Dodaj do ulubionych

pierwsze dziecko po 40-tce???

06.11.06, 21:34
Po 10 latach starań, kiedy właściwie dawno straciłam jakąkolwiek nadzieję,
nagle jestem w ciąży. Na razie chyba jeszcze bardziej zszokowana niż
szczęśliwa. I przerażona. Jakie mam szanse? Czy w ogóle?
Na forach wszędzie sama "młodzież" smile)
Ma ktoś podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • eyes69 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 21:37
      Ja mlodziez, ale moja mama ma znajoma, ktora po 40 "zaszla" i urodzila zdrowa
      dziewczynke, wbrew "dobrym" radom niektorych lekarzy, zeby sie zastanowila czy
      chce rodzic, bo to sie nie uda i napewno dziecko z wadami sie urodzi.
    • aga55jaga Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 22:05
      przede wszystkim WIEEELKIEEE GRATULACJE!!!!
      No i nie martw sie na zapas - dziś mama 40 stka to żaden szok. W moim otoczeniu
      znajduje się co najmniej kilka kobiet, które urodziły swoje dzieci w tym wieku.
      Jest Pani w wieku 43 lat - dziecko ma 2 lata jest to jej pierwsze, jednak pani
      dziwna jest - i wychowuje syna wraz ze wszystkimi bezdzietnymi ciociami,
      siostrami i innymi takimi - niemiłosiernie kalecząc malca emocjonalnie,
      motorycznie swoją zaborczością. Jednak myślę, iż takie przypadki to skrajności,
      mimo, że czym późniejsza ciąza to jednak większa nadopiekuńczość. Moja mama
      urodziła mi siostrę w wieku 42 lat, jej koleżanka w wieku 40 lat, znajoma w
      wieku 44 lat, a inna w ok 41. Wiele szczęścia życzę. Ciesz się ciążą i
      maleństwiem, które w tobie rośnie. To najpiękniejsze chwile w życiu (mimo
      rzygawicy, bóli brzucha, zgagi, nudności, kilogramów) nie oddałabym ich za
      największe pieniądze świata.
      • mmalicka21 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 22:10
        moja mama urodziła mojeg brata jak miała lat 39
        i zdrowy jak rydz
        teraz ma 16 lat jest wysoki i przystojny i mądry i wogule
        • aga55jaga Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 22:12
          mmalicka21 napisała:

> moja mama urodziła mojeg brata jak miała lat 39
          > i zdrowy jak rydz
          > teraz ma 16 lat jest wysoki i przystojny i mądry i wogule

wiesz, te "późne" dzieci zauważyłam iż często właśnie są nad wiek uzdolnione.
          Może to wynika z dojrzałości rodziców?
          • walczakowa3 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 22:22
            Ja coprawda jestem przyszłą młoda mamą(23 lata) ale podziwiam takie kobiety jak
            pani. 10 lat starań to długo, bardzo długo ale wkońcu starania przyniosły
            skutek i z tego chyba trzeba cieszyć się najbardziej!Marzy mi się trójka
            dzieci. kto wie czy to na trzecie nie zdecyduje się koło 40-tki. podobno
            kobieta zachodząc w tym wieku w ciąży rozkwita jak piekny kwiatsmile))życze
            powodzenia!
    • 15tydzien Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 22:27
      Mocno GARTULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!smile
      Znam Pania ktora w wkieku 45 lat zaszla w ciaże smile urodzila po tym wieku swoje
      PIERWSZE dziecko zdrowe piekne CUDOWNE a nowa mamausia czuje sie rewelacyjniesmile
      • borsuk48 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 06.11.06, 23:18
        Dzięki za wszystkie słowa otuchy. W październiku skończyłam 44. Muszę się
        teraz wszystkiego nauczyć. Do tej pory nie zastanawiałam się nawet, co zrobić
        najpierw, co potem, co jeść, co pić, co potrzebne, co kupic itd. bo nie
        musiałam. A teraz? Na razie zastanawiam się nad wyborem lekarza (w
        Trójmieście), bo okazało się że mój przez kilka miesięcy nie przyjmuje.
        Wypadałoby się chyba szybko zdecydować i pójść.Za to umówiłam się do dentysty w
        czwarteksmile)
        • eyes69 Ziomalka :) 06.11.06, 23:31
          Polecam Katarzyne Lenckowska z INVICTY w Gdansku.
        • aga55jaga Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 07.11.06, 00:00
          przejrzyj białą liste ginekologów

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090
          co do reszty - sama poznasz rozkosze zakupów big_grin
          • mayya2 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 07.11.06, 00:25
            wielkie gratulacje. Moja ciocia urodzila swoje 3 dziecko w wieku 43 lat. Teraz
            corka ma 15 lat, jest zdrowa jak rydz i jest najlepsza uczennica w klasie.
            Glowa do gory a wszystko bedzie dobrze.
    • alena30 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 07.11.06, 08:30
      Bardzo, bardzo duże gratulacje!!! Wszystko jest możliwe i zależy od naszego
      organizmu i stanu zdrowia, a także ducha. Życzę Ci powodzenia i odezwij się.
      Będę Ci kibicować. Ja w kwietniu skończę 35 lat, więc jestem młodsza, ale też
      nie wiadomo, kiedy dokładnie uda mi się zajść w pierwszą ciążę. Ewa Drzyzga też
      chyba urodziła tuż przed 40-tką. Pozdrawiam
      • eligie Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 08.11.06, 00:07
        borsuczku drogi, cieszę się raezm z Tobą. Ja mam prawie 31 lat, we wrześniu
        straciłam Maleństwo (10 tc). Nie jestem jeszcze psychicznie gotowa na następne
        tzw "starania" i nie wiem kiedy będę. Mam bardzo fajnego lekarza (mieszkam w
        Wawie) i na wizycie kontrolnej po wszystkich smutnych przejściach porozmawiałam
        sobie z moim lekarzem tak od serca. Zapytałam jak to jest z tym "zegarem
        biologicznym", czemu mówi się że "im szybciej tym lepiej", ile w tym jest
        prawdy i o co w ogóle chodzi. I on powiedział mi, że to jest po prostu tak, że
        kobieta w KAŻDYM WIEKU może urodzić zdrowe dziecko, że tak naprawdę to w tym
        całym "zegarze biologicznym" chodzi głównie o to, że jak, wiemy, z wiekiem w
        jakimś stopniu maleje płodność, można mieć mniej siły albo mniej energii i tak
        dalej, ale nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań do rodzenia dzieci, że
        granica pierwszego dziecka zaczyna się teraz bardzo przesuwać i w ogóle że nie
        warto panikować, spieszyć się ani robić nic "na siłę". Więc spokojniesmile)
        Pozdrawiam ciepło.
        • borsuk48 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 08.11.06, 22:20
          Jak to miło słyszeć/czytać tyle uspokajających postów.
          Wydaje mi się, że nie wyglądam na tyle lat co mam, nie czuję ich tym bardziej,
          pływam, jeżdżę na nartach, chodzę na aerobik, pracuję na pełny etat, więc może
          ten mój zegar tak szybko nie tyka?
          Dobrze sobie pomarzyć...

Na razie jeszcze się niczym nie martwię, nikomu jeszcze nic nie mówiliśmy
          (nawet najbliższym), bo to jeszcze trochę za wcześnie.
          A tak w ogóle, to już musiałam kupić większy biustonosz, bo mi
          wszystkie "zmalały", a jak patrzę do lustra, to nawet jestem zadowolona z tego,
          co widzęsmile)

Trzymajcie się!
          • osmanthus Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 09.11.06, 05:50
            Serdeczne gratulacje!!!
            Ja swoja corke (zaplanowana, pierwsze i ostatnie dziecko, wczesniejszych prob nie bylo) urodzilam w
            wieku lat 43. Zero problemow w ciazy i w czasie porodu (100% naturalny, zadnych ciec, srodkow
            przeciwbolowych, etc). Dziecko zdrowe jak rydz, karmione piersia przez ponad dwa lata. Mysle, ze
            optymizm i bezstresowe podejscie sa najwazniejsze. I nie czytaj tych wszystkich panikarskich wypowiedzi
            na CiPie i pokrewnych forach bo wkrotce i ty dostaniesz schizy ciazowo-porodowej!

Jeszcze raz gratuluje i serdecznie pozdrawiam!
    • tiuia Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 08.11.06, 23:32
      Ja mogę dodać, że ze mną do szkoły rodzenia chodziła kobieta, która ma 39 lat. W
      ciąży była po raz pierwszy. Urodziła SN zdrowego, podobno ślicznego chłopczykasmile

• smocza.matka Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 09.11.06, 09:35
      Gratulacje!!!!

Moja teściowa urodziła swoje pierwsze i jedyne dziecko w wieku 44 lat. Do końca
      ciąży pracowała, podróżowała, czuła się świetnie. Poród bez komplikacji i
      nacięcia wspomina super dobrze. Teść miał prawie 60 lat, gdy zdecydowali się na
      dziecko (mojego męża). Jest raczej z tych zdolnych (co potwoerdza teorię
      niektorych dziewczyn, że późne dzieci są uzdolnione wink ) i nie mogę powiedzieć,
      żeby był za bardzo rozpieszczony. Nie byli wcale nadopoiekuńczy.
    • zaneta11113 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 09.11.06, 09:47
      Gratuluje
      Od mojej mamy koleżanka urodziła w wieku 42 lat śliczną dziewczynke zdorwa
      ładna jeszcze raz gratuluje.
    • aniko16 Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 09.11.06, 10:44
      Urodziłam pierwsze dziecko w wieku 37 lat. Teraz mam 43 i znowu jestem w ciąży.
      Dodam, że późny wiekł nie wynikał z niemożności zajścia w ciążę. Z pierwszym
      wcale mi się nie spieszyło, a jak już się urodził to po prostu chcieliśmy się
      nim jak najbardziej nacieszyć i wcale nie myśleliśmy o następnym. A później to
      już sam synek zaczął dopominać się o "dzidziusia" i jakoś pękłam. Czuję się
      młodo, pierwszą i obecną ciążę znoszę świetnie, pracuję, pływam itp. Dodam, że
      synek jest mądrym i zupełnie bezproblemowym dzieckiem. Nigdy nawet nie
      przypuszczałam że zajmowanie się dzieckiem może być tak proste i przyjemne. Nie
      wiem co to niepzespane noce (synek od 6 tygodnia życia przestał budzić się na
      karmienie, a w ciągu pierwszych 5 budził się tylko 1 raz i sprawę załatwiał mąż
      butelką), nie było żadnych kolek, alergii, braku apetytu, kryzysów 2, 4
      latka..., pasma chorób. Po prostu mądre, dobre kochane dziecko które jest dla
      nas samą radością
    • mmaadzia Re: pierwsze dziecko po 40-tce??? 09.11.06, 11:35
      Ja mam 25 lat ale jestem dzieckiem urodzonym w 39 roku życia mojej mamy, dodam że mam siostrę bliźniaczkę, obie urodziłyśmy sie zdrowe, jesteśmy zdrowe i nie narzekamy. Jedynym mankamentem była trudna relacja z mamą, mama przekwiatała, my dorastałyśmy. Burza hormonów, dlatego właśnie zdecydowałam sie na wczesne macierzyństwo, mam dwóch chłopców. Życze Ci powodzenia, mysle że masz bardzo dużą szanse na zdrową ciąże i zdowe dziecko albo dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka