Dodaj do ulubionych

Zasiłek macieżyński na umowie o pracę

19.01.07, 11:51
Ile trzeba pracować u pracodawcy aby po zajściu w ciążę można iść na
zwolnienie i otrzymywać zasiłek?
Obserwuj wątek
    • sylwia_216 Re: Zasiłek macieżyński na umowie o pracę 19.01.07, 12:03
      Aby iść na zwolnienie musisz przepracować pełny miesiąc, a jeśli chcesz mieć
      urlop macierzyński to musisz być zarejestrowana nie krócej niż pół roku.
      • magdagl Re: Zasiłek macieżyński na umowie o pracę 19.01.07, 14:50
        wlasnie teraz zerknelam i podobno macierzynski nalezy sie kazdej osobie
        pozostajacej w stosunku pracy i podobno rodzaj tej umowy znaczenia nie ma...
        ale jesli chodzi o wymogi o do dlugosci zatrudnienia nic nie napisali,wiec
        chyba nadal tak jest.
    • to-paz Re: Zasiłek macieżyński na umowie o pracę 19.01.07, 14:32
      Czyli po miesiącu u nowego pracodawcy i zajściu w ciąże mogę iść na urlop?
      dobrze zrozumiałam?
      • magdagl Re: Zasiłek macieżyński na umowie o pracę 19.01.07, 14:39
        nie aby nalezal ci sie urlop macierzynski musisz miec podpisana umowe z
        pracodawca na min 6 miesiecy,natomiast zeby nalezal ci sie zasilek chorobowy (w
        ciazy platny 100 % )musisz pracowac przynajmniej miesiac. czyli jesli pracujesz
        miesiac i "zachorujesz" to wtedy chorobowe dostaniesz i na tym mozesz do konca
        ciazy ciagnac ale zasilek macierzynski ci sie nie nalezy. jak masz dostep do
        netu to wrzuc haslo macierzynski i poczytaj. pozdrawiam
    • lee_a Re: Zasiłek macieżyński na umowie o pracę 19.01.07, 14:38
      cos mi sie wydaje, ze dlugosc zatrudnienia nie ma zadnego znaczenia jezeli
      chodzi o macierzynski. nawet jesli zatrudia cie, jak jestes juz w ciąży, o
      której na przykład nie wiesz to masz prawo do zatrudnienia do dnia porodu i
      zasiłku macierzyńskiego (chociaż ZUS się pewnie przyczepi i skończy się w
      sądzie), ale może ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę, pozdrawiam...
    • ziabunia84 Re: Zasiłek macieżyński na umowie o pracę 19.01.07, 21:39
      To jest opisana mniej więcej moja sytuacja, a właściwie odpowiedź od prawnika na
      moje pytanie. Pracuję od lutego 2006 roku i miałam umowe do końca roku. Dostałam
      kolejną do porodu co jest opisane niżej...
      "W takiej sytuacji umowa o pracę ulegnie przedłużeniu do dnia porodu (art. 177 §
      3 Kodeksu pracy). Do tego czasu pracodawca nie może też, co do zasady
      wypowiedzieć stosunku pracy. Wypowiedzenie możliwe jest jedynie w przypadku
      upadłości lub likwidacji pracodawcy. Ponadto istnieje możliwość tzw.
      dyscyplinarnego rozwiązania stosunku pracy z pracownicą w ciąży – czyli z jej
      winy ale pod warunkiem, że zgodzi się na to reprezentujący ją związek zawodowy."

W razie gdyby nie przedłużyli Ci umowy od porodu nie przysługuje Ci URLOP
      macierzyński ale w zamian za niego ZASIŁEK macierzyński z ZUS opisane niżej...
      "Nie będzie natomiast przysługiwał Pani ani urlop macierzyński ani wychowawczy.
      Będzie jednak przysługiwało prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres
      odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego czyli 16 tygodni, gdy był to
      pierwszy poród, 18 tygodni, gdy jest to poród następny, 26 tygodni w przypadku
      urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Zasiłek ten
      przysługuje w wysokości 100 % uzyskiwanego przez Panią przeciętnego wynagrodzenia.
      Nie będzie natomiast przysługiwał dodatek do zasiłku rodzinnego w związku z
      przebywaniem na urlopie wychowawczym (dawniej zasiłek wychowawczy). Świadczenie
      to związane jest bowiem ściśle z przebywaniem na urlopie wychowawczym, a ten w
      Pani sytuacji nie będzie przysługiwał."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka