Dodaj do ulubionych

"standardowe" badania

06.02.07, 19:52
przed chwila przeczytałam tu na forum o badaniu poziomu pierwiastków typu
magnez czy potas,zelaza, wapnia, białka. Wcześniej ktoś pisał o badaniu
obciązenia glukozą czy coś w tym rodzaju. Z tego co zrozumiałam nie były to
jakieś szczególne wskazania tylko akurat pewni lakarze uważaja tego typu
badania za standardowe na jakimś tam etapie ciązy.
Ja w pierwszej ciązy miałam tylko 3 razy morfologię ogólną i badanie moczu.
Teraz chodzę do innego lekarza i do tej pory miałam 2 razy morfologię i mocz
(jestem w 28 tyg).
Możecie mi wyjaśnić dlaczego te "standardy" są takie różne?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: "standardowe" badania 06.02.07, 20:00
      no na pewno standardem jest test przesiewowy na cukrzyce ciazowa miedzy 20 - 24
      tc czyli to obciazenie glukoza o ktorym wspomnialas, jesli lekarz nie zlecil ci
      tego badania to niezbyt dobrze...
      pierwsza wizyta morfologia mocz cukier na czczo wr grupa jesli nei masz
      oznaczonej - to obowiazek
      potem morfologia i mocz kilka razy plus glukoza w tescie przesiewowym smile

na ostatniej wizycie WR HBS morfologia mocz grupa do szpitala (musi byc wazny
      wynik)
      to chyba taki standard wszystko ponad to jest niekonieczne
      no moze czasem HIV na samym poczatku wraz z WR'em sie robi
    • mama_amelii Re: "standardowe" badania 06.02.07, 20:11
      U mnie standard wyglądał tak:Morfologia,mocz,wr,toxoplazmoza,cytologia ,ok 24 tyg.cukrzyca.Na koniec znowu wr.Oczywiście co miesiąc morfologia i mocz.
    • malgosiek2 Re: "standardowe" badania 06.02.07, 22:24
      zdrowie.org.pl/womens/wyswietl.php?id=653
      • alicja30 Re: "standardowe" badania 07.02.07, 10:06
        dzieki za wyczerpujące informacje - wychodzi jednak na to, że lakarze i tak
        mają dużą dowolność w uznawaniu niektórych badań za standardowe i niezbędne (to
        odnośnie postów powyżej). Ja nie miałam wykonanych części badań z tej tabelki
        (toksoplazmoza, glukoza), ponieważ według mojej lekarki wykonuje je się w
        wyjątkowych wypadkach.
        • dalloway Re: "standardowe" badania 07.02.07, 10:15
          To są tak podstawowe i ważne badania, szczególnie glukoza, że aż nie mogę
          uwierzyć, że jakiś lekarz tak powiedział. Zmieniłabym go czym prędzej. Badania
          przesiewowe z obciążeniem glukozą wprowadzono dlatego, że cukrzyca ciężarnych
          bywa bezobjawowa, a jest niesamowicie groźna dla dziecka, wywołuje liczne
          uszkodzenia płodu, porody przedwczesne, rzucawkę itd itp. Cukrzyca ciążowa
          występuje ok. w 3-6% ciąż i naprawdę nie tylko u osób z obciązonym wywiadem
          własnym lub rodzinnym.
          Wlasnie dlatego bada się KAZDEGO zeby dalo sie to uchwycić.
          • kura17 Re: "standardowe" badania 07.02.07, 10:39
            dalloway napisała:

> To są tak podstawowe i ważne badania, szczególnie glukoza, że aż nie mogę
            > uwierzyć, że jakiś lekarz tak powiedział. Zmieniłabym go czym prędzej.

bez przesady. ja ciaze prowadzilam w niemczech, i badan na glukoze sie tutaj
            standardowo NIE robi. ponoc na swiecie odchodzi sie od tych badan, bo nie sa
            zbyt miarodajne. poziom cukru sprawdza sie, gdy wystepuja czynniki sprzyjajace
            cukrzycy - zbyt duzy przyrost wagi, duze dziecko, zle wyniki morfologi, cos
            niepokojacego w moczu itp.

standardy zaleza od kraju. ja ze swojej opieki prenatalnej w niemczech bylam
            bardzo zadowolona, a badania to byly hormony na poczatku, morfologia i mocz co
            miesiac, tak samo jak usg, chyba 2 razy cytologia i czystosc pochwy. za
            toksoplazmowe i listerioze musialam zaplacic. poziom glukozy (ale bez
            obciazenia, taki zwyczajny) mi lekarz zrobil za darmo na moja prosbe (sporo
            przytylam i dzieciak byl duzy). przeziernosc karkowa oraz test PAPPA lekarz
            polecal, ale trzeba bylo za niego samemu zaplacic.

mylse, ze jak nic sie nie dzieje i wyniki sa dobre, to nie ma co panikowac ze
            stosami badan...

``````````````````
            kurczak: 03.03.05
        • mama_amelii Re: "standardowe" badania 07.02.07, 10:28
          Toxoplazmoza to badanie kosztujące 60-80 zł,dlatego niektórzy lekarze nie wysyłają na te badanie.Według mnie to bardzo ważne żeby je zrobić.Możesz nawet nie wiedzieć,że tą chorobę przeszłaś,a skutki mogą być groźne.U nas każda kobieta to badanie wykonuje tzn.u mojego lekarza i wszystkie koleżanki.Pozdrawiam.

src="fotoforum.gazeta.pl/photo/4/md/yb/uo9f/kAkJ5a8bha04tUcRMB.jpg" alt="DSCF8572" title="DSCF8572" /></a>
          • dalloway Re: "standardowe" badania 07.02.07, 10:33
            Oba badania zresztą są w oficjalnym standardzie postępowania z ciążą
            niezagrożoną. Jeśli więc lekarz ich nie zleca, to popełnia błąd w sztuce lekarskiej.
    • lady_of_avalon Re: "standardowe" badania 07.02.07, 10:44
      Ja tez nie miałam tej glukozy robionej,reszte tych badań miałam. Poza tym
      oprócz pierwszej wizyty ani razu nie bylam badana ginekologicznie, a na pytanie
      dlaczego mnie nie bada lekarka powiedziała cos o "specyficznym" srodowisku
      pochwy i ze grzebanie tam ciezarnym przynosi więcej szkody niz pozytku... uncertain
      Lekarka z NFZ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka