doraxyz 26.01.07, 10:48 Jestem w 34tc i od jakiegoś czasu wstaje rano spuchnięta jek balon. Ciśnienie jest w normie, białka w moczu nie mam czyli zatrucie ciążowe to nie jest. Czy też tak macie? A może jest to oznaka czegoś niepokojącego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniakuz1 Re: Opuchlizna 26.01.07, 11:29 Jeśli badania wychodzą Ci dobrze to nie masz się czym martwic. Może powinnaś ograniczyć sól w diecie...Ja też byłam spuchnięta pod koniec ciąży, wyglądałam strasznie, ale poza estetycznymi sprawami cała reszta była ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asikdom Re: Opuchlizna 26.01.07, 11:51 teraz kończe 33 tc i też niestety opuchlizna jest juz widoczna. i nie tylko rano. ale poza tym czuję się bardzo dobrze, ciśnienie niskie, czekam jeszcze tylko na wyniki morfologii i moczu, żeby się upewnić, ale to chyba nic groźnego. w poprzedniej ciąży zaczęłam puchnąć dopiero 2 dni przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: Opuchlizna 26.01.07, 12:13 Oczywiscie, ze zatrucie ciążowe charakteryzuje sie trzema objawami: obrzekami, nadcisnieniem i białkomoczem. Ale lekarze uważaja, ze już jeden z tych objawów występujący samodzielnie, to też gestoza - szczególnie, jesli występuje w 34 tc. Opuchlizna jest mniej groźna, jesli pojawia sie wieczorami, gdy po całym dniu jestes poprostu zmęczona (mi i nie w ciąży się to zdarzało) - co innego obrzęk rano - to już poważny objaw, który KONIECZNIE trzeba zgłosić lekarzowi i na bieżąco monitorować ciśnienie. Ja po raz pierwszy spuchłam w 18 tc, nadciśnienie zaczęłam leczyc w 24tc, teraz jestem w 32tc i coś czuję, ze niedługo wyląduje na patologii, bo ciśnienie mimo leków oscyluje w górnych granicach normy, czyli 140/90. Gestoza, to choroba postępujaca i może uderzyć w każdym momencie, wiec uważaj na siebie i koniecznie zgłos te obrzęki lekarzowi. Niestety nie ma na to lekarstwa - tylko leżec, leżeć, i leżec. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś