Dodaj do ulubionych

grzybica w ciazy

IP: *.* 11.01.02, 10:12
hej hej! jestem w 3 miesiacu i od dluzszego czasu meczy mam grzybice. Lekarz zapisal mi nystatyne dopochwowo-czy to na pewno bezpieczny lek? Poza tym mam wrazenie, ze nie za bardzo skutkuje-czy macie na grzyba :)jakis sposob? Czy grzybica jest niebezpieczna dla dzidziusia??Bede wdzieczna za wszelkie info.pozdrawiam goraco!gabi27
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: grzybica w ciazy IP: *.* 11.01.02, 11:08
      Cześć!Co prawda w ciąży nie jestem,mam 11 mies. dzidziusia, ale ten problem teżspędzał mi sen z powiek w ciązy (po porodzie też, bo karmienie). Niestety musisz się leczyć i zaufać lekarzowi w sprawie leków. Jeśli chodzi o mnie byłam bardzo oprną pacjętką na przyjmowanie jakichkolwiek leków w ciąży, na co mój lekarz (bardzo "taktownie" zresztą) powiedział, że jak nie wyleczę infekcji w pochwie, mogę mieć przedwczesny poród, ponieważ pęcherz płodowy robi się "kruchy" i może pęknąć. Na ten mało pocieszający komunikat, grzecznie wzięłam się za branie metronidazolu. Mimo, że na ulotce jest ostrzeżenie dla kobiet w ciąży. (Madzia urodziła się zdrowiutka 10 pkt.)Wydaje mi się, że nystatyna jest jeszcze bardziej bezpieczna (daje się ją nawet niemowlętom), ale pod warunkiem, że skutkuje - jeśli nie biegnij do lekarza i powiedz jakie są reakcje na ten lek.Pozdrawiam,Monia
    • Gość: guest Re: grzybica w ciazy IP: *.* 11.01.02, 11:10
      Cześć Gabi!Mnie też grzybica męczyła i stosowałam dopochwowo Clotrimazolum (nie wiem czy tak się pisze). Pozbyłam się jej po 1 serii tabletek. Ale o ile dobrze pamiętam nie mogą tego stosować kobiety w I trymestrze ciąży. Ja wtedy byłam już w II trymestrze i naprawdę pomogło.Życzę powodzenia w kuracji.Pozdrowienia.Małgoś i (22 tygodniowy brzusio)
    • Gość: Aluc Re: grzybica w ciazy IP: *.* 11.01.02, 12:09
      Też brałam nystatynę w pierwszej połowie ciąży, była bardzo skuteczna, niestety grzybica w ciąży ma skłonność do częstych nawrotów, ale tym badziej trzeba ją leczyć. Nie wiem czy lekarz ci o tym wspomniał, ale także twój partner powinien sobie zaaplikować kurację, np. clotrimazolem, poza tym powinniście używać prezerwatyw, bo będziecie się nawzajem zarażać i tak w koło Macieju.
    • Gość: guest Re: grzybica w ciazy IP: *.* 11.01.02, 13:19
      Witaj! Ja też na początku ciąży miałam tego typu problemy. Mój lekarz mówił wtedy, że w zasadzie w każdym okresie ciąży jest to tak samo niebezpieczne i szybko trzeba reagować. Ja nie brałam żadnych leków, lekarz robił mi co 2 tygodnie jakieś zasypki p/grzybicze- fantastyczne! Podobno nystatyna jest bezpieczna - ale zwróć uwagę , czy skuteczna i jeśłi nie - od razu "krzycz" lekarzowi. PozdrawiamDorota i maluszek (21 tyg.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka