Dodaj do ulubionych

pasy w samochodzie a ciąża

IP: *.* 08.01.03, 18:37
Mam do Was pytanie jak to właściwie jest z jazdą samochodem w pasach i z brzuszkiem. Na razie jeszcze nie mam takich problemów, bo jestem w 13tygodniu, ale napiszcie czy jeździłyście bez pasów czy w pasach (i co robiłyście aby nie cisnęły w brzuszek).Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: dyziak Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 08.01.03, 19:50
      Zgodnie z przepisami, jeżeli ciąża jest widoczna, można jeździć bez pasów ;what: Ale nie trzeba chyba podkreślac, co jest bardziej bezpieczne, jazda w pasach, czy bez (zwłaszcza w przypadku wypadku :( ). Ja cały czas jeżdżę samochodem (jako kierowca) i zawsze zapinam pasy. Nie jest to wielki problem - pas pod brzuszkiem i między piersiami. A poczucie bezpieczeństwa.... :bounce:dyziak :hello:
      • Gość: bestia Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 08.01.03, 20:19
        dzięki za radę. Ja też jestem kierowcą i się zastanawiałam jak to będzie. Wolę jeździć w pasach wiadomo zawsze bezpieczniej, tylko nie wiedziałam jak go zakładać aby nie cisnął na brzuszek.Pozdrawiam
    • Gość: ewakol Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 08.01.03, 20:04
      Oczywiście w pasach i nawet nie ma o czym dyskutować!!! Jako pasażer odsuwam fotel maksymalnie do tyłu - zawsze wygodniej, no i pas pod brzuszek i między piersiami i nic nie dokucza. A prawda jest taka, że pasy krzywdy dzidzi nie zrobią (prznajmniej w teorii niewielką) a w razie wypadku - wyobraź sobie najgorszy scenariusz, a może lepiej nie - po co się stresować.
      • Gość: kasienkkaa Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 08.01.03, 21:53
        Ja tez jestem zdania , ze trzeba miec pasy. tu w Niemczech jest to zreszta obowiazek, wydaje mi sie ze w Polsce tez .pasy zapina sie normalnie i dolna czesc daje sie wlasnie pod brzuszek :-) nie jest zle, ja mam oooooooogromny brzuch, bo nosze bliznieta :-) :-) a wiec pasy mimo wszystko!!! :-) Kasienka
      • Gość: kasienkkaa Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 08.01.03, 21:56
        Ja tez jestem zdania , ze trzeba miec pasy. tu w Niemczech jest to zreszta obowiazek, wydaje mi sie ze w Polsce tez .pasy zapina sie normalnie i dolna czesc daje sie wlasnie pod brzuszek :-) nie jest zle, ja mam oooooooogromny brzuch, bo nosze bliznieta :-) :-) a wiec pasy mimo wszystko!!! :-) Kasienka
    • Gość: magamaga0 Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 08.01.03, 22:50
      Tylko i wyłacznie w pasach!Dziecku nic sie nie stanie jak je pasy przygniota (odpukac), jest swietnie zabezpieczone.. znacznie groźniejsze jest... sama sobie dopowiedz resztę, bo nie zamierzam straszyć :-)Cała ciże przejeździłam w pasach , a troszke sobie pojeździłamPozdrawiam i życze milej jazdyMarghe
    • Gość: Zilka Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 09.01.03, 16:05
      Nie czytałam co Ci napisały dziewczyny, ja jeździłam przez całą ciążę i to jako kierowca a nie pasażer, zawsze w pasach. Między piersiami i pod brzuchem.Podobno najczęstszą przyczyną śmierci matek i nienarodzonych dzieci są nie żadne zatrucia ciążowe, choroby, poronienia, etc. ale... wypadki samochodowe.zilka :)
    • Gość: Aluc Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 09.01.03, 16:26
      w pasach tylko i wyłacznie, przepis o tym, że nie trzeba, uważam za jeden z bardziej kretyńskich :gun: dziecko w brzuchu jest chronione przez wody płodowe, matkę chronią pasy, a jak matka nie przeżyje, bo pasów nie zapięła, to chyba nie muszę ci mówić, jakie szanse ma bobas...widziałam w sklepach Prenatal (niestety w Polsce ich nie ma, najbliższy chyba w Berlinie, adresy na niemieckiej stronie www.prenatal.de, są również we Francji, Włoszech, Holandii bodajże...) ustrojstwa do przytrzymywania pasa nisko pod brzuchem, niestety nie można zamówić przez internet ale może masz kogoś znajomegoalbo może jest w jakimś sklepie w Polsce (w mothercare na przykład)bez takiego ustrojstwa - jak najdalej kierownicy i poduszki, pas jak najniżej pod brzuchem i jazda :bounce: ja jeżdziłam do ostatnich dni przed porodem jako kierowca :)
      • Gość: bestia Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 10.01.03, 13:24
        dobrze że napisałaś o tej firmie, mieszkam w sumie blisko Berlina bo w Szczecinie i wybieramy się na zakupy pod koniec stycznia. Więc poszukam sobie najpierw w internecie gdzie jest dokładnie ten sklep i może uda mi się dostać to coś :).Jeszcze raz dzięki
    • Gość: AneczkaG Re: pasy w samochodzie a ciąża IP: *.* 09.01.03, 20:44
      Ja też optuję za pasami. Całą pierwszą cążę jeździłam w pasach, do 40 tygodnia. Bez pasów czuję się jakoś tak dziwnie, jakbym była nieubrana. Zdążyłam nawet komuś auto rozbić :( (mnie ani mojemu autu się nic nie stało).Teraz tez jeżdżę w pasach, tyle, że bardzo rzadko - tylko do lekarza. Wydaje mi się, że pomimo ewnetualnego ucisku na brzuch tak jest bezpieczniej. Poza tym zawsze można po zapięciu pasa roszke pociągnąc za dolna cześć (tą od brzucha), by nie uciskała, ale i żeby nie było luźna. Aneczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka