Dodaj do ulubionych

CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY?

IP: *.* 02.03.03, 19:26
Cześć!Planuję następną ciąże i nie wiem jak długo mam odczekać po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Jeden lekarz mówi, że co najmniej 3 miesiące a inny,że nie ma to żadnego znaczenia. Czytałam też sprzeczne informacje w prasie i już naprawdę nie wiem kto ma rację. Słyszałam też, że zbyt szybkie zajście w ciąże zwiększa ryzyko poronienia. A wy jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 02.03.03, 19:31
      O poronieniu nie słyszałam, ale o ciążach mnogich po tabletkach owszem... Chyba że chciałabyś trojaczki :) Albo czworaczki.... przy ilu -raczkach państwo coś funduje? :crazy: :lol:A tak na poważnie, skoro są rozbieżności w opiniach, to dla bezpieczeństwa dziecka odczekałabym jakiś czas.
      • Gość: eKachna Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 02.03.03, 19:47
        Lekarka, do której kiedyś chodziłam twierdziła, że trzeba odczekać pół roku. Wydaje mi się, tak na zdrowy rozum, że hormony jednak nie są obojętne dla organizmu i osobiście wolałam poczekać. Może te pół roku to przesada ale kilka miesięcy na pewno trzeba.
    • Gość: Aluc Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 02.03.03, 20:31
      to zależy w dużej mierze od tego, jaki preparat brałaś. Jeśli z tych nowocześniejszych, ze zmniejszoną dawką hormonów, to można od razu, bo nie stwierdzono po nich częstszego występowania ciąż mnogich ani wad wrodzonych, odczekanie jednego do trzech normalnych cykli to już maksimum asekuracji ;)jeśli z tych starszych - to trzy normalne cykle powinny wystarczyć, też głównie ze względu na możliwość ciąży mnogiejjeśli Diane - to dopiero pół roku, bo efekt antykoncepcyjny Diane jest jedynie efektem ubocznym leczenia, a Diane rzeczywiście na tyle mocno ingeruje w układ hormonalny kobiety, że ryzyko wad wrodzonych jest zwiększone
    • Gość: rudzia Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 02.03.03, 20:52
      Opowiem ci coś. Moja koleżanka przez kilka lat brała tabletki i ... zapomniała wziąć jedną. Tylko jedną!!! Potem brała jeszcze przez dwa miesiące aż nagle stwierdziła, że nie ma okresu. Poszła do lekarza. Rany, ciąża. A jej facet wcale, ale to wcale nie chciał mieć dzieci. Jak mu powiedzieć? Ale w końcu jakoś dało się go ugłaskać. Problem był w tym czy dziecko będzie zdrowe ( w końcu przez dwa miesiące brała te tabletki). Poszła więc na USG i co się okazało? Że zdrowe, zupełnie zdrowiusieńkie ... dwie dziewczynki. Właśnie się urodziły. Facet wyprowadził się ze swojego pokoju, ale ona jest szczęśliwa. No nie jest to odpowiedź na twój post. Nie dosłowna, ale jak widzisz w życiu różnie bywa (i z tabletkami też). Rudzia.
      • Gość: kamyczek Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 09:38
        CześćW pierwszą ciążę zaszłam NA tabletkach. Brałam je trzy lata wstecz. Sama nie wiem czy zapomniałam o którejś, czy to zrządzenie losu było. Urodziłam śliczną, zdrową dziewczynkę. Ale od tamtej pory coś do tabletek nie mogę się przekonać...kamyczek
      • Gość: Cathy25 Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 15:02
        czesc,ja nic nie slyszalam o poronieniu,tylko o tym ze istnieje wieksze prawdopodobienstwo ciazy mnogiej.Lekarze radza odczekanie przynajmniej 3 miesiecy zeby gospodarka hormonalna organizmu wrocila do rownowagi.Ja jednak zaszlam w ciaze od razu po odstawieniu tabletek ( 1 stycznia ostatnia tabletka ,5 stycznia jeszcze okres a jak mi lekarz obliczyl w ciaze zaszlam 18-23 stycznia).Bardzo sie balam ze urodze blizniaki ,ale mam jedna zdrowa coreczke :).Jednak musze dodac ,ze ciaze mialam okropna ponad 7 miesiecy lezalam w szpitalu,wiec mysle ze mialo to jakis zwiazek (bo wlasnie hormony byly przyczyna moich problemow). Jesli zdecyduje sie na drugie dziecko,to odczekam te kilka miesiecy po odstawieniu pigulek.Z pewnoscia nie zaszkodzi.Pozdrawiam :hello:Cathy
        • Gość: majam Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 05.03.03, 14:49
          cześć!Ja właśnie wczoraj zrobiłam sobie test i okazało się że jestem w ciąży! A dopiero 24 stycznia odstawiłam pigułki (brałam Harmonet). Strasznie się denerwuję, czy wszystko będzie w porządku?!?! Chyba pójdę na dniach do lekarza, bo spać w nocy nie będę mogła. Słyszałam o tym, że powinno się parę miesięcy odczekać przed zajściem w ciążę, ale teraz to już za późno...Trzymajcie kciuki...pozdrMaja
          • Gość: aronka Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 05.03.03, 17:10
            Maju! Gratulacje! :jap:Wychodzi mi, że to "Walentynkowy dzidziuś"! :love:Na pewno wszystko będzie dobrze. :) Trzymam kciuki! Czekamy na dalsze wieści. :bounce:
    • Gość: zwierzozwierzyna Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 10:13
      Cześć,Brałam rozmaite trójfazowe tabletki i z informacji na pudełkach pamiętam, że można jak tylko je odstawisz. Pozdrowienia,Kasia
      • Gość: Edie Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 12:24
        cześć,też tak słyszałam, że zaraz po odstawieniu można postarać sie o dziecko. w końcu jak tylko zapomnisz jednej tabletki możesz zajść w ciążę.Powodzenia,Edie mam 11 miesięcznej Kai.
    • Gość: olauda Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 12:34
      Ja wszędzie czytałam, że powinny upłynąć przynajmniej 3 miesiące. A zaszłam w niecałe dwa miesiące i wszystko jest w porządku. 25 tydzień i żadnych komplikacji. :)
    • Gość: ez Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 14:57
      Ja zawsze słyszałam, że minimum 3 miesiące trzeba odczekać ma to związek ze śluzówka wyściełającą macicę. A generalnie chyba wszyscy się zgodzą, że jak zaczekasz 3 miesiące to nie będziesz sie denerwować później a może za wcześnie. Ja niestety znam jeden przypadek zajścia w ciążę w 2 tygodnie po odstawieniu i dziecko chore, ale to może nie to...
    • Gość: kaczucha Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 15:15
      Tak jak ktoras emama pisala wszystko zalezy od tabletek jakie przyjmujesz. Mi lekarz mowil ze moge zajsc od razu po odstawieniu, ale ja sama zdecydowalam odczekac 3 wlasne cykle i zaszlam bez problemu. 7 tygodni temu urodzilam zdrowa coreczke :)PozdrawiamDot
    • Gość: youst Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 19:53
      Zawsze miałam ostrą jazdę, że pewnie nie będę mogła mieć dziecka. Mimo, że jakoś oficjalnie nie staraliśmy się jeszcze o dziecko, to mieliśmy z mężem 150 okazji, by do zapłodnienia doszło, a jednak nie dochodziło... Zabrałam się więc za temat poważnie. Zbadałam poziom hormonów (sporo dość drogich badań, wizyty u endokrynologa) i okazało się, że mój organizm pracuje jak...w menopauzie, zero jajeczkowania, a ja mam dopiero 26 lat! Moja gin przepisała mi wtedy Harmonet - nie tyle w celach antykoncepcyjnych, ile dla wyrównania gospodarki hormonalnej. Brałam pół roku, tak jak lekarka kazała. Odstawiłam...i pojechaliśmy na parę dni do Budapesztu... Nawet nie zdążyłam dostać normalnego okresu po tabletkach! Okazało się po powrocie, że jestem w ciąży! Tak po prostu! Do dziś czasem nie mogę w to uwierzyć, a jestem już w 33 tygodniu ciąży. Moja Zuzia w brzuszku rozwija się świetnie, ma zdrowe serduszko i jest już duża i długa! Ciąża, jak mówi lekarz, przebiega wręcz książkowo. Nie miałam żadnych wymiotów, nie mam żadnych skurczów, żadnego rozwarcia, nawet rozstępów nie mam (wow!!!). Pracuję ostro cały czas. A więc chyba nie ma reguły - mi lekarze powiedzieli (dwoje ginów i endokrynolog), że w moim przypadku "ostre uderzenie" zaraz po odstawieniu tabletek będzie najlepsze, bo jest wtedy najwyższa płodność, która potem gwałtownie znowu maleje (przynajmniej tak przewidywali w moim przypadku). Nie widzieli w tym żadnego zagrożenia dla zdrowia dziecka.Sama wiesz, jak jest z Twoim organizmem. Jeśli masz już jedno dziecko, to pewnie nie masz takiego ciśnienia, więc może odczekaj sobie trochę po tabletkach - już wiesz, że jesteś zdolna dziecko urodzić. Ja takiej pewności nie miałam i po prostu poszłam "na całość"! Pozdrawiam,Justyna (i Zuzia inside!)
    • Gość: mamaMichałka Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 03.03.03, 21:18
      No to ja też się dopiszę.Brałam tabletki trójfazowe i po odstawieniu zaszłam od razu w ciążę.Według obliczeń mojej lekarki stało się to zaraz po regulaminowym okresie.Po prostu nie wzięłam nastepnego opakowania i stało się :).Moja ciąża przebiegała właściwie bez żadnych komplikacji,no może pod koniec zaczęła skracać mi się szyjka macicy ale to już wina "mojej urody" ;).Ponad trzy miesiące temu urodziłam zdrowego syna.Jednak zaznaczam,że każdy organizm inaczej reaguje,znam przypadek ciąży potrójnej i podwójnej,więc jak widzisz ryzyko istnieje.Pozdrawiam.
    • Gość: piffko Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 04.03.03, 09:28
      ja slyszalam ze 3 miesiace to bezpieczny termin, ale nic sie nie stanie jak zajdziesz wczesniej, wiec powodzenia :)))
    • Gość: Marta_I Re: CIĄŻA PO TABLETKACH-KIEDY? IP: *.* 04.03.03, 14:05
      Zaszłam w ciążę 2 tygodnie po odstawieniu marvelonu. Ciąża nie byla książkowa ale myślę, że to taka moja uroda bo podobne komplikacje miałam i wcześniej. Mam zdrowego rocznego synka.Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka