Dodaj do ulubionych

Co przed ciaza...

20.11.06, 21:10
zeby dziecko i mama byly zdrowe...
Powoli zaczynam dojrzewac do mysli o 1-szym dziecku...Prosze o wskazówki
jakie badania, jacy lekarze i podzielenie sie wszelkimi doswiadczeniami...
Z gory dziekujesmile
Obserwuj wątek
    • becik1 Re: Co przed ciaza... 20.11.06, 21:23
      zacznij brac folik to podstawa. i lekarz zlecil jeszcze badania na
      toksoplazmoze. To takie podstawy byly w moim przypadku
      • ewusiaczek79 Re: Co przed ciaza... 20.11.06, 21:32
        Bylas u ginekologa czy u lekarza rodzinnego tez...pytam bo z NFZ czekam ok 2
        miesiecy na wizyte u ginekologa...
        • oliwka-24 Re: Co przed ciaza... 20.11.06, 21:38
          ja chodziłam prywatnie,na pierwszej wizycie gin zalecił mi zrobienie badań
          grupy krwi( bo nie znałam swojej), morfologia, mocz i HBS(żółtaczka), nie
          robiłam na toxoplazmozę bo uznał, że nie ma takiej potrzeby, zalecił też
          witaminy Prenatal, folik brałam do trzeciego miesiąca ciąży. pozdrawiam
    • ominika Re: Co przed ciaza... 20.11.06, 21:58
      Podejrzewam, ze jak kazda z nas masz swojego ginekologa, do którego chodzisz.
      Jesli mu ufasz - przygotowywuj się do ciąży z jego pomocą. Jesli nie bardzo -
      poszukaj - najlepiej z polecenia dobrego specjalisty. Poza tym - kwas foliowy,
      uzupełnienie niedoborów, przytycie/schudnięcie - w zależnosci od potrzeb wink noi
      podsatwowe badania +toxoplazmoza, różyczka. Jesli masz regularne cykle i
      zadnych problemów wokół tego - to chyba już wszystko. Jesli jednak tu masz
      jakieś "ale" to w pierwszym rzędzie powinnaś wmiare wyregulować się, zeby potem
      łatwiej było trafiać w "te" dni wink. Jesli bierzesz pigułki - to musisz je
      odstawić i jakiś czas chyba powinien minąć, żeby organizm doszedł do równowagi
      hormonalnej.
      Powodzenia
      • ewusiaczek79 Re: Co przed ciaza... 20.11.06, 22:18
        Dzieki...Wlasnie nie mam stalego ginekologa...lecze sie w Medycynie Rodzinnej,
        gdzie na wiyzte niestety czekam ok 2miesiecy...Teraz zaczynam poszukiwania
        nowej przychodni i nowego lekarza ginekologa.
        Tabletek antykoncepcyjnych nie biore juz od 1,5 roku.
    • marmar1906 Re: Co przed ciaza... 20.11.06, 22:47
      Witaj,
      ja zaczęłam od szczepienia przeciw żółtaczce (w grudniu mam przyjąć trzecią
      dawkę). Poza tym kwas foliowy na ok. 3 miesiące przed ciążą (na razie zażywam
      jak mi się przypomni smile).
      Następnie zamierzam wybrać się do ginekologa (też nie mam jeszcze swojego) oraz
      zrobić cytologię i jeśli lekarz zaleci - badanie czystości pochwy.
      Z badań toksoplazmoza, morfologia i mocz, zastanowię się nad cytomegalią i
      różyczką. Jeśli się nie mylę, przed zajściem w ciążę żadne z tych badań nie jest
      refundowane sad.
      Też w sumie mnie interesują odpowiedzi na twoje pytanie...
      • oliwka-24 Re: Co przed ciaza... 21.11.06, 18:49
        dziewczyny badanie na toxo kosztuje ok. 90zł (u mnie), ja rozmawiałam z moim
        gin który powiedział, że toxoplazmozą wcale nie tak łatwo się zarazić( to nie
        jest wirus który "fruwa" w powietrzu) można powiedzieć że to choroba brudnych
        rąk, i nie tylko koty ją roznoszą! dla własnego dobrego samopoczucia możesz
        zrobić to badanie smile
        jeszcze jedno: jesli chodzisz do gin prywatnie to za wszystkie badania
        będziesz płacić, jeżeli twoja poradnia dla kobiet nie ma podpisanej umowy z NFz
        to też będziesz płacić mimo, że gin przyjmuje na ubezpieczenie ( tak jest
        niestety u mnie)
        • ewusiaczek79 Re: Co przed ciaza... 21.11.06, 22:45
          Marmar dzieki za wskazówki ...nawet mi jeszcze nie przyszlo do glowy
          szczepienie przeciw zoltaczce...Z tego co piszesz to duzo jeszcze przed namiwink
          Dzis zajrzałam do 2 PORADNI K w Wawie...Próbuje znalezc przychodnie gdzie na
          wizyty u lekarza ginekologa nie czeka sie 2 mies.Czy któraś z Was moze polecic
          dobrego ginekologa-poloznika? Sciskam przyszle i obecne Mamywink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka