Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza!

28.11.06, 21:08
Dziewczyny,

odebrałam dzisiaj wyniki badania toxo i wyszło:
IGG 154 (max 10)
IGM dodatni
Jestem załamana. To oczywiste (w listopadzie 2005 oba były ujemne). Jakieś
trzy tygodnie temu miałam objawy przeziębienia,wyskoczyły mi węzły chłonne na
karku, z tyłu głowy,oraz pod żuchwą. Czy sądzicie, że zaraziłam się w ciąży i
wynik też na to wskazuje?
Mój lekarz nic nie powiedział, tylko kazał zrobić jeszcze dodatkowe badania?
Proszę napiszcie coś?

Obserwuj wątek
    • heban11 Re: toksoplazmoza! 28.11.06, 21:08
      dodam jeszcze, że jestem w 10tc
      • izoola Re: toksoplazmoza! 28.11.06, 21:18
        spokojnie, ja dowiedzialam sie w 5tc ze jestem chora na rozyczke ( co okazalo
        sie nieprawda-zla interpretacja przez pania w labie), i wtedy ktos mi napisal,
        ze w klasie IgM po zachorowaniu przeciwciala utrzymuja sie przez jakis czas.
        musi zinterpretowac twoje wyniki lekarz i dopiero wtedy stwierdzi na podstawie
        ich poziomu czy chorowalas wlasnie 3 tyg temu czy moze znacznie wczesniej, zanim
        zaszlas.trzymam kciuki!!!!
    • izoola Re: toksoplazmoza! 28.11.06, 21:30
      www.maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=31877&sid=feddb193adb2999142acaecbe6527743
      tu jest dokladnie o toxo
      • heban11 Re: toksoplazmoza! 28.11.06, 22:43
        dziękuję
    • 30mama Re: toksoplazmoza! 28.11.06, 22:53
      Ja miałam podobne wyniki-ale pierwszy raz zrobiono mi je w 25 tyg ciąży(takie
      małe zaniedbanie z ich strony). Dostałam skierowanie do specjalisty od chorób
      zakaznych i cały czas do niego chodzę na kontrolę. On powtorzył mi badania i dał
      skierowanie na amniopunkcje, ponieważ mój wynik awidności(nie wiem jak to się
      pisze) był na pograniczu i nie było jasne czy to stare zakazenie czy świeze.
      Wynik z amino miałam dobry ale cały czas biorę antybiotyk-i tak aż do porodu.
      Nie stresuj się na zapas, jak ci powtorzą wyniki to może się okazać, że to stare
      zakazenie: muszą Ci określić IGm i awidność.
      Powodzenia
    • dosia76 Re: toksoplazmoza! 29.11.06, 10:04
      Ale jakie dodatkowe badania lekarz kazał Ci zrobić???
      Wiesz, bo to trochę dziwne, zamiast od razu dać Ci skierowanie do poradni
      chorób zakaźnych na konsultację, i tam zrobili by Ci jeszcze raz te badania i
      wtedy byłoby wiadomo to po co masz robić badania w tym samym laboratorium???
      I jeszcze powiedz mi że musisz za nie zapłacić (a tanie nie są - wiem coś na
      ten temat)..
      Ja poruszyłam temat toxo w wątku o cytomegalii
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=53012849
      poczytaj sobie bo ja również miałam ten sam problem...
      Tylko wiesz co mi profesor od tych chorób powiedział jak zapytałam czemu w
      laboratarium wyszły mi takie wyniki a w poradni chorób zakaźnych inne (czytaj:
      lepsze)? Bo wygrywają przetarg te laboratoria, które są tańsze od pozostałych,
      a nie mają odpowiednich, bardziej szczegółowych odczynników i dlatego miałam
      właśnie powtórzyć te badania w poradni chorób zakaźnych u tego profesora...
      Oczywiście wszystko skończyło się na wielkim strachu i stresie i teraz jest
      ok...
      Tak że może poprostu zażądaj od lekarza prowadzącego skierowania do takiej
      poradni (bez skierowania się raczej nie dostaniesz), i tam zrobią Ci jeszcze
      raz te badania i wtedy będzie jasne czy trzeba robić aminiopunkcję (czego wcale
      nie życzę) i czy z dzidzią wszystko w porządku...
      Pozdrawiam...
      • heban11 Re: toksoplazmoza! 29.11.06, 12:06
        Kazał mi zrobić IgA oraz awidność. Dzisiaj zrobiłam to drugie, bo pierwszego
        nigdzie w mieście nie robią.
        Może jutro będzie wynik. We wtorek umówiłam się do dr. Kajfasza w Warszawie na
        interpretację.
        Bardzo żaluję, że zrobiłam to badanie dopiero 4 tygodnie od momentu jak mi
        wyrzuciło te węzły chłonne, bo może coś bym już przyspieszyła z lekami. Boję
        się, żeby przyjęcie leków nie odbyło się za późno. Pewnie lekarz każe mi
        powtórzyć badanie za kilka tygodni i dopiero podejmie odpowiednie leczenie.
        Czytałam na innych forach, że wysoki poziom IGG (przy dodatnim IGM) wskazuje,
        że aktualnie przechodzę toksoplazmozę.
        To nie daje spokoju. Wszystko przestało mnie cieszyć.
        • dosia76 Re: toksoplazmoza! 29.11.06, 12:57
          heban11 - dla pocieszenia mogę Ci napisać że ja miałam o wiele, uwierz mi -
          naprawdę wiele więcej tych przeciwciał co Ty...
          Widzę że jesteś z Warszawy sądząc po tym jak napisałaś że masz wizytę u dr.
          Kajfasz...
          Ja również do Niego trafiłam i podczas pierwszej wizyty właśnie zlecił mi
          wykonanie tych badań (tak jak wspomniałaś czyli awidność) i od razu przepisał
          rowamacynę, którą brałam 3 razy dziennie przez równy miesiąc, a po miesiącu
          powiedział że chce mnie widzieć...
          Pojechałam i okazało się że awidność miałam dobrą (już nie pamiętam ile
          wynosiła ale było przed normą) co wskazywało na zarażenie toxo przed ciążą...
          Ale (już pisałam w innym wątku) co się strachu najadłam to moje...
          Bywało nawet tak że przez pewien okres czasu ryczałam dzień w dzień bo wiem jak
          ta choroba może być niebezpieczna dla nienarodzonego dziecka...
          Ale tak jak mówiłam: głowa do góry bo napewno będzie OK!
          Radzę Ci tylko przyjść do poradni duuuużo przed czasem, bo ja jak byłam za tym
          drugim razem, byłam zapisana na konkretną godzinę - ale i tak weszłam 2 godziny
          po czasie - tyle było ludzi i raczej nie wchodzili "na godzinę" tak jak byli
          zapisani - tylko według kolejności...
          A czekanie - wiadomo - dodatkowo przygnębia...
          Jeszcze raz powodzenia i trzymam kciuki! Napewno będzie OK!
          Daj znać jak będziesz po wizycie...
          Pozdrawiam...

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20712;30/st/20070327/k/d3f1/preg.png
          • heban11 Re: toksoplazmoza! 29.11.06, 19:02
            jestem załamana, mam wyniki
            IGM (+)
            awidność 0,062
            indeks <0,2 niski
            indeks>3 wysoka

dziewczyny, czy któraś tak miała i czy urodziła zdrowe dziecko?
            czy ja się zaraziłam w ciążY?
            BOŻE!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka