aniak790207 23.10.06, 21:04 sluchajcie dziewczyny do tej pory zjadlam jedno opakowanie feminatal- a od soboty jem prenatal, bo ma wiecej magnezu i zelaza- czy to moze zaszkodzic dzidziusiowi?taka zmiana witamin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imoan8 Re: feminatal a prenatal 23.10.06, 22:07 Ta różnica jest chyba niewielka. Nic nie zaszkodzi. Mi prenatal poleciła lekarka, która bardzo uważa na na "nieprzedawkowywanie" witamin Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: feminatal a prenatal 23.10.06, 22:29 prenatal ani inne preparaty wielowitaminowe jeżeli zawierają w składzie żelazo nie mają wówczas magnezu, gdyż nie łączy się obu tych składników razem. Magnez przyjmuje sie oddzielnie kilka godzin po zażyciu preparatu z żelazem. Zmiana witami dziecku na pewno nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
majka1979 Re: feminatal a prenatal 24.10.06, 19:25 Proponuje skonsultowac z lekarze. Ja biore feminatal i wszystko jest ok.Najlepiej spytaj lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia8120 Re: feminatal a prenatal 24.10.06, 19:29 Ja też biorę feminatali narazie wyniki były super.Koleżanka właśnie mi doradzała prenatal i przy tej wizycie mam zapytać lekarza co o tym sądzi? Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: feminatal a prenatal 25.10.06, 00:58 Ja biorę feminatal, ale osobiście uważam, że ani ten, ani prenatal nie są zbyt dobre. Na feminatal namówiła mnie pani w aptece, ale żałuję - podobnie jak w pierwszej ciąży mimo łykania tabletek mam okropne skurcze w łydkach i zaczynają mi się rozdwajać paznokcie. Chcę skończyć ten feminatal i przerzucę sie na centrum maternę - w poprzedniej ciąży moje niemiłe dolegliwości "łydkowe" i "paznokciowe" skończyły się, kiedy tylko zaczęłam ją brać. Teraz też zamierzałam się w nią zaopatrzyć, ale nie było jej w aptece a pani tak zachwalała faminatal... Odpowiedz Link Zgłoś
helka06 Re: feminatal a prenatal 30.10.06, 13:11 Hej, ja też w pierwszej ciąży brałam maternę. Teraz jestem na początku drugiej i się pytałam w aptece, czy jest materna i mi powiedziano, że maternę wycofano z rynku - coś było z nią nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
8dorko4 Re: feminatal a prenatal 30.10.06, 14:06 Masz rację- z Materną było coś nie tak..Podobno kobiety, które ją zażywały miały silne bóle żołądka.. Odpowiedz Link Zgłoś
magmart Re: feminatal a prenatal 07.11.06, 18:56 ja też biorę centrum maternę. jest dużo lepsza niż feminatal - ma lepszy skład. Odpowiedz Link Zgłoś
8dorko4 Re: feminatal a prenatal 25.10.06, 05:03 Jeśli chodzi o mnie to przez pierwsze mieszki brałam Feminatal, ale w sumie nie wiedząc czemu przerzuciłam się na Prenatal (większej różnicy między ich składem i przyswajalnością nie ma)..Najważniejsze, że wyniki dobre wychodzą..Odradzam Materne- spotkałam się już z kilkoma opiniami kobiet, u których wystąpiły bóle żołądka i musiały Materne odstawic.. Odpowiedz Link Zgłoś
magmart Re: feminatal a prenatal 07.11.06, 19:00 nie wiem co to za plotki o maternie. ja biorę centrum maternę już 2 miesiące i czuję się świetnie, mam super wyniki, żadnych skurczy ani wymiotów. ale każdy wybiera to co mu odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: feminatal a prenatal 25.10.06, 12:05 Napewno nie zaszkodzi zmiana witamin. Wiele kobiet w ogóle żadnych nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Re: feminatal a prenatal 30.10.06, 19:10 Mi znowu przyjaciółka poleciał ze lepszy feminatal, i faktycznie najepiej po nim sie czuje, zadnych mdłości, skurczy łydek dretwienia rąk. Wszystko w najlepszym porządku. Lezac w szpitalu dostawałam falvit i to była katastrofa nie wychodziłam z toalety tak wymiotowałam. Osttanio skonczył mi sie feminatal a miałam tez prenatal, i znowu katastrofa, wymiotwałam jak na począku ciaży. A jestem w 27 tygodniu Takze jak dla mnie feminatal n jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zona29 Re: feminatal a prenatal 31.10.06, 17:40 Aga55 napisała że jeśli witaminy zawierają żelazo to nie mogą zawierać mag.w ulotce(z tyłu mojej książeczki ciąży )jest skład feminatalu:zawiera magnez 70mg i żelazo28 mg. Prenatal vitrum ma tylko żelazoII 60 mg.Niestety magnez musiałam sobie sama dokupować miałam takie skurcze łydek pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
haganl Re: feminatal a prenatal 07.11.06, 19:20 hej, ja Ci radzie, podobnie jak wielu lekarzy w PL i na swiecie, nie jedz nic. Ja w mjej pierwszej ciazy jadlam witaminy i teraz mam dziecko z problemami skornymi(nie mam dowodu ze to jest bezposrednia przyczyna, ale takie sa domysly dermatologa) bo dziecka nie nauczylo sie przyswajac witamin przez te sztuczne. teraz jestm w drugiej ciazy i nic nie jem, wyniki krwi duzo lepsze niz w pierwszej teraz NA PRAWDE odchodzi sie od tych wynalazkow. Im bardziej naturalnie tym lepiej. Lekarz Ci to polecil? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kanika1 Re: feminatal a prenatal 08.11.06, 18:32 Ja najpierw brałam Elevit, ale tabletki były trochę za duże i zmieniłam na Centrum Maternę (podobno odpowiednik starej Materny, ale przy porównaniu okazuje się że Centrum Materna uboższy skład). A teraz biorę Prenatal Classic (nie ma w nim magnezu). Jest też Prenatal Complex i on ma bogatszy skład, ale dużo większe tabletki- kapsułki, które można otworzyć i zawartość wymieszać z wodą. Generalnie skład większości witamin dla ciężarnych jest podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
mkmarek5 Re: feminatal a prenatal 08.11.06, 18:42 Ja całą ciążę zażywałam feminatal raz dziennie w trakcie obiadu, magnez uzupełniałam tabletkami AsmagForte 2 razy dziennie po dwie tabletki(rano i wieczorem). Żelazo najlepiej czerpać z naturalnych źródeł: barszczyk, zakwas buraczany, dużo zielonej pietruszki i szpinak, brokuły. Polecam takie dawkowanie tych leków, nie miałam żadnych skurczy łydek, a hemoglobina najniżej spadła do 15. Od 16 dni cieszę się zdrowym synkiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
haganl Re: feminatal a prenatal 08.11.06, 19:54 dziewczyny, zastanowcie sie czy to wszystko jest Wam potrzebne. Na swiecie odchodzi sie od sztucznego dowitaminizowania, jesli kobieta normalnie je. PO witaminach dziecie rodza sie wielkie. Tylko PL, jak zwykle , pozostaje daleko za nauka. Nie moge uwierzyc ze lekarze sa tak niedoksztalceni. Odpowiedz Link Zgłoś