01.02.07, 20:04
Napiszcie, czy to normalne..
Pierwsza ciaza byla u mnie zaowazalna dopiero pod koniec 5 miesiaca, a teraz
(cztery lata pozniej) jestem na poczatku trzeciego i juz widac. Mysle ze jak
tak dalej pojdzie to bede olbrzymia pod koniec. Dodam jeszcze ze nie jem duzo
bo napoczatku mialam ogromne mdlosci i nie bylam w stanie jesc nawet tyle ile
powinnam
Obserwuj wątek
    • katy12 Re: Brzuch 01.02.07, 20:15
      Każda ciąża jest inna to banał ale prawdziwy. A Twoje mięśnie po pierwsze już
      pamiętają , że walczyć z rosnącym brzuszkiem nie warto bo i tak trzeba
      wrzeszcie się poddać dlatego już teraz skapitulowały a po zatym tkanka także
      mięśniowa stażeje się i trudniej jej utrzymać elastyczność i sprężystość .
      Dlatego szybciej widać brzuszek ale nie znaczy to, że będzie on powiększał się
      w takim tępie no chyba że to bliźniaki smile
      Pozdro
      • 24milenka Trzaba ćwiczyć przed ciążą. 01.02.07, 21:05
        Boszsz, to "po zatym" jeszcze w tłoku przejdzie, ale "stażeje" aż razi.

Ale nie o tym chciałam.

Sorry, ale:
        > Twoje mięśnie po pierwsze już
        > pamiętają , że walczyć z rosnącym brzuszkiem nie warto bo i tak trzeba
        > wrzeszcie się poddać dlatego już teraz skapitulowały

brzmi jak wyjaśnienie dla przygłupa. Przygłupa, któremu nie chce się powiedzić
        prawdy (bo się nie wie?) i dla tego wymyśla się taką słodką bajkę. Co za bzdury.
        Mam nadzieję, że swojemu dziecku tak świata nie tłumaczysz.

Nie jest prawdą też, iż:
        > po zatym tkanka także
        > mięśniowa stażeje się i trudniej jej utrzymać elastyczność i sprężystość .

To sugerowałoby, że chodzi o wiek kobiety. Ale nie wiek jest tu kluczowy, ale
        fakt bycia wieloródką. Spójrzmy prawdzie w oczy, pierwsza ciąża jednak trochę
        zmienia masze ciało.

Żeby przed następną ciążą mięśnie brzucha były tak mocne jak przed pierwszą,
        musiałybyśmy wkładać więcej wysiłku w ćwiczenia, niż to robiłyśmy przed pierwszą
        ciążą. Przeważnie tego nie robimy. A nawet ćwiczymy jesczze mniej niż kiedyś (o
        ile kiedyś ćwiczyłysmy) lub wcale. Nie mamy czasu, nie zależy nam na zdobywaniu
        faceta, bo już go zlapałyśmy czy z innych powodów.

Ogólna regóła jest taka, że im mocniejsze mięśnie brzucha przed ciążą, tym
        większe szanse, że nas tak szybko nie "wybałuszy".
        • gku25 Re: Trzaba ćwiczyć przed ciążą. 01.02.07, 22:39
          No to ja jestem jakimś niechlubnym wyjątkiem. Uprawiałam intensywnie różne formy
          fitnessu do końca 2 m-ca ciąży. A teraz (40 tc.) mam takiego brzuchola, że
          historia. To moja pierwsza ciąża, mam 29 lat. Pocieszam się, że u mnie w
          rodzinie wszystkie ciężarne mają wielkie brzuchy, niezależne od tego, czy są
          aktywne, czy nie.
          • gku25 Re: Trzaba ćwiczyć przed ciążą. 01.02.07, 22:40
            I u mnie było widać stan brzemienny już w 3-im miesiącu...
        • a_lex Re: Trzaba ćwiczyć przed ciążą n/t 01.02.07, 22:59
          24milenka napisała:

> Ogólna regóła jest taka...

regUła, skoro już się czepiamy...

miłego wieczoru i więcej pokory!
          smile
    • zabielka Re: Brzuch 01.02.07, 20:19
      to normalne, ja też miałam straszne wymioty a już w 16 tygodniu miałam naprawdę
      pokaźny brzuch, pamiętaj że twój organizm też zmienił się przez te lata i tą
      ciąże znosi inaczej. mam nadzieję że ze mną będzie tak samo. to by oznaczało że
      w drugiej ciąży, czyli za parę lat, będę miała tak jak ty w pierwszej, pozdrawiam.
    • mama.misia Re: Brzuch 01.02.07, 20:44
      Witaj
      jestem teraz także w drugiej ciąży (33 tc) i przy pierwszej brzuch pojawił się
      tak jak u ciebie koło 5-6 miesiąca, a teraz już w drugim było widać, że jestem
      w ciązy. A teraz..... połowa 8 m-ca i każdy mówi, że to niemożliwe bo mam taki
      mały brzuszek

Pozdrawiam
      AGA
      • syska241 Re: Brzuch 01.02.07, 23:29
        witam,
        jestem w 13tc i brzuszek nagle sie znacznie
        powiększył,niestety,widoczny ,ciażowy brzuch;/pzdr
    • iwaskarbowska Re: Brzuch 02.02.07, 00:42
      Jestem w 4c, 38l, koncze 19tydzien c. Wciaz chodze w swoich rzeczach, jeszcze
      sobie niczego nie kupilam oprocz wiekszych stanikow. Nie mialam takiej potrzeby
      a ciazowe ciuchy, wszystkiego sie wyzbywalam po kolejnych ciazach, wisza na
      mnie. Niemniej jest mi coraz ciasniej. Moje dzieci to chlopcy, wszyscy powyzej
      4kg wagi urodzeniowej. Sama mam okolo 170, rozmiar spodni 8, topow 8-12(zalezy
      od producentawink. Dzidzius we mnie wg usg jest duzy. Wiec same widzicie, ze nie
      ma reguly, raczej predyspozycje organizmu.
    • roza86 Re: Brzuch 02.02.07, 08:13
      Umnie w pierwszej ciazy było identycznie jka u ciebie, a teraz tez po 4 latach
      jestem w ciazy i tez juz pod koniec3 mc mialam brzuszek i wyobrazałam siebie
      jako "słonia", ale teraz juz jest 5 mc i brzuszek wyglada bardzo ładnie, mam
      mala pileczke, wiec nie masz sie czym martwic!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka