Dodaj do ulubionych

Opuchlizna

26.01.07, 10:48
Jestem w 34tc i od jakiegoś czasu wstaje rano spuchnięta jek balon. Ciśnienie
jest w normie, białka w moczu nie mam czyli zatrucie ciążowe to nie jest. Czy
też tak macie? A może jest to oznaka czegoś niepokojącego?
Obserwuj wątek
    • aniakuz1 Re: Opuchlizna 26.01.07, 11:29
      Jeśli badania wychodzą Ci dobrze to nie masz się czym martwic. Może powinnaś
      ograniczyć sól w diecie...Ja też byłam spuchnięta pod koniec ciąży, wyglądałam
      strasznie, ale poza estetycznymi sprawami cała reszta była ok. Pozdrawiamsmile
      • asikdom Re: Opuchlizna 26.01.07, 11:51
        teraz kończe 33 tc i też niestety opuchlizna jest juz widoczna. i nie tylko
        rano. ale poza tym czuję się bardzo dobrze, ciśnienie niskie, czekam jeszcze
        tylko na wyniki morfologii i moczu, żeby się upewnić, ale to chyba nic
        groźnego. w poprzedniej ciąży zaczęłam puchnąć dopiero 2 dni przed porodem.
    • olamad Re: Opuchlizna 26.01.07, 12:13
      Oczywiscie, ze zatrucie ciążowe charakteryzuje sie trzema objawami: obrzekami,
      nadcisnieniem i białkomoczem. Ale lekarze uważaja, ze już jeden z tych objawów
      występujący samodzielnie, to też gestoza - szczególnie, jesli występuje w 34
      tc. Opuchlizna jest mniej groźna, jesli pojawia sie wieczorami, gdy po całym
      dniu jestes poprostu zmęczona (mi i nie w ciąży się to zdarzało) - co innego
      obrzęk rano - to już poważny objaw, który KONIECZNIE trzeba zgłosić lekarzowi i
      na bieżąco monitorować ciśnienie.
      Ja po raz pierwszy spuchłam w 18 tc, nadciśnienie zaczęłam leczyc w 24tc, teraz
      jestem w 32tc i coś czuję, ze niedługo wyląduje na patologii, bo ciśnienie mimo
      leków oscyluje w górnych granicach normy, czyli 140/90.
      Gestoza, to choroba postępujaca i może uderzyć w każdym momencie, wiec uważaj
      na siebie i koniecznie zgłos te obrzęki lekarzowi. Niestety nie ma na to
      lekarstwa - tylko leżec, leżeć, i leżec.
      Pozdrawiam,
      • doraxyz Re: Opuchlizna 26.01.07, 21:35
        Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka