Dodaj do ulubionych

wymiary miednicy

IP: *.* 24.05.02, 09:57
Czesc,Czy ktoras w Was moze sie orientuje jakie sa prawidlowe wymiary miednicy zeby dziecko moglo sie samo przedostac?Moj lekarz powiedzial ze jestem bardzo szczupla i jezeli dzidzia bedzie chciala wyjsc wczesniej to mamy szanse urodzic naturalnie jezeli bedzie o czasie albo po to raczej nie bardzo bo juz teraz w 30 tygodniu jest duza.Sama nie wiem co o tym myslec.Nie bardzo mi sie usmiecha cesarka .....Napiszczie jak to jest u WasPozdrowieniaAnia i dzidzia
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: wymiary miednicy IP: *.* 24.05.02, 14:07
      Czytałam kiedyś, że nie liczy się zewnętrzna budowa matki, bo nawet szczupłe kobiety mogą z powodzenie urodzić dzieci o normalnej wadze. Jak mnie przyjmowano do porodu, to takimi jakby kleszczami mierzono mi miednicę (szerokość i "głębokość" (jedna strona kleszczy na plecach, druga na brzuchu). Pani na izbie bardzo mocno wciskała tę maszynerię we mnie. Myślę, że Twój lekarz trochę przesadza z tą dysproporcją. Zwłaszcza na etapie 30 tygodnia. Może chciałby Ci koniecznie zrobić cesarkę na życzenie? ;)Myślę, że powinnaś spokojnie czekać do porodu, wtedy się okazę, jak to się skończy. Prawdę mówiąc nie słyszałam o tak wielu przypadkach cc z powodu dysproporcji porodowej. Ja urodziłam dzieci 4.560 i 4040 drogami natury. Może nie jestem szczupła, ale przyznasz, że szkraby spore.
    • Gość: Adzia Re: wymiary miednicy IP: *.* 24.05.02, 14:35
      Aniu, to bzdura, że szczupła kobieta nie może urodzić normalnie! Moja szwagierka, która waży 40 kilo (w ciąży przytyła do 52 kg!) urodziła normalnie dziecko o wadze 3200. To, że jesteś szczupła, nie ma nic do rzeczy - podczas zapisywania do szpitala położna mierzy szerokość miednicy takim drucianym ustrojstwem, i dopiero na tej podstawie można wyrokować, czy tradycyjny poród ma szanse powodzenia - a te pomiary robi się wszystkim kobietom, nie tylko tym szczupłym.Przykre, że czasem lekarze nie szanują swoich pacjentek i wciskają im takie mity :-(
      • Gość: w Re: wymiary miednicy IP: *.* 24.05.02, 19:10
        Dziwne poglady.? Ja tez jestem szcupla i mala. Niejedna 12-latka wyglada okazalej niz ja. A urodzilam dwoje dzieci naturalnie i nigdy zaden lekarz mi nie powiedzial, ze moglabym miec z tym problemy. I nigdy, zadnym ustrojstwem nie mierzyli mi miednicy.To czy urodzisz naturalnie, bardziej zalezy jak elastyczne jest Twoje cialo w tej czesci ( nie wiem jak to fachowo okreslic) oraz od hormonow.Pozdrowienia i nie martw sie.
    • Gość: Berenika Re: wymiary miednicy IP: *.* 24.05.02, 20:49
      Sądzę,że lekarz miał na mysli "szczupłość" miednicy, a nie ogólną. To nie jest wcale taki bezsens, ale nie ma nic wspólnego z tuszą, tylko z układem kości. Dziecko podczas porodu przeciska się między kośćmi miednicy. Spojenie łonowe jest elastyczne, ale tylko do pewnego stopnia. Czasami (chociaż chyba raczej rzadko) zdarza się, że główka dziecka jest po prostu za duża, żeby się tamtędy przepchać. I już. Nic tu nie pomoże elastycznośc krocza na przykład, ale tusza czy szczupłość też nie mają nic do rzeczy. Na zdrowy rozum - jeśli główka w chwili porodu ma na ogół około 10 cm, a sa powody, żeby sądzić, że kanał wewnatrz miednicy jest węższy, to istnieje obawa, ze kobieta nie będzie mogła urodzić naturalną drogą i może dojść do powikłań. Ale tego chyba nie wiadomo aż do rozpoczęcia porodu (może z wyjątkiem jakichś totalnych patologii). W każdym razie to nie jest żaden przesąd, czysta fizjologia.
    • Gość: Silije Re: wymiary miednicy IP: *.* 25.05.02, 16:41
      Słyszałam o wypadkach niewspółmierności miednicowo-główkowej, ale wcale nie były one prostą konsekwencją szczupłej budowy ciała kobiety. Ja ważę 42 kilo przy 163 cm wzrostu, w 9 miesiącu ważyłam 56, przed ciążą i identycznie teraz mam w biodrach 84 centymetry i ani milimetra więcej. Urodziłam bez problemu, w czasie co prawda kilkunastu godzin rozwierania ale tylko 10 minut parcia, córeczkę o wadze 3410g. Miałam mierzoną miednicę tymi "szczypcami" - usłyszałam że troszkę ciasno ale wystarczy. I wystarczyło :-) . Moje dzieciątko miało po urodzeniu odrobinkę spłaszczoną, wydłużoną główkę, ale tak zdarza się również dzieciom potężnych kobiet i znika bezpowrotnie po paru dniach. Myślę więc, że martwisz się troche przedwcześnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka