niunka24 17.11.06, 14:06 Zbieram mteriały na tekst o przesądach związanych z ciążą) czy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jakieś? Z góry dziękuję!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika-onuf Re: ciążowe przesądy 18.11.06, 13:35 Znam ich kilka 1. nie przechodzoć pod sznurami bo dziecko będzie owinięte pepowiną. 2. nie nosić korali ani żadnych ozdób na szyii bo dziecko będzie owinięte pępowiną 3. nie przyglądać się chorym ani niepełnosprawnym ani brzydkim bo dziecko też takie będzie 4. nie złapać się ze strachu za jakąś część ciała bo dziecko będzie miało tam znamię 5. nie prowadzć pustego wózka bo to przyniesie pecha Jak coś śmiesznego sobię przypomnę to jeszcze dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: ciążowe przesądy 18.11.06, 13:41 nie kupować łóżeczka przed porodem Nie patrzeć na księżyć, bo będzie łyse dziecko.. Nie obcinać włosów, bo skraca rozum...)) Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: ciążowe przesądy 18.11.06, 14:20 ahahahaha, to z włosami mi sie podoba..... Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: ciążowe przesądy 18.11.06, 15:48 > 4. nie złapać się ze strachu za jakąś część ciała bo dziecko będzie miało tam znamię Przypadek chyba sprawil, ze mojej mamie sie to sprawdzilo. Tyle, ze to ona zostala zlapana w ciazy powyzej bioder przez swojego brata. Wystraszyla sie, a ja urodzilam sie ze znamieniem w tym miejscu, ktore roslo pozniej razem ze mna. Odpowiedz Link Zgłoś
grimma Re: ciążowe przesądy 18.11.06, 14:06 poszukaj na forum w starych watkach, pamietam ze jakis czas temu bylo tego duzo.. a ostatnio byla u mnie kolezanka i mowi: ooo masz juz ubranka, nie jestes przesadna??? (mam 5 dni to terminu z OM) Odpowiedz Link Zgłoś
juniiii z ostatniej chwili - teściowa przed chwilą wyszła 18.11.06, 14:24 Nie przechodzić przez dziecko (nad dzieckiem) bo nie urośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
juniiii I jeszcze jedno :) 18.11.06, 14:25 Nie pozwalać żeby dziecko przeglądało się w lustrze, bo... nie wiem co, zakazałam teściowej gadać głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
baenshee Re: I jeszcze jedno :) 18.11.06, 14:33 nie farbować włosów w ciąży, bo jak się dziecko urodzi , to będzie miało niebieskie nie robić na drutach, bo będzie owinięte pępowiną... Odpowiedz Link Zgłoś
fania25 Re: ciążowe przesądy 18.11.06, 15:37 nie oglądać zmarłych, np. w trumnie na pogrzebie, bo pech... i nie pić wody gazowanej, bo dziecko będzie zestresowane - bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś