Dodaj do ulubionych

cytomegalia - profilaktyka

IP: *.* 06.11.01, 16:11
Drogie Przyszłe Mamy! Koniecznie oznaczcie sobie w ciąży cytomegalię! Tak mało się mówi o tym wirusie, w mądrych książkach dla kobiet w ciąży o nim nie piszą (przynajmniej w tych, które ja mam), lekarze jakoś sami z siebie nie kierują na takie badanie (przynajmniej nie wszyscy - mnie nie skierowali, choć sprawdzali i toxo, i różyczkę), a wirusisko może być bardzo groźne dla dziecka. Gdybym miała oznaczoną cytomegalię w ciąży, to wiedziałabym dziś, czy cytomegalia, którą właśnie wykryto u mojej dwumiesięcznej córeczki jest wrodzona czy nabyta (nota bene sama poprosiłam o takie badanie u małej, bo przedłużała jej się żółtaczka, a w tzw. międzyczasie dowiedziałam się o istnieniu cytomegalii). Ponieważ nie miałam w ciąży tego badania, to teraz moje dziecko musi spędzić trzy dni w Centrum Zdrowia Dziecka na badaniach - jeśli okaże się, że to postać wrodzona, dziecko będzie leczone (cały czas mam nadzieję, że się tak nie okaże). Poza tym, jeśli faktycznie chorowałam na tę zarazę w ciąży, to - gdybym o tym wiedziała - dziecko mogłoby być leczone od razu po porodzie, a nie po dwóch miesiącach. Krótko mówiąc: nie czekajcie na lekarzy, same skierujcie się na to badanie, żeby ew. uniknąć takich stresów, jakie są teraz moim udziałem. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: cytomegalia - profilaktyka IP: *.* 07.11.01, 10:33
      witaj!!!możesz napisać mi coś więcej??? nigdy w życiu nie słyszałam o cytomegalii, czemu nikt nie mówi o tym i czemu nigdzie o tym nie piszą???pozdrawiam Was bardzo gorąco i życzę wszystkiego dobrego :-)bexx
      • Gość: guest Re: cytomegalia - profilaktyka - do beaty IP: *.* 07.11.01, 21:51
        Ja się o cytomegalii raczej dopiero dowiaduję kolejnych rzeczy, a nie już wiem... Temat tego wirusa pojawił się na forum bodajże pod koniec sierpnia - w Zdrowiu. Tam znajdziesz więcej informacji. Gdyby jednak Ci nie wystarczyły, daj mi znać na priv, to podzielę się całą swoją, świeżo zdobytą, wiedzą. Moja córeczka miała już dziś zrobionych trochę badań - narazie wszystkie wychodzą dobrze, więc może unikniemy leczenia. Oby...
        • Gość: guest Re: cytomegalia - profilaktyka - do beaty IP: *.* 08.11.01, 10:04
          Hej!!dziękuję Ci bardzo serdecznie za odpowiedź :-) gdyby było mi mało wiadomości z pewnością się odezwężyczę Wam dużo zdrówka i wszystkiego dobrego!!beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka