Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz w ciązy!!!

IP: *.* 14.11.01, 11:29
Witam wszystkie mamusie te przyszłe i obecne!!!Właśnie dowiedziałam się ,że będę mamusią (po raz pierwszy). W ponidziałek mam wizytę potwierdzającą test ciążowy. Pewnie termin będę miała gdzieś w okolicach sierpnia (bo z moich obliczeń wynika,że leci teraz 3 tydzień). Czy macie może jakieś rady dla "pierwiastki" ??? Co jeść a co nie bo jeszcze nie mam o tym pojęcia!!!Pozdraawiam Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 11:35
      Moje gratulacje!!!Zazdroszę Ci tego pierwszego razu, ja spodziewam się trzeciego dzieciaczka. To sš na prawdę niesamowite przeżycia - pierwsze USG, pierwsze kopniaczki, kupowamie ubranek, wózka, łóżeczka, pierwszy spacer, pierwszy u?miech. To wszystko przed Tobš. Ciesz się każdš chwilš.PozdrawiamMarta
    • Gość: maja Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 12:17
      Gratuluję !!!Ja także jestem w pierwszej ciąży.Rozumiem Twoje obawy. Zajrzyj na tej stronie do sewisu dieta dla dwojga.Tam są produkty , które warto jęść i te, których nie wolno jeść.Dodam tylko,że słyszałam, iż niewskazane jest jedzenie kupionych w sklepie mrożonek i kurczaków z rożna.Bardzo ekscytujące jest czekanie na pierwsze ruchy , pierwsze usg itd...Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 12:59
        Dzieki serdeczne za ciepłe słowa i rady!!!! Prawdę mówiąc cała rzesza nowych rzeczy przede mna i nawet nie wiem od czego zacząć!!! Ale mam nadzieje,że jakoś to zleci i będę mogła cały czas cieszyć sie tą ciazą jak w tej chwili.Pozdrawiam Ewa
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 12:50
      Ewa gratuluję i cieszę się razem z Tobą! Mam na razie jedno dziecko, ale wiem na pewno, że ta pierwsza ciąża jest wyjątkowa - szczególnie pierwsze USG, kiedy zobaczyłam tego małego stworka ;-) jak łypał oczkami i stawał na główce, i jak fajnie podskakiwał, kiedy zaczęłam się śmiać - a śmiałam się do łez! Ewo, zapamiętaj to uczucie. I zapamiętaj całą ciążę. To będzie wspomnienie na całe życie.A co do jedzenia - na pewno wiesz, co jest zdrowe i tego się trzymaj. Aha, i bierz kwas foliowy - lekarz Ci przepisze.Życzę miłego i pięknego oczekiwania! Ach, łezka się w oku kręci...:cry:
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 13:02
        Wiesz co tak to pięknie ujęłaś,ze sama mam teraz łzy w oczach po przeczytaniu tego "postu". Bardzo dziękuje ci za rady i na pewno zapamiętam kazdy szczegół stanu w jakim teraz jestem!!!Pozdrawiam Ewa
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 14:10
      Hejka-wielkie gratulacje !!! :benetton:Narazie nie musisz stosowac jakiejs extra-specjalnej diety ale na pewno warto jesc potrawy bogate w bialko i wapn. Jedz duzo owocow (jak termin masz na sierpien to uda ci sie jesc nowalijki i swieze owoce). Powinnas tez brac preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży.PozdrowieniaAga z Kubusiem i Magdusią:hap:
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 15:04
      Droga Ewo,cieszę się razem z Tobą. Prosisz o porady, a więc czuję, że powinnam podzielić się z Tobą moim doświadczeniem. Ok. 8 tyg. temu test który zrobiłam dał pozytywny wynik. Razem z mężem b. się ucieszyliśmy, jednak lekarz ochłodził nasze emocje mówiąc, że dopiero w 7 tygodniu można stwierdzić ciązę. W 7 tygodniu zrobiłam USG i okazało się, że noszę puste jajeczko płodowe, które w następnym tygodniu poroniłam. Dowiedziałam się, że zdarza się to w przypadku aż 30% wczesnych ciąż. Teraz cieszę się na następny raz, bo najważniejsze, że jesteśmy płodni. Dla Ciebie miałabym radę abyś nie informowała na razie zbyt wielu osób, bo lepiej to zrobić kiedy się dowiesz, że wszystko jest w porządku. Lekarz powiedział mi, że niestety testy pokazują zmiany w organiźmie dużo wcześniej niż można potwierdzić ciążę. Życząc Ci wszystkiego najlepszego-Kasia Ewa napisała/ł:> Witam wszystkie mamusie te przyszłe i obecne!!!> > Właśnie dowiedziałam się ,że będę mamusią (po raz pierwszy). W ponidziałek mam wizytę potwierdzającą test ciążowy. Pewnie termin będę miała gdzieś w okolicach sierpnia (bo z moich obliczeń wynika,że leci teraz 3 tydzień). Czy macie może jakieś rady dla "pierwiastki" ??? Co jeść a co nie bo jeszcze nie mam o tym pojęcia!!!> Pozdraawiam Ewa
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 17:13
      A ja też, a ja też!!!I wiem już od 5 dni. Może spotkamy się na porodówcesmilepozdrowienia, Ania
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 19:18
        Gratulacje dla wszystkich dziewczyn, które właśnie odkryły, że będą mamusiami!!! I tutaj ja też się pochwalę, a co. Jestem w 11 tyg. ciąży! I widziałam już mojego Pączusia na USG i biło mu serduszko. Ale co jakiś czas ciągle nachodzą mnie obawy, czy wszystko będzie dobrze... A dopóki nie ujrzeliśmy tego maleńkiego serduszka, to oboje z mężem baliśmy się cieszyć (pierwszą ciążę poroniłam). Mam nadzieję, że wszystkie będziemy się tu wspierać w tym naszym Wielkim Pierwszym Razie!Pozdrowionka, Goha
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 18.11.01, 10:35
        Extra i gratuluje!!!! Kto wie kto wie może gdzieś razem będziemy rodzić hihihih.Jeszcze raz gratuluje!1Pozdrawiam Ewa
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 17:20
      Cześć ja też jestem w pierwszej ciąży - ale to juz 6 miesiąc. Doskonale pamietam jak parę miesiecy temu i ja naisałam post o podobnej treści. Serdecznie gratuluję i cieszę sie wraz z Toba, to było naprawdę dziwne uczucie gdy dowiedziałam się o dziecku, natychmiast pojawiło sie mase pytań, co jeść, na co uważać, co robic gdy... itd. Na pewno warto poczytać, na edziecku jest wiele wartościowych informacji, poza tym istnieją jeszcze i inne strony poruszające problematykę ciąży i wychowania dziecka, np. bajbus, podsercem itp. (polecam skorzystanie z wyszukiwarki). Przez całą ciążę pojawia się jeszcze jedno pytanie: czy sobie poradzę? Ja wierzę, że tak. Fajnie jest mieć wsparcie ze strony rodziny, wiedzieć, że i tata dziecka jest szczęśliwy.Poza tym przekonałam się, że okres ciąży to nie tylko radosny czas oczekiwania na dziecko, pojawia się cały szereg niekoniecznie przyjemnych dolegliwości jak mdłości, zgaga, niestrawność, zaparcia, hemoroidy, spuchniete nogi i takie tam ( mam nadzieję, że u Ciebie się nigdy nie pojawią!!!!) - ale wszystko da się przeżyć!pozdrawiam Ola
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 14.11.01, 17:25
        Dziękuję za odpowiedz,o dolegliwościach już trochę się dowiedziałam, hmm, najlepsze to nie jest. Mam nadzieję że wszystko będzie OK, ale trochę się boję. Na razie nie informuję rodziny i znajomych żeby "nie zapeszyć". No i czekam.PozdrwiamAnia
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 15.11.01, 13:53
      witam ja tez jestem po raz pierwszy w ciazy no ale juz dluzej niz ty bo rodze juz za 7 tyg (jestem w 33 tyg ciazy ) mam termin na ok 8 styczniaciaza to najpiekniejszy okres z zycia kobiety najlepsze momenty to te gdy mozna zobaczyc swoja mala pocieche na ekranie usg i jak bedzie kopalanie najlepiej sie wyglada z takim wielkim brzuszkiem ale da sie to zniesczycze ci powodzenia
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 16.11.01, 23:17
        A ja uważam, że fajnie się wygląda z takim brzuszkiem! Poza tym mamy go przecież zwykle 1 lub 2 razy w życiu (choć czasem więcej), więc nic tylko się nim cieszmy! I róbmy sobie duuuużo zdjęć!Magdzi
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 15.11.01, 14:45
      Witam drogie mamy i pozdrawiam Was serdecznie. Jestem pewnie jednym z nielicznych przedstawicieli plci przeciwnej na tym forum, a przeciez problemy tutaj omawiane dotycza w rownej mierze takze ojcow i przyszlych ojcow :-) Mysle wiec, ze oprocz Was strone te odwiedza mnostwo mezczyzn, ktorzy tak jak ja szukaja porad i chca rozwiac pewne watpliwosci. Otoz moja Ania (24 lata) jest w siodmym tygodniu ciazy i przez prawie miesiac nie odczowala zadnego dyskomfortu z tym zwiazanego. Natomiast od mniej wiecej dwoch tygodni ma bole brzucha i wymiotuje. Wiem, te dolegliwosci to stan normalny, ale czy normalne jest, zeby tak mocno je odczowac - Ania przez wiekszosc dnia fatalnie sie czuje? Czy sa jakies ziolowe lub inne (np. cwiczenia) srodki zaradcze, czy po prostu trzeba to przeczekac? Dowiedzialem sie, ze po trzecim miesiacu tego typu dolegliwosci ustepuja - czy tak rzeczywiscie jest ?
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 15.11.01, 15:48
        Gratulacje dla przyszłego taty!Chciałam Cię pocieszyć, po trzecim miesiącu ciąży mdłości i wymioty zazwyczaj mijają ( w każdym razie u mnie minęły), chociaż czyatłam, że w nielicznych przypadkach mogą sie utrzymywać przez całą ciąże (dotyczy to chyba głównie ciązy mnogich). Najdziwniejsze jest to, że te mdłości pojawiły się ok 7 tygodnia dosłownie z dnia na dzień i równie gwałtownie ustały w trzecim miesiącu. Muszę przyznać, że drugi miesiąc czułam się fatalnie, ale znam kobiety które nie odczuwały żadnych dolegliwości. To chyba trzeba przeczekać, wspieraj swoję Anię, pomagaj w domu i każ jej duzo odpoczywać. Uważajcie z ziołami, wiele z nich jest w ciąży zakazana, radzę sięgnąc do fachowej literatury i poczytać na ten temat.pozdrowienia Ola
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 15.11.01, 16:45
        irek przyszly tata napisała/ł:>Natomiast od mniej wiecej dwoch tygodni ma bole brzucha i wymiotuje. Wiem, te dolegliwosci to stan normalny, ale czy normalne jest, zeby tak mocno je odczowac - Ania przez wiekszosc dnia fatalnie sie czuje? Jeżeli doleglegliwości są bardzo silne może lepiej skonsultować się z lekarzem. Ja miewałam mdłości praktycznie od samego początku, przeszły mi dopiero gdzies ok 12 tygodnia. Rano pomaga baaaardzo powolne wstawanie z łóżka, a także zjedzenie sobie czegoś lekkiego przed wstaniem. Mnie mąż podawał płatki kukurydziane... na jakiś czas pomagało. Należy też jeść niewiele naraz, za to cześciej. Unikać potraw ostro przyprawionych i "sztucznych".>Czy sa jakies ziolowe lub inne (np. cwiczenia) srodki zaradcze, czy po prostu trzeba to przeczekac?Na pewno NIE należy pic herbatki z miety i maliny, bo działają wczesnoporonnie.Można pić rumianek (pomaga na zgage), a na mdłości podobno pomaga napar z imbiru (o tym dowiedzialam sie za pozno, wiec nie probowalamsmile) ) - pol lyzeczki imbiru zalac wrzatkiem w termosie, przygotowac to wieczorem, a pic rano przed wstaniem.Tyle ze z tymi kuracjami tez nie nalezy przesadzac.Przede wszystkim zapewnij zonie atmosfere pelna milosci i przejmij czesc obowiazkow, gotowanie posilkow jak sie ma mdlosci jest koszmarem, zakupy zreszta tez...Serdecznie pozdrawiam i zycze aby sie te nieprzyjemnosci skonczyly jak najszybciej.Iwona
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 15.11.01, 20:29
        z wymiotami to tak jest ale, jak boli podbrzusze to chyba nie jest normalne radze zapytać waszego ginekologa, ja jestem teraz w 22 tygodniu i niestrety na początku ciązy przeleżałam sie trochę w szpitalu i w domu ale teraz dzidzius buszuje jak szalony w brzuszku. powodzenia, sylwia
        • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 17.11.01, 15:15
          Pozdrawiam, ja jestem w 24 tygodniu ciąży. Na pocieszenie chciałam Ci napisać, że nie miałam w ogóle nudności, żadnych apetytów na konkretne smaki. Bolało mnie trochę podbrzusze, lekarz stwierdził, że jest to związane z powiększającą się macicą i przepisał mi niegroźne dla mnie i dziecka tabletki NO-SPA. Obecnie wszystko jest w porządku. Czuję już dzidziusia w brzuchu i od grudnia zaczynam szkołę rodzenia.
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 16.11.01, 10:17
        Gratulacje!!Ja tez jestem w pierwszej ciazy i nie tak dawno bardzo cierpialam z powodu wymiotow (24h/dobe). Poszukaj w starszych postach pod haslem "mdlosci" -znajdziesz duzo rad. Nie wszystkie dzialaja, ale zawsze warto sprobowac. Ja polecam DUZO spania- czas szybciej leci! U mnie zaczely sie kolo 4 tyg i skonczyly kolo 16. Od 7 tyg bralam lekarstwo przeciw mdloscia przepisane przez lekarza. Bylo o niebo lepiej, ale i tak czuje sie "dziwnie", nieprzyjemne uczucie...Mezowi wytlumaczylam ze czuje sie tak jakbym przez caly czas jezdzila na karuzeli ( on bardzo tego nie lubi, wiec zrozumial od razu!!)Najwazniejsze zebys mial cierpliwosc i nie namawiaj zony na jedzenie. Nie ma chyba nic gorszego!!! I daj jej sie wyplakac jezeli potrzebuje. A bole brzucha sprawdzilabym jednak u lekarza, lepiej dmuchac na zimne.Powodzenia - ciaza to cudowny okres, dla tatusia tez!
    • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 15.11.01, 16:37
      hej Ewaja tez jestem w pierwszej ciazy, tyle ze podwojnej. :-) Ja rodze za jakies 5 tygodni. Witamy na forum. Nie bierz do serca sobie wszystkiego, co tu wypisujemy, bo czasem mozna sie zalamac... :-) na razie ciesz sie tymi pierwszymi tygodniami, wkrotce zaczna sie mdlosci, oby lekkie... bierz kwas foliowy, witaminki, duzo wapnia i bialka, odstaw kawe (i tak cie pewnie od niej odrzuci...) nie palic, nie pic alkoholu... i czekaj z utesknieniem na pierwsze USG (oby nie za wczesnie), pierwsze bąbelkowanie, kopniaczki... :-) pozdrowionkaAsiaT i bąbelki
      • Gość: guest Re: Pierwszy raz w ciązy!!! IP: *.* 18.11.01, 10:43
        Serdecznie dziękuje za wszelkie rady, na pewno z nich skorzystam!!!! Ciesze się niezmiernie,je jest taka stronana necie na której można dowiedzieć się tylu istotnych rzeczy i pogadac z ludźmi takimi,którzy mnie wpełni rozumieja!!!Będę trzymac za ciebie kciuki (w końcu to już niedługo)!!Z utęsknieniem czekam na pierwsze USG, żeby zobaczyć swojego "bąbla"życze powodzenia Pozdrawiam Ewa
    • Gość: guest ja tez I raaz IP: *.* 19.11.01, 15:02
      hej ja tez pierwszy raz :)czytam ksiazke "W oczekiwaniu na dziecko" i duuzo pism -kup sobie ale sie za bardzo nuie przejmuj bo tam opisuja jakeis straszne rzeczy.ja jestem w polowie 3 miesiaca i niedawno bylam na I USG widzelismy nasza ddzidzie jak sobie plywa w srodku mnie!:)pozdfrcleo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka