Dodaj do ulubionych

Bezpłatny stomatolog w ciąży

19.10.06, 10:55
Dziewczęta orientujecie się może czy ciężarnej przysługują jakieś bezpłatne
wizyty kontrolne/leczenia w gabinetach stomat? Za przegląd u prv
stomatologa muszę wydać tyle co za ewentualne leczenie a w gabinetach NFZ
terminy za miesiąc. Czy ciężarne nie mają zagwarantowanej opieki takiej od
zaraz ( powiedzmy) żeby nie czekać w kolejce???
Obserwuj wątek
    • mamajudo Re: Bezpłatny stomatolog w ciąży 19.10.06, 11:25
      Pewnie nie mają smile
      Poszukaj w kilku przychodniach na nfz, może znajdziesz
      jakiś bliższy termin niż miesięczny.
      Ja chodzę państwowo i każdą wizytę mam co tydzień.
      Pozdrawiam.
    • ollik83 Re: Bezpłatny stomatolog w ciąży 19.10.06, 11:56
      witaj, mam dość duże doświadczenie z dentystami, bo ząbki słabe, szczególnie teraz w 7 msc.Jeżeli bolą cie zęby powinnaś być przyjęta natychmiast, jeżeli chodzi tylko o leczenie, to nie zauważyłam żadnej ulgi, owszem może da sie ponegocjowac wcześniejszy termin, ale to zależy od życzliwości.Mój stomatolog jest dla mnie super miły, ale terminu szybszego nie uzyskałam. Na pewno mamy prawo do bezpłatnego leczenia kanałowego, to oszczędność ok 100 zł.Nie życze jednak byś musiała z tego korzystać, bo nie wolno znieczulenia( miałam to na początku ciąży)możesz mieć bezplatne plomby, ale tylko te gorsze. Przeglądy zawsze są bezplatnie, jak sie jest ubezpieczonym. pozdrawiam
      • hatta Re: Bezpłatny stomatolog w ciąży 19.10.06, 13:22
        Matko, dlaczego nie wolno znieczulenia?????!!!! Moj lekarz powiedzial, ze
        tysiac razy lepsze dla dziecka jest znieczulenie niz stres, jaki towarzyszy
        bolowi. I leczylam zeby w znieczuleniu, dentysta daje tylko nieco inna dawke.
        fAkt, ze najlepiej leczyc zeby w II trymestrze.
        • kasiak37 Re: Bezpłatny stomatolog w ciąży 19.10.06, 13:57
          a kto powiedzial ze nie wolno znieczulenia???Ja jestem wlasnie w ostatnim
          miesiacu i w zeszlym tygodniu leczylam zab bo wypadlo mi lekarstwo.Ze wzgledu na
          moj stan dostalam termin za dwa dni oczywiscie wszystko na telefon.A
          znieczulenia dostalam dwa,o drugie poprosilam dodatkowo bo mialam wrazenie ze
          nie do konca mam znieczulone dziaslo.Na poczytku ciazy tez leczylam zeby i
          znieczulenie dostalam za kazdym razem-dodam ze zeby robilam na NFZ z doplata do
          plomb swiatloutwardzalnych.A zeby lepiej wyleczyc niz doprowadzic do zakazenia
          bakteryjnego,ktore zagraza dziecku bardziej niz znieczulenie.
        • adamari1 Re: Bezpłatny stomatolog w ciąży 19.10.06, 14:02
          No i to mnie własnie zastanawia - pytałam nawet dziś na innym forum - jako ze
          jestem sama bezposrednio zainteresowana (ząb boli jak diabli i mam ochote
          bezpowrotnie sie z nim pozegnac). Jak to w koncu jest z tym znieczuleniem?
          Mozna, czy nie mozna? Od wielu ludzi słyszałam, że nie ma przeciwskazań do
          stosowania znieczulenia miejscowego(pewnie też zalezy jakie), inni z kolei ostro
          sie przeciwstawiaja tej teorii, a ja nie wyobrazam sobie jakim cudem wyrobie na
          fotelu, jeśli będą mi zęba usuwac na żywca? sad
          • kasiak37 Adamari:) 19.10.06, 14:06
            spoko idz i pros z znieczuleniesmileGdy nie widac jeszcze u Ciebie ciazy poinformuj
            tylko lekarza ze jestes w tym i tym tc.I nie rznij twardziela ze chcesz na zywcasmile))
            • zarazmama Odpukać-to nie tak 19.10.06, 19:14
              jak na razie nie mam ubytków tylko chcę wybrać się na przegkląd zębów. Chodziło
              mi o to czy babka w ciąży ma jakieś przywileje, dodatkową opiekę. Zapisałam się
              na wizytę na początek listopada a chodziło mi właśnie o to czy będąc w 5 mc nie
              musze czekać tyle czasu tylko śmiało walić bez kolejki ( w NFZ oczywiście ).
              Jeśli przegląd wydobędzie pogorszenie się mojego stanu zębów wówczas śmigam do
              prv stomatologa-nie ma bata a tam wiem, że znieczulenie jest normą.
              • gosia336 Re: Odpukać-to nie tak 19.10.06, 20:59
                Smialo bez kolejki walic nie mozesz ,chyba ,ze jestes z bolem zeba.Ale to nie
                jest przywilej tylko dla kobiet w ciazy ,ale dla kazdego pacjenta z
                bolem.Bedac w ciazy mozna dostac znieczulenie tylko ze bez srodka zwezajacego
                naczynia czyli adrenaliny.Znieczulenie bez adrenaliny ma to do siebie ze
                szybciej sie wchlania ,krocej dziala i dlatego pacjent ma wrazenie ,ze jest
                slabsze.Plusem jest to,ze nalezy sie bezplatne leczenie kanalowe wszystkich
                zebow a czasem jest to koszt kilkuset zlotych (zalezy ktory zab)w czasie ciazy
                i pologu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka