poleci (a
        poleci). Oczywiście bedzie pokusa zeby jednakowoż zainteresować się nowszym
        modelem, no ale...
        • plawski Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 29.08.08, 15:16
          mrzagi01 napisał:

> i słusznie. Proponuje upatrzyć jakiś model i czekac az cena na ryja poleci (a
          > poleci). Oczywiście bedzie pokusa zeby jednakowoż zainteresować się nowszym
          > modelem, no ale...

Dobrze prawisz. A tak dla rozrywki - można zrobić świetne IMHO foty auta dobrym kompaktem - PRZYKŁAD , ale można i lustrem :) PRZYKŁAD
          • lexus400 Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 29.08.08, 21:34
            Patrzę na te PRYKŁADY i nie widzę nic szczególnego w fotach oprócz ich
            doskonałości:))
            • plawski Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 29.08.08, 21:59
              lexus400 napisał:

> Patrzę na te PRYKŁADY i nie widzę nic szczególnego w fotach oprócz ich
              > doskonałości:))

No trzeba przyznać, że koledzy redaktorzy się starają :)
              • tomek854 Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 29.08.08, 22:58
                No,. Zamieścili logo portalu, żeby nie liknować bezpośrednio ;-)
                • plawski Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 01.09.08, 10:26
                  tomek854 napisał:

> No,. Zamieścili logo portalu, żeby nie liknować bezpośrednio ;-)

A co, masz problem z reklamą motoryzacyjnych forów na Automobilu? :)
                  To ja Ci szczerze polecam autogalerię. A jak tam dobrze pogrzebiesz, to się
                  pewnie zorientujesz dlaczego :)
                  • plawski Re: Chciałem znowu, "tylko powiedzieć, 01.09.08, 10:26
                    Forów jak forów, głównie portali :)
    • dr.verte Re: PYTANIE o ApArAt CyFrOwY siakiś. 01.09.08, 14:49

Ten jest niezły i do tego używany-okazja:

tiny.pl/8t4p

Podoba mi się że ma duży wyswietlacz.
      • plawski Odpada. Ma być nowy. :P 01.09.08, 15:02
        dr.verte napisał:

>
        > Ten jest niezły i do tego używany-okazja:
        >
        >
        > tiny.pl/8t4p
        >
        > Podoba mi się że ma duży wyswietlacz.
    • plawski Uwaga, prośba. 27.09.08, 23:04
      A jakby budżet wyniósł 2500?
      Schodzący Nikon D80? (nie ma stabilizacji obrazu w body i samoczyszczenia
      matrycy ale wiem, że sporo potrafi).
      A może Pentax K200D? Bardzo dobra cena, stabilizacja, samoczyszcenie, świetne
      uszczelnienie?
      Chociaż podobno przesadza z kolorami...
      Kurde, głupi jestem, bo się na tym dobrze nie znam a wybór baaaardzo duży...
      • sven_b Re: Uwaga, prośba. 28.09.08, 10:35
        Typson dobrze radzi.
      • rickky Re: Uwaga, prośba. 28.09.08, 19:37
        plawski napisał:

> A może Pentax K200D? Bardzo dobra cena, stabilizacja, samoczyszcenie, świetne
        > uszczelnienie?
        > Chociaż podobno przesadza z kolorami...

Ja posiadam Pentaxa k200d. Kupiłem go po przeanalizowaniu wielu ofert, rozmowach
        z profesjonalistami fotografami i oglądaniu różnych modeli w sklepach. I nie
        żałuję. Kit z 2 obiektywami stał się moją własnością za 2300 PLN
        Aparat robi bardzo ładne zdjęcia, dość dobrze odwzorowuje szczegóły i kolory,
        które wcale nie są przesadzone, tylko żywe.
        Poprzednio używałem dość dobrze wypasionej acz starej już hybrydy Olympusa
        (C8080WZ), która dawała kolory baaardzo wyblakłe.
        Jak pokazałem aparat fotografowi, który szczerze mi markę odradzał, zachęcając
        do kupna Nikona lub Canona, he he, to bardzo się zdziwił zarówno zdjęciami jak i
        łatwością obsługi..
        Jestem bardzo zadowolony, gdyż do mojej działalności amatorskiej pasuje jak
        znalazł...
        Acha, na plus aparatu należy przyznać, za zasilany jest bateriami /
        akumulatorkami AA, które jednorazowo wystarczą do zrobienia ponad 1000 !!! zdjęć
        w proporcji pół na pół z fleszem i bez...
        • dr.verte Re: Uwaga, prośba. 28.09.08, 19:44

a dla tych którzy niespecjalnie lubią przepłacać tens sam sprzęt z
          usa jest 1000 zł. tańszy
          • rickky Re: Uwaga, prośba. 28.09.08, 20:59
            dr.verte napisał:

>
            > a dla tych którzy niespecjalnie lubią przepłacać tens sam sprzęt z
            > usa jest 1000 zł. tańszy

Ostatnio Pentax wypuścił coś takiego (w Polsce od listopada br):
            fotopolis.pl/index.php?n=7875
            W Ameryce pewnie będzie za darmo :D
          • plawski Re: Uwaga, prośba. 28.09.08, 21:19
            dr.verte napisał:

>
            > a dla tych którzy niespecjalnie lubią przepłacać tens sam sprzęt z
            > usa jest 1000 zł. tańszy

No chyba nikt nie lubi przepłacać, ale własnie "gadałem" mailem z jednym sklepem
            w usa i okazuje się, że chetnie mi wyślą nikona Fedexem za 250$ (!), ale
            gwarancja na niego obowiązuje tylko w USA. Niby różnice cenowe są duże, ale,
            cholera, nie wiem, czy chcę ryzykowac. Nie mam doświadczenia w kupowaniu dosyś
            drogich w sumie rzeczy z zagranicy i podchodze do tego troche jak piesz do jeża...
            • rickky Re: Uwaga, prośba. 28.09.08, 22:22
              plawski napisał:

> dr.verte napisał:
              >
              > >
              > > a dla tych którzy niespecjalnie lubią przepłacać tens sam sprzęt z
              > > usa jest 1000 zł. tańszy
              >
              > No chyba nikt nie lubi przepłacać, ale własnie "gadałem" mailem z jednym sklepe
              > m
              > w usa i okazuje się, że chetnie mi wyślą nikona Fedexem za 250$ (!), ale
              > gwarancja na niego obowiązuje tylko w USA. Niby różnice cenowe są duże, ale,
              > cholera, nie wiem, czy chcę ryzykowac. Nie mam doświadczenia w kupowaniu dosyś
              > drogich w sumie rzeczy z zagranicy i podchodze do tego troche jak piesz do jeża
              > ...
              Z mojego doświadczenia wiem, że aparaty cyfrowe psują sie niezbyt często. Ale
              "strzeżonego Pan Bóg strzeże"
              Prawdopodobieństwa, ze aparat prędzej popsuje się gdy nie ma na niego gwarancji,
              lekceważyć nie należy.
              • sven_b Re: Uwaga, prośba. 29.09.08, 09:48
                Słyszałem, że serwisy niemieckie honorują amerykańskie gwarancje, ale nie mam
                pewności czy tak jest rzeczywiście.
        • plawski Re: Uwaga, prośba. 29.09.08, 09:44
          Riccky, dzięki za radę. Przyznam szczerze, że rozważałem zakup właśnie tego
          modelu Pentaxa. Ostateczenie po przeczytaniu gdzieś w sieci opinii, że robi on
          miękkie fotki krajobrazów i porównaniu zdjęć testowych z D80 i Pentaxa na
          stronie Optyczne.pl, czy coś takiego, odpuściłem. Wolę jednak "żyletę" z dobrze
          zrobionego zdjęcia Nikonem czy Canonem. A BTW o sony alfa wiem tyle, że ma dosyć
          słabe oceny i ponoć jest produktem czysto marketingowym...
    • plawski jestem chyba winny powiedzenia, jak się sprawa 21.10.08, 16:03
      zakończyła. I to już jakiś czas temu, tylko zapomniałem.
      Po pierwsze serdeczne dzięki za pomoc wszystkim.
      Stanęło na Nikon D80 z Nikkorem 17-55 VR.
      Dwie sesje za nami. Uczymy się. Ale jestem bardzo zadowolony,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka