mona819 05.02.07, 13:15 czy mrozone surowe mieso jest bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: mrozonki 05.02.07, 13:18 Do poczytania na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=53720312&a=53790446 Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: mrozonki 05.02.07, 13:18 chyba nie masz zamiaru jesc surowego mrozonego miesa? wlasnie sobie wyobrazilam jak rozlupujesz to, chyba za pomocą siekiery i rozgryzasz... brrrr... chyba ze chodzi ci o rzucenie takim surowym mrozonym miesem w kogos... bo wtedy nie jest to zbyt bezpieczne, szczegolnie jezeli chodzi o tego ktory nim dostanie... Przepraszam, ale nie mogłam sie powstrzymac od komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: mrozonki 05.02.07, 13:20 Bardzo niebezpieczne - można sobie ząb złamać, podniebienie odmrozić albo język przymarznie... A jak w przypływie złości rzucisz nim w męża - to też moze się źle skończyć A tak na serio, co Ty chcesz z tym surowym zamrożonym mięsem robić, co ma być niebezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: mrozonki 05.02.07, 13:30 chyba wiem o co ci chodzi, kolezanki jak widać nie zajarzyły, pewnie chodzi o tatara na surowo albo jakies Carpaccio, daj sobie spokój, w ten sposób tez się mozna zarazic toksoplazmozą Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: mrozonki 05.02.07, 13:32 Zajarzyły spoko Pożartować nie można? Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mona819 Re: mrozonki 05.02.07, 13:46 Dziewczyny Chodzi mi o to: jak zamrozi sie mieso surowe, np taka piers z kurczaka a pozniej normalnie odmrozi i usmazy. Czy Wy kupujecie tylko swieze miecho i nie mrozicie jego na pozniej? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: mrozonki 05.02.07, 14:01 Mam całą szufladę w zamrażarce pełną mrożonego mięsa i nie przyszłoby mi do głowy, żeby to wyrzucić dlatego, że akurat zaszłam w ciążę. Mroź, rozmrażaj, po czym smaż, gotuj i piecz - i się nie przejmuj. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: mrozonki 05.02.07, 13:54 Sam wątek rzeczywiście ąż ciśnie na usta jakąś śmieszną odpowiedź ))))) Nie, no oczywiście że jest bezpieczne, pod warunkiem że po rozmrożeniu szybko je przyrządzisz i zjesz, bo nie można takiego potem długo przechowywać ani tym bardziej zamrażać ponownie. Mrożenie powstrzymuje albo spowalnia rozwój bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
oooziii Re: mrozonki 05.02.07, 14:07 no właśnie spowalnia tak ale nie zatrzymuje!!! i jeśli chodzi o ścisłość to nawet nie tyle rozwój bakterii co działanie enzymów rozkładających tkanki. także nawet z mrożonkami trzeba uważać ale spokojnie do 4 miesięcy mięsko może sobie leżeć w zamrażarce, później to już bym się zastanowiła na jedzeniem go. z warzywami i owocami jest różnie; np. jeżyny nawet zamrożone psują się po 3 tygodniach, przekonałam się o tym na włanej skórze niestety tak czy inaczej mięcho do 4 miesięcy, później można w kogoś rzucić a warzywa... no tu Ci nie bardzo moge pomóc. Kupne mrożonki mają daty ważności, także tego się trzeba trzymać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś