Gość: guest IP: *.* 01.10.01, 15:05 ile wynosiła u waszych maleństw w brzuszkach grubość fałdu karkowego? u mnie jest na granicy normy i szczerze mówiąc troche sie tym niepokoję ale lekarz mnie uspokaja i mówi ze wsyztsko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kzk Re: fald karkowy IP: *.* 01.10.01, 15:19 Jakie sa normy? Czy Twoj niepokoj to stad, ze po grubosci karku widac ewentualnie zespol Downa? Mi dotad nie mierzono grubosci faldu karku Malenstwa, ostatnio usg mialam robione w 12 tyg., czy to za wczesnie czy moze nie wszystcy lekarze to robia?Przepraszam, ze zamiast odpowiedziec na Twoje pytanie zasypalam Cie swoimi,Nie zamartwiaj sie, skoro wszystko w granicy normy, to OK.Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 01.10.01, 16:12 A ja jestem już w drugiej ciązy i to w 26 tygodniu a pierwsze słyszę o sprawdzaniu grubości fałdu karkowego. Może poprostu mój lekarz zmierzył a co zobaczył zachował dla siebie. Powiedział tylko, że wszystko w porządku ( tzn w granicach normy!). Ja uważam, że nie ma co się martwić na zapas. Na pewno wszystko u Ciebie będzie OK. Pozdrawiam anuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 02.10.01, 08:18 Nie martw się na zapas. Oprócz grubszej fałdki na karku na SD mogą wskazywać tez inne rzeczy np mierzy się kość udową (chodzi o proporcje z innymi częściami ciała), mogą też występować wady serduszka. Prawdopodobnie lekarz sprawdził wszystko i jest OK. Mama Kasi z SD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 02.10.01, 08:26 no wąłśnei reszta była wzorcowa - i nóżka i główka i całe ciałko jednoznacznie wskazywały na ten sam wiek ciązowy wiec pewnie o.k. - przepraszam moze panikuje - ale chyba same wiecie jak to jest - kazda z nas chce mieć swoje dziciątko zdrowiutkie - pocieszma sie tylko tym że lekarz nie stweirdziął zadnych nieprawidłowości a przecież gdyby tak było to chyba zleciłby jakieś dodatkowe badania parwda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 02.10.01, 08:48 Napewno by zalecil doddatkowe badania gdyby cos bylo nie tak. U mnie badal kark chyba w 13 tyg, o ile pamietam (ale nie pamietam dobrze) wynosil 1,8 mm. Lakarz dodal ze i tak samo to badanie niczego nie wykazuje na 100%, trzeba je polaczyc z analiza krwi na tryzomie 21. Ja mialam i wszystko wyszlo OK (ryzyko 1/1200 - lekarz powiedzial ze praktycznie nie ma ryzyka).Nie martw sie, gdyby cos bylo nie tak na pewno wyslalby cie na dodatkowe badania, najbardziej wiarygodna jest amiosynteza, ale czasami ryzyko poronienia po tym badaniu jest wieksze niz wystapienia tryzomii u maluszka (tak jak w moim wypadku).Glowa do gory!! Wszystko jest OK. Pozdrawiam Ciebie i Maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 02.10.01, 11:04 u mnie w ogóle tego nie badano - a ile wynosi norma - czy trzeba to badać koniecznie - napiscie cos o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 03.10.01, 10:03 Czesc,Nie wiem czy sa jakies normy. Napewno badanie nie jest obowiazkowe, ale tu gdzie mieszkam je robia wszystkim, przynajmniej pierwsza czesc - badanie krwi. To badanie wykrywa jedynie tryzomie 21 (SD). Ryzyko rosnie z wiekiem, od 35 lat jest tutaj zawsze robione (ale nie jest obowiazkowe, jezeli ktos decyduje sie urodzic dziecko bez wzgledu na choroby, nie bierze pod uwage przerwania ciazy z powodu choroby). Lekarz powiedzial mi ze amiosynteze mozna robic kolo 15 tyg, kiedy jest juz wystarczajaco duzo wod plodowych. Tak jak pisalam ryzyko poronienia po tym badaniu wynosi okolo 1%, co w niektorych przypadkach moze byc duzo. O wiecej zawsze mozna spytac lekarza, napewno udzieli odpowiednich informacji.Pozdrawiam wszystkie przyszle mamuski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 03.10.01, 10:39 Ja mialam mierzonš grubo?ć fałdu w 12 tygodniu. Miał 1,7 mm. Nazywa się to nuchal translucency. Podobno norma to do 3 mm. Pogrubienie fałdu może wskazywać na wady genetyczne, także inne niż zespół Downa.PozdrawiamMarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 03.10.01, 13:13 U mnie w 14-tygodniu było 2,5 mm, mam prawie 34 lata, z testu potrójnego wyszło 1:545, czyli norma jak na mój wiek, ale bez rewelacji jak u Ruty, wymiar kości udowej był "młodszy" od wymiaru główki aż o dwa tygodnie...a mój synek jest zdrowy jak rydz! Nie martwcie się bez sensu, wszystko będzie dobrze Jaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 08.10.01, 12:06 DZIEWCZYNY - JESTEM W 17 TYGODNIU CIĄZY I PIERWSZY RAZ SŁYSZE O BADANIU FAŁDU KARKOWEGO ALE MAM DOKŁĄDNY OPIS BADANIA USG - CZY ISTNIEJE MEDYCZNY SKRÓT DLA TEGO WYMIARU. A JAKIE SA NORMY - JA MIAŁAM OSTANIE BADANIE W 16 TYGODNIU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 08.10.01, 13:29 podobno grubość tego fałdu zalezy od wieku ciąży ale przyjmuje sie za normę 3 mm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: fald karkowy IP: *.* 09.10.01, 08:06 Ja mam napisane na usg z 21-tygodnia "grubość fałdu karkowego", więc nie jest to raczej skrót A norma 3mm odnosi się do "okolic" 12-tego tygodnia, potem karczek rosnie razem z dzieckiem i u mojego brzdąca wynosił 5mm w 21-tyg. a wtedy norma to jest chyba 6mmPozdrawiam,Jaga Odpowiedz Link Zgłoś