Gość: jaha IP: *.* 19.12.02, 00:14 Dziewczyny, nie znam sie na tym, zle jak mozecie to napiszcie czym te badania sie od siebie roznia. Czy przy zagrozonej ciazy wystarczy okreslic poziom HCG?Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ifona Re: HCG a B-HCG IP: *.* 19.12.02, 21:04 witaj,wiesz nie pamietam czym się różnią, ale ja miałam robione beta hcg, czyli bhcg i musiałam powtórzyć po przynajmniej 4-5 dniach ( ja zrobiłam to po tygodniu), jeśli poziom wzrósł, tzn, że ciąża jest i rozwija się prawidłowo, a fasolka rośnie.mam nadzieję, że u Ciebie tez tak będzie, rozumiem Twoje niepokojepozdrawiamifona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AneczkaG Re: HCG a B-HCG IP: *.* 19.12.02, 21:31 Mnie na zajęciach z endokrynologii ginekologicznej rzekli tak: oznacza się hCG. A to beta wzięło się stąd, że testy są robione przy pomocy przeciwciał - nie pamiętam z jakiego zwierzaka) - ale zwierzak jest uczulany podjednostką beta hCG (a nie całą cząsteczką hormonu). Więc przeciwciała używane w metodzie są skierowne przeciwko tej podjednostce beta i w zasadzie to ją wykrywają. A ponieważ ją wykrywają, to wykryją też całą cząsteczkę hCG. Są pewnie testy bazujące na innej metodzie, ale nie wydaje mi się, żeby metoda miała jakie wielkie znaczenie - poza czułością - dla postawienia dagnozy. Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś