Dodaj do ulubionych

termin porodu

20.10.06, 14:11
Mam takie pytanko.Jak bardzo usg jest wiarygodne w wyznaczeniu wieku ciąży i
co za tym jdzie porodu.Już piszę o co chodzi.Brałam tabletki antykoncepcyjne
do dnia 19.02.06 i dnia 24.02.06 dostałam okres.Póżniej już nie wzięłąm
tabletek,bo chciałam zajść w ciążę.Dnia 27.03.06 dostałam okres ,ale on nie
był normalny ,gdyż trwał 1 dzień,podczas gdy normalnie trwając to około 1
tygodnia.Zaraz po 7 dniach zrobiłam test i wykazał ciążę.Zgłupiałam i gdy
poszłam do lekarza nie określiłąm 100% terminu ostatniej miesiączki.Na
badaniu usg po upływie 1 misiąca od dnia zrobienia testu pani doktor
powiedziała,że termin ostatniej miesiączki to 27.03.06 i od tej daty wszystko
się liczy.Czy rzeczywiście tak pewna jest ta data?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: termin porodu 20.10.06, 14:24
      No USG raczej sie nie pomyli o miesiąc. O dzień, dwa, tydzień - tak, ale o
      miesiąc - raczej nie. Więc jeśli pani doktor tak powiedziała, to widocznie tak
      jest.
    • an_ni Re: termin porodu 20.10.06, 14:30
      to zle policzyla
      powinna policzyc z USG czyli z wymiarow plodu, bo to jest wiarygodne a nie OM
      jesli cykle sa nieregularne
      ulatwila sobie kobieta zadanie a potem ty bedziesz sie bujac z terminem porodu
      a zaszlas prawdopodobnie przed ta niby miesiaczka z 27.03
      a poza tym jaka roznica w wieku plodu wychodzi ci miedzy terminem OM a USG?
      bo jesli pare dni to nie ma sie co martwic, jesli ponad tydzien to bierz pod
      uwage USG
      • budzik11 Re: termin porodu 20.10.06, 14:36
        No ale właśnie autorka napisała, że po badaniu USG ten termin OM wychodzi na
        27.03. Przynajmniej ja tak rozumiem tego posta - że wiek ciąży obliczony wg.
        wymiarów USG pokrywa się z wiekiem ciąży zakładając, że OM była 27.03 czyli
        wtedy, kiedy ta 1-dniowa @.
        • agnesa-72 Re: termin porodu 20.10.06, 14:46
          zgadza się ten drugi termin jest do przyjęcia przez gina,ten pierwszy
          nie,chociaż ja już ciężarną się czułam na początku marca,czyli po pierwszym
          terminie,bo miałam wymioty,zawroty głowy i.t.d. Ale po odstawieniu tabletek też
          mogły wystąpić takie efekty,a wiec niekoniecznie mogło mieć to związek z
          ciążą.Rozbieżność terminów jest jednego miesiąca,więc mam nadzieję,że gina się
          nie myli i córunia nie zjawi się na świecie miesiąć szybciej.
          • an_ni Re: termin porodu 20.10.06, 14:48
            ja juz nic nie rozumiem wink
            jesli miesiac wczesniej to chyba pozniejsza data 27.03 nie jest dobra
        • an_ni Re: termin porodu 20.10.06, 14:46
          ale z USG nie wyznacza sie teminu OM! tylko wiek plodu i date porodu
          jakas dziwna metode przyjela ta lekarka
          • agnesa-72 Re: termin porodu 21.10.06, 10:40
            to wyobraż sobie jak ja jestem skołowana,bo jeżeli ja mam rację to dziecko
            urodzi się + - 1.12.06 a jeżeli lekarka to 1.01.07.Powiem,że z obserwacji
            siebie to termin 1.12.06 jest do przyjęcia
    • wesola_magda Re: termin porodu 21.10.06, 11:19
      Troche juz sie pogubilam w tym problemie.

Agnesa, czy jak spojrzysz na tydzien ciazy, ktory masz okreslony w pierwszym
      wynkiku USG (np. 7,6 hbd, czyli siedem tygodni i szesc dni)i obliczysz sobie
      sama (bez pomocy lekarki) termin porodu, wiedzac, ze ciaza trwa 40 tygodni. To
      wychodzi Ci 1.01.07, czy 1.12.06 ?

• agnesa-72 Re: termin porodu 21.10.06, 15:33
        nie posiadam komputerowego wydruku,mam tylko odręcznie napisany wynik badania
        usg z dnia 19.06.06 i jest tam napisane CLR-42 = 10/11 TYDZIEŃ
        • wesola_magda Re: termin porodu 21.10.06, 16:21
          Wynik badania USG wskazuje na to, ze Twoja lekarka ma racje.

Szkoda, ze nie masz wynikow pierwszego USG. Moze spytaj sie lekarki jakie bylo
          CRL przy pierwszym USG, tak z samej ciekawosci. Podobno im wczesniejsze USG,
          tym dokladniej mozna okreslic termin porodu.

W interpretatorze USG na portalu www.noworodek.pl wychodzi tak jak w Twoim
          opisie USG. CRL-42 to 11 tydzien ciazy (+/- 7 dni), wiec termin na 8.01.07 (+/-
          7 dni).

Twoja lekarka wiedzac, ze mialas krwawienie 27.03.06, obliczyla 40 tygodni od
          tej daty i wyszedl jej 1.01.07, jako termin porodu. Ta data miesci sie w ramach
          bledu z wyniku USG. Jezeli cykl byl dluzszy niz 28 dni to urodzisz pozniej.

Dlaczego test ciazowy dal wynik pozytywny, chociaz nie bylas w ciazy? Bardzo
          dziwne. Moze to jeszcze dzialanie tabletek antykoncepcyjnych ??? Co na to Twoja
          lekarka? Ona powinna znac takie przypadki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka