Dodaj do ulubionych

We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje...

29.10.06, 21:44
We wtorek mam amniopunkcje, bo test pappa nie wyszedl najlepiej, a mam 39
lat. Usg genetyczne wyszlo dobrze, ale mimo wszystko zdecydowalismy sie na
amnio. Jestem dobrej mysli, ale nie bede ukrywac... troche sie boje, boje
sie samej amniopunkcji, ewentualnego bolu (nie znosze widoku igiel), wiem, ze
przez 2-3 dni mam odpoczywac. Jezeli ktos z was mial amnio i moze mnie jakos
wesprzec na duchu, to bede wdzieczna. Tylko jedna moja kolezanka miala
amnio, wszystko wyszlo dobrze, wiec ja tez nie chce sie martwic na zapas.
Wiem, ze dwa tygodnie czekania na wynik bedzie troche trudne, ale mam
nadzieje, ze dwojka starszych dzieci, ich obowiazki szkolne, maz, koty i pies
jakos wypelnia mi czas. W pracy robie przerwe (pracuje jako tlumacz w domu,
wiec moge sama regulowac czas pracy), aby sie nie przemeczac i troche
oszczedzic. Do tej pory ciaza przebiega dobrze, nudnosci sie skonczyly i mam
duzo energii. No nic, troche sie rozpisalam, ale juz mi lepiej. Jezeli
ktoras z was miala amnio i ma jakies dobre rady, bede wdzieczna. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ateke Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 29.10.06, 22:52
      w ktorym tyg robi sie amniopunkcje i czy wyniki w 100% daja pewnosc? czy trzeba
      miec jakies skierowanie? i ile to kosztuje?
      • monia19722 do ateke 29.10.06, 22:57
        ateke napisała:

> w ktorym tyg robi sie amniopunkcje i czy wyniki w 100% daja pewnosc? czy
        trzeba
        >
        > miec jakies skierowanie? i ile to kosztuje?
        wyniki nie dają 100% pewności, zdarza się,że prognozują chorobę, a dziecko jest
        zupełnie zdrowe; i dlatego ja nie zdecydowałabym się bo w sumie i tak jest to
        bez sensu
        • melka_x Re: do ateke 31.10.06, 09:17
          ateke napisała:
          > w ktorym tyg robi sie amniopunkcje i czy wyniki w 100% daja pewnosc?

monia19722 napisała:
          > wyniki nie dają 100% pewności, zdarza się,że prognozują chorobę, a dziecko
          > jest zupełnie zdrowe; i dlatego ja nie zdecydowałabym się bo w sumie i tak
          > jest to bez sensu

Wyniki amniopunkcji dają 100% pewność. Prawdopodobieństwo określa test Papp-a.
    • beatazn Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 29.10.06, 23:08
      Mam pytanie: A co zrobisz z wiedzą jaką uzyszkasz po tym badaniu?
      • lizzy9 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 08:47
        maja, niunka, dziekuje za link i za odpowiedz, juz troche mniej sie boje smile
        Dzieki za wsparcie.
        Ateke, ja bede miala amniopunkcje wykonywana w 15 tygodniu, sama za nia place,
        ale wiem, ze jezeli lekarz prowadzacy skieruje ciebie, to badanie jest wtedy
        refundowane, jezeli jestes ubezpieczona i masz podstawy (np wiek).
        Monia, chyba jestes w bledzie, bo amnio na 100% daje ci diagnoze czy dziecko
        jest obciazone wada genetyczna, czy jest zdrowe. Beatazn, pozwol, dlaczego tak
        bardzo chcesz wiedziec co zrobie, kiedy odbiore rezultat tej amniopunkcji?
        Jestem dobrej mysli, ale prosze zostaw takie pytanie na boku, bo to sprawa
        osobista, twoje pytanie wydalo mi sie troche nie na miejscu.
        • ateke Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 10:25
          lizzy9,dzieki za odpowiedz.
          i mam jeszcze pytanie: czy wirus rozyczki jest podstawa do wykonania
          amniopunkcji? no i czy skierowanie z prywatnego gabinetu wystarczy?
          a! i czy koniecznie trzeba wczesniej zrobic test??

mam nadzieje, ze nie bedzie Cie bolalo i ze wynik bedzie satysfakcjonujacy!
          trzymam kciuki
    • niunka24 poczytaj tu: 29.10.06, 23:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=50615505&a=50615505
      powodzenia, będzie ok!
      pozdrawiam ciepło!!!
    • maja234 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 08:19
      witaj,
      równiez miałam wykonana amniopunkcję, bo podobnie jak u Ciebie test wyszedł nie
      za dobrze i było wskazanie do wykonania badania. Podobnie jak ty przerazała
      mnie ta myśl i okropnie sie bałam.
      Mogę Ci napisać jak to wszystko wyglądało.
      Na poczatku zbadał mnie gino, który wykonywał amnio, potem połozna zawiozła
      mnie na badanie. Kazali mi się położyć na łóżku, a lekarz robiąc usg starał
      się znaleźć najlepsze miejsce do wkłucia. Ja mogłam wszystko obserwowac na
      swoim monitorze, widziałam świecącą igłe, i jak pobiera materiał. Całe
      badanie / całe wyobrażenie o badaniu wygląda znacznie gorzej niż jest. Nie masz
      się co przejmować bólem, ponieważ to nie boli. Po zabiegu dostałam nospę, i
      musiałam odpocząć ok. 2h. Zalecany był pobyt 14 dni w domu.
      nie martw się, bedzie wszystko ok, a jak masz jakieś watpliwości to pisz.
      • 30mama Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 09:40
        Ja miałam aminopunkcję 19.10 ale widzę, że ktoś już wkleił mój link. Nie sugeruj
        się tym, że mnie bolało bo z tego co czytam jestem jedyną osobą, ktorą to bolało
        smile Powodzenia, ja również uważam, że lepiej poddać się badaniu wód niż do końca
        ciąży zadręczać się i żyć w niepewności. Moje badanie było pod kątem tego-czy
        mój dzieciaczek zaraził się ode mnie toxo-czekam na wyniki
        • lizzy9 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 10:50
          Czesc, kiedy przeczytalam twoj watek o amnio, to sie troche wystraszylam sad Ja
          tez mam kiepska tolerancje na bol, ale mam nadzieje, ze bolec nie bedzie. Kto
          robil ci amnio? Ja ide do dr. Roszkowskiego.
          ateke, niestety nie jestem w stanie odpowiedziec ci na twoje pytanie, bo po
          prostu nie wiem jak. Moze wybierz sie do jeszcze innego lekarza na
          konsultacje. Ja osobiscie moge polecic dr. Roszkowskiego, przyjmuje na
          Finlandzkiej (Saska Kepa w Wwie). Duzo czytalam na jego temat, ze czasami bywa
          zlosliwy, ze ma humory, etc, ale na pewno jest swietnym specjalista. Dla mnie
          byl bardzo mily, profesjonalny i delikatny. Mam do niego zaufanie, inaczej nie
          zdecydowalabym sie na wykonanie amnio u niego. Pozdrawiam
          • 30mama Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 12:05
            Nie mam pojęcia jak ma na nazwisko lekarz robiący mi amniopunkcjęsmileDostałam
            skierowanie do IMiD na kasprzaka a tam w pracowni USG tylko jeden lekarz
            przeprowadza to badanie.
            I z tego co on mi mówił, to im wcześniejszy tydzień ciąży tym bardziej trzeba na
            siebie uważać po pobraniu wód(ja miałam w 29tyg).Czyli jak już będziesz w domu
            to minimum 3 dni poleż sobie w łóżeczku smile
    • maja234 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 11:11
      wiem, - od ginekologa, który jest naszym dobrym znajomym, ze że prawo do
      przeprowadzenie amniopunkcji ma każda pacjentka. Podstawa żądania badania może
      być samo twierdzenie, że boi się o stan zdrowia swojego dziecka i żąda
      skierowania na badanie. Lekarz ma obowiązek wystawić skierowanie. ponieważ moją
      ciążę prowadził lekarz prywatnie, poszłam do lekarza w przychodni, żeby nie
      płacić za badanie i powiedziałam, ze proszę o skierowanie - co prawda miałam
      zalecenie - ale jest to nie potrzebne. musimy my kobiety nauczyć się walczyć o
      swoje. Lekarz nie ma prawa odmówic wystawienia skierowania na takie badanie.
    • becik33 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 12:10
      Witaj!!!
      Nie masz sie czego bac. Ja tez robilam te badania,nie moge powiedziec ze
      badanie to nalezy to przyjemnych, ale idzie wytrzymac. O wiele gorsze jest to
      czekanie na wynik.... trzymaj sie pozdrawiam serdecznie!!!
    • ofertawgazecie Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 12:14
      WItam, wiek mam podobny do Twojego, wyniki testu Pappa wyszły przerażająco
      wysokie. Miałam amniopunkcję - można ją wykonać bezpłatnie w kilku ośrodkach w
      W-wie - np. Instrtucie Matki i Dziecka. Umawiasz się najpierw na rozmowę, a jak
      Cię zakwalifikują (a zakwalifikują na pewno przy złych wynikach testu i wieku) -
      idziesz po prostu do lekarza i żądasz skierowania. Jak nie chce dać - żądasz
      tego na piśmie - na pewno wówczas nie odmówi. Badanie nie boli, ale nie należy
      do przyjemnych (ja odczułam przez moment dosyć nieprzyjemny nacisk w dole
      brzucha). Najważniejsze - spokojnie podejść do wszystkiego. Ja sama poszłam,
      sama przyszłam (a właściwie przekolebałam się tramwajem), poleżałam w dniu
      wykonania badania, potem żyłam normalnie (oprócz samonachodzących myśli, co
      będzie, jeśli wynik amniopunkcji potwierdzi wynik testu). Na igłę wcale nie
      musisz się patrzeć - leżąc - jest to nawet utrudnione smile. Jeśli urodziłaś
      dzieci - z "bólu" jaki można odczuc pzry tym badaniu możesz się tylko pośmiać i
      pokpić. A wynik jest pewny - o ile nie zbadają Twoich własnych genów (ale chyba
      to wiedzą od razu...).
      • dzieciak2103 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 30.10.06, 14:58
        ja mialam amio. w 17tyg. ciazy przez toxo. bardzo sie balam badania,ci co mieli
        mowili mi wlasnie zeby sie nie martwic, ze to nie boli. ale wez i sie nie boj!!
        no i tak bylo. wcale nie bolalo! troche tylko zaszczypalo przy wklowani igly no
        i przy wyciaganiu. no i troszke pobolalo kiedy musieli igla ruszyc gdyz dzidzia
        raczka chciala za nia zlapac.po tym badaniu musialam lezec w szpitalu przez
        godzine, a w domu 24godziny i potem 2 dni sie oszczedzalam. ciagnelo trche w
        podbrzuszu tak jakby na okres. ale wszystko dobrze sie skonczylo. wiec sie nie
        martw. glowa do gory! mam terz wspaniale wspomnienia gdyz tego dnia ,wlasnie
        po badaniu moje malenstwo poczulam pierwszy raz.
    • monia19722 amniopunkcja nie daje pewności 100% !!! 30.10.06, 15:08
      2-3 miesiące temu w "Dziecku" był artykuł dziewczyny, której po amniopunkcji i
      innych nowoczesnych badaniach lekarze powiedzieli,że dziecko jest bardzo chore,
      sugerowali nawet usuniecie ciąży. Co ta dziewczyna przezywała nawet nie próbuje
      sobie wyobrazić. Urodziła zdrową córeczke. Poczytaj troche na temat plusów i
      minusów tego badania. Może ono doprowadzic do poronienia, a 100% pewności i tak
      nie dają.
      • lizzy9 Re: amniopunkcja nie daje pewności 100% !!! 30.10.06, 16:03
        Dziewczyny dzieki za otuche smile Czytam co moge o amnio, znajduje info z
        internetu (po angielsku) i dlatego jestem zdziwiona ostatnia wypowiedzia, ze
        wynik amnio nie jest na 100% pewny. Zdaje sobie sprawe, ze jest ryzyko
        poronienia 1%, ale mysle, ze wiecej zaszkodze dzidzi, jezeli do kwietnia bede
        sie niepotrzebnie zamartwiac i bede cala znerwicowana.
        • karolcia67 Re: amniopunkcja nie daje pewności 100% !!! 30.10.06, 16:44
          Ja też mam prawie 39 lat, i też chciałam najpierw zrobic to badanie po pytaniu
          lekarza bezposrednim "czy pani wiedząc że z dzieckiem coś nie tak usunie? czy
          pani wie ze usuwa się płody tylko ktore nie nadaja się do samodzielnej
          egzystencji, (tzn że zespół downa nie jest uważany za taki, te dzieci w miare
          samodzielnie funkcjonują) i ze nawet amiopunkcja nie daje 100% pewności a
          niesie ze sobą ryzyko...." stwierdziłam że nie chce wiedzieć co i jak, że nie
          byłabym zdolna do zbicia cząstki mnie. I zdałam się na Boga i nature, inne
          badania mam wszystkie dobre a co ma być to i tak będzie, tego nikt nie zmieni.
      • melka_x amniopunkcja daje pewność 31.10.06, 09:25
        monia19722 napisała:

> 2-3 miesiące temu w "Dziecku" był artykuł dziewczyny, której po amniopunkcji
        > i innych nowoczesnych badaniach lekarze powiedzieli,że dziecko jest bardzo
        > chore, sugerowali nawet usuniecie ciąży. Co ta dziewczyna przezywała nawet
        > nie próbuje sobie wyobrazić. Urodziła zdrową córeczke. Poczytaj troche na
        > temat plusów i minusów tego badania. Może ono doprowadzic do poronienia, a
        > 100% pewności i tak nie dają.

W Dziecku był artykuł o dziewczynie, której bardzo źle wyszedł test Papp-a
        i/lub (nie pamiętam) bardzo niepokojący był widok na usg (przezierność karku i
        inne). Na tej podstawie prognozowano chorobę i skierowano ją na amnio.
        Amniopunkcja spowodowała wyciek wód płodowych, ciążę ledwo dało się utrzymać.
        Natomiast wynik amnio był dobry. Amniopunkcja daje 100% pewność.
    • zuzialalkanieduzia a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 06:33
      ...a mnie lekarz powiedzial, ze jesli sie zdecyduje to w ok. 15 tygodniu moze
      zrobic amniopunkcje, poniewaz mam 35 lat, a od tego wieku ryzyko wystapienia
      zespolu downa u dziecka sie powaznie zwieksza. powiedzial, ze przy amnio jest
      ryzyko poronienia, ok. 1 na 100 przypadkow i ze niestety badanie to nie daje
      calkowitej pewnosci.
      poradzil, zanim zdecyduje sie na amnio, moge zrobic specjalne badanie krwi,
      ktore tez moze wykazac czy dziecko jest zdrowe czy nie. oczywiscie wyniki sa
      mniej efektywne niz wyniki po amnio ale zawsze do dobry poczatek.
      z tego co wiem od innych pacjentek i od mojego lekarza rodzinnego, gino jest
      bardzo dobry i powazany (nie mieszkam w polsce, wiec nie polecam przychodni).

tak sobie mysle ze zdecyduje sie chyba na to badanie krwi. nie chce ryzykowac
      poronienia. zreszta jesli amniopunkcja mialaby wykazac cos nie tak, no to
      wlasnie stawiam sobie to pytanie: 'to po co ja sie robi? zeby w razie czego
      przerwac ciaze?'

• marweg25 Re: a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 08:36
        Jeśli w razie czego nie chcesz robić amniopunkcji to odradzam również badania z
        krwi czyli test potrójny ( mniej dokładny) i PAPPA. One oznaczają jedynie
        prawdopodobieństwo wystąpienia wady genetycznej. Czyli w sumie służą do
        wyznaczenia grupy kobiet, która powinna poddać się badaniom inwazyjnym - np.
        amniopunkcji. Nic nie potwierdzają na pewno.
        Nie zgodzę się, że amnipunkcja nie ma sensu, jeśli nie myśli się o usunięciu
        ciąży. Wady genetyczne bardzo często powiązane z wadami budowy różnych
        narządów. Np. dzieci z zespołem Downa najczęściej mają wady serca. Czyli jeśli
        wykryta zostanie wada genetyczna u płodu to kobieta powinna się zdecydować na
        poród w szpitalu specjalistycznym czasem w innym mieście, żeby zwiększyć
        szanse malucha na przeżycie. Można też wcześniej przygotować się do opieki nad
        takim maluchem. Poradzić się lekarzy, porozmawiać z rodzicami chorych dzieci,
        pomyśleć nad rozwiązaniem kwestii finansowych ( raczej matka w takiej sytuacji
        nie wróci do pracy a wydatki na wychowanie takiego dziecka są zdecydowanie
        wyższe niż na zdrowego) itp.oraz co najważniejsze pogrzebać raz na zawsze swoje
        wyobrażenie o idealnym dziecku, które będzie ładne, zdolne i kiedyś założy
        swoją rodzinę, bo to nigdy nie nastąpi.
        • 30mama Ja bym się nie zdecydowała.... 31.10.06, 09:06
          na amniopunkcję, jeżeli miałaby ona służyć do wykrycia wad genetycznych(bo co to
          zmieni)Zdecydowałam się dlatego ze mam toxo i po amniopunkcji będzie wiadomo czy
          dziecko się ode mnie zaraziło. Na razie biorę antybiotyk, który leczy tylko mnie
          ale jak się okaze ze dziecko też ma toxo to lekarz zmieni mi antybiotyk na taki,
          który leczy dziecko.Czyli nie robiłam tego badania tylko po to by wiedzieć ale
          również po to by już leczyć.
          Na początku ciąży zdecydowała bym się na to badanie pod kontem wad genetycznych
          tylko i wyłącznie jakbym brała pod uwagę aborcję w razie niedobrych wyników.
          Ale to jest tylko moje zdanie bo jestem świadoma ze życie w niepewności do
          porodu jest straszne-i czasami człowiek chce wiedzieć tak dla samego siebie.
          Życzę dobrych wyborów i co najważniejsze pomyślnych wynikówsmile
      • melka_x Re: a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 09:30
        > powiedzial, ze przy amnio jest
        > ryzyko poronienia, ok. 1 na 100 przypadkow i ze niestety badanie to nie daje
        > calkowitej pewnosci.

Dziewczyny czytajcie uważnie i słuchajcie uważnie tego co mówi Wam lekarz.
        Lekarz mógł co najwyżej powiedzieć, że amnio nie daje 100% pewności, że dziecko
        będzie zdrowe, bo są schorzenia, których amnio nie wykrywa. Natomiast co do
        tych, które amniopunkcja wykrywa (m.in. Zespół Downa, Zespół Edwardsa) wynik
        daje pewność.
        • lizzy9 Re: a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 15:21
          Jestem 5 godzin po amniopunkcji i naprawde wiecej bylo strachu przed niz to
          bylo warte. Wklucie igly czuc, ale nie boli. Teraz odpoczywam w domu. Jestem
          dobrej mysli, pozdrawiam
          • smutnagosia Re: a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 16:22
            witaj, mam nadzieję, że czujesz sie dobrze. Ja amniopunkcje miałam w 12 tyg.
            ciąży. niestety podejrzenia lekarza o trisomię 21 potwierdziły się . moje
            dziecka zaraz po tym badaniu odeszło.
            • lizzy9 Re: a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 16:41
              Gosiu, wspolczuje ci..
              • 30mama Do lizzy9 01.11.06, 13:42
                Fajnie, że już masz to z głowy.Nie taki diabeł straszny..... Dużo odpoczywaj
                teraz i życzę pomyślnych wyników. Ja na swoje nadal czekam ale już przestałam
                się stresować chyba dlatego, że nastawiłam się na gorszy wariant-czyli na to, że
                dziecko też ma toxo. Trudno-jakoś to będzie.
            • maja234 Re: a mnie lekarz powiedzial... 31.10.06, 23:27
              Gosiu, współczuję i wiem co czujesz....
    • to-ja-007 Re: We wtorek mam amniopunkcje, troche sie boje.. 01.11.06, 11:40
      U mnie nie bol dalo sie przezyc. Najgorszy byl stres w trakcie czekania na
      wynik. Dlatego radze sobie nie planowac zadnych dodatkowych zajec ktore moglyby
      powodowac dodatkowy stres.

U nas amnipunkcja byla niezbedna bo lekarka widziala "cos" na drugim usg
      genetycznym. To pierwsze usg - w 12-13 tyg. i test PAPPA byly super. Ale jednak
      ani obecnosc kosci nosowej ani dobra przeziernosc karkowa czy test PAPPA nie
      daja pewnosci, ze wszytsko jest ok.

Amniopunkcja daje 100% ale nie wykrywa wszystkich mozliwych wad genetycznych.
      Badane sa tylko te najczestsze oraz te ktore moga byc smiertelne w skutkach.

• lamatha po aminopunkcji Urodzilam synka 01.11.06, 12:39
        ze wzgledu na swoj i meza wiek mialam robiona aminopukcje w 16 tygodniu ciazy.
        Sam bol badania to nic, mozna zniesc. Czekanie na wyniki to stres.
        Wyniki wyszly dobre, 2 pazdzierika urodzilam zdrowego synka.
        Sens mojego zycia, jestesmy z mezem zakochani w nim.

I Tobie zycze takiej radosci i milosci jaka ja mam, jaka dalo mi moje dziecko.
        M
        • lizzy9 Re: po aminopunkcji Urodzilam synka 17.11.06, 16:41
          Dzis otrzymalam wynik amniopunkcji, wynik na ktory czekalam prawie 3 tygodnie.
          Dzidzius jest zdrowy, a dodatkowo dowiedzielismy sie, ze to chlopczyk (mam juz
          corke i syna). Strasznie sie ciesze i bede teraz mogla naprawde zaczac cieszyc
          sie ta ciaza. smile smile
          Jeszcze raz napisze, ze amniopunkcja wykonywana u dr Roszkowskiego nic nie
          bolala smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka