Dodaj do ulubionych

ruchy dziecka

12.12.06, 10:56
Jestem w 19 tygodniu ciązy .Kilka dni temu poczułam wyrazny pierwszy ruch dziecka, potem tez delikatne ruchy odczuwałam.Ale od 3 dni cisza , nie czuje nic wyraznie albo naweti nic nie czuje.Leżę wyczykuję a tu nic.Bardzo sie martwię.Kiedys poroniłam w 9 tygodniu i teraz sie strasznie obawiam.Dlaczego nie czuje tak jak kilka dni temu.jestem przejeta.Zasanawiam sie czy nie isc do lekarza badz do poloznej zeby chociaz sprawdziła czy jest tetno u dziecka ( czy w 19 tygodniu połozna moze juz wykryc setoskopem serduszko).Nie wiem moze lepiej isc odrazu na usg to sie szybciej uspokoje.
Obserwuj wątek
    • dorotka.k1 Re: ruchy dziecka 12.12.06, 11:02
      Nie panikuj. Na początku możesz czuć dziecko co kilka dni. Nie dlatego, że się
      nie rusza, tylko dlatego, że się inaczej ułożyło - ma jeszcze dużo miejsca.
      Zapewniam Cię, że jeszcze będziesz miała dość smile
      Jeżeli jednak bardzo Cię to niepokoi to pojedź na izbę przyjęć do szpitala i
      posłuchaj tętna przy pomocy aparatu dopplera (czy jakoś tak się nazywa). Będzie
      prawdopodobnie słychać, czy się rusza (wyższe tętno). Stetoskopem raczej marne
      szanse. USG to raczej przesada. Pozdrawiam
    • szyma13 Re: ruchy dziecka 12.12.06, 11:07
      Nie denerwuj się dzidzia ma jeszcze dużo miejsca i nie zawsze będziesz czuła
      wyraźne ruchy.
      Najlepiej połóż się wygodnie z rękani na gołym brzuszku i poczekaj. dzidzia
      powinna kopać Cię w ręce. Ale musisz troszke poczekać, mozesz też do niej
      mówić.
      Jeśli chcesz możesz zadzwonić do Twojego gina to na pewno Cie uspokoi. A
      dzidzia może się nie ruszać przez twój stres,

Tylo z tymi rączkami na brzuszku to nie za często bo to wywołuje skyrce macicy
      a to leż źle, bo przecież nie chcesz za wcześnie zacząć rodzić.
      Także wszystko z umiarem

Daj znać jakbędziesz coś wiedziała

Powodzenia
    • gomoku.gomoku poczekam 12.12.06, 16:43
      poczekam do jutra , bo wydaje mi sie ze czułam jakies niewielkie poruszenie.Moze to za wczesnie zeby czuc ruchy non stop.Najwazniejsze to opanowanie , nie moge sie denerwowac.Co ma byc to bedzie.
      • baska2222 Re: poczekam 12.12.06, 17:05
        sprobuj zjesc czekoladke (cos slodkiego) i poloz sie spokojnie, gdzies
        przeczytalam ze malenstwo po jakis 20 minutach poczuje slodkosc i az sie
        poruszy z zadowoleniasmile nie wiem jak to jest ale u mnie dzialasmile
        • reninka72 Re: poczekam 12.12.06, 17:45
          U mnie na poczatku dziecie najbardziej reagowalo na lody, bo i zimne i slodkie.
          Od razu zaczynala kopac.
          • 1mmmm1 Lody zimne i słodkie 12.12.06, 23:00
            Hmmmm... Nie chcę Cię rozczarować, ale zanim te zjedzone przez Ciebie lody dotrą
            do dziecka, to już dawno zimne nie są... Czy naprawdę myślisz, że jak jesz lody,
            to dziecko też dostaje lody?? smile
            • gomoku.gomoku o tak lodyyyy 13.12.06, 15:06
              Własnie chyba chodziło o lody , bo w ubiegłym tygodniu zajadałam sie truskawkowymi.Napewno nie chodzi o reakcje na zimne bo wiadomo ze dziecko tego nie poczuje ale o smak plynu owodniowego itd.Zjadłam lody i po 20 minutach poczułam malutkie odczucia w podbrzuszu i napewno nie były to skurcze jelit.
              Rano dzwoniłam do mojej kliniki i tam Panie polożne stwierdziły zgodnie ze 19 tydzien w pierwszej ciązy to za wczesnie aby odczuwac ciągłe ruchy a juz napewno nie porzadne kopniaki. Jestem spokojniejsza i mam nadzieje ze wszystko okej.
    • adzia.k Re: ruchy dziecka 12.12.06, 17:31
      Jestem w takiej samej sytuacji 19 tc, od kilku dni wyczuwałam wyraźne kopniaki
      aż mi brzuch podskakiwał. Od wczoraj nic - nie wiem co się dzieje, martwie się.
    • atra1 Re: ruchy dziecka 12.12.06, 19:39
      Spróbuj coś ostrego jeszcze. Mojego synka w dupkę piecze i zaraz się rusza.
      A na początku też rzadko czułam, spokojnie, bo się nakręcasz troszkęsmile
      • aga_lub_marcin Re: ruchy dziecka 12.12.06, 23:50
        ja tak do 22 tyg tez mialam przerwy nawet kilkudniowe w ruchach, a pierwsze
        ruchy poczulam bardzo wczesnie ok 16 tyg. Nie martw się wszystko jest w
        porządku na pewno, dzidziuś jest jeszcze dość malutki,nabierze siłki to ci tak
        dofasoli że ze snu sie obudziszsmile
        • ad57 Re: ruchy dziecka 13.12.06, 15:35
          na początku ruchy są bardzo nieregularne wszytskie przez to przechodziłysmy i teraz wiemy że to zupełnie normalne
    • ankaa13 [...] 13.12.06, 00:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka