Dodaj do ulubionych

HCG a B-HCG

IP: *.* 19.12.02, 00:14
Dziewczyny, nie znam sie na tym, zle jak mozecie to napiszcie czym te badania sie od siebie roznia. Czy przy zagrozonej ciazy wystarczy okreslic poziom HCG?Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Ifona Re: HCG a B-HCG IP: *.* 19.12.02, 21:04
      witaj,wiesz nie pamietam czym się różnią, ale ja miałam robione beta hcg, czyli bhcg i musiałam powtórzyć po przynajmniej 4-5 dniach ( ja zrobiłam to po tygodniu), jeśli poziom wzrósł, tzn, że ciąża jest i rozwija się prawidłowo, a fasolka rośnie.:)mam nadzieję, że u Ciebie tez tak będzie, rozumiem Twoje niepokojepozdrawiamifona
    • Gość: AneczkaG Re: HCG a B-HCG IP: *.* 19.12.02, 21:31
      Mnie na zajęciach z endokrynologii ginekologicznej rzekli tak: oznacza się hCG. A to beta wzięło się stąd, że testy są robione przy pomocy przeciwciał - nie pamiętam z jakiego zwierzaka) - ale zwierzak jest uczulany podjednostką beta hCG (a nie całą cząsteczką hormonu). Więc przeciwciała używane w metodzie są skierowne przeciwko tej podjednostce beta i w zasadzie to ją wykrywają. A ponieważ ją wykrywają, to wykryją też całą cząsteczkę hCG. Są pewnie testy bazujące na innej metodzie, ale nie wydaje mi się, żeby metoda miała jakie wielkie znaczenie - poza czułością - dla postawienia dagnozy. Aneczka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka