Dodaj do ulubionych

Kosmetyki dla noworodka

15.02.07, 19:22
Jestem w trakcie przygotowywania wyprawki dla mojego maleństwa. Mam już wiele
lecz brak mi jeszcze kosmetyków. Zastanawiam się jakie kosmetyki i jakich
firm kupować. Na rynku jest wiele firm i produktów. Może Wy coś podpowiecie,
co wybrałyście i co się sprawdziło. Z góry dziekuję za odpowiedzi i
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dera23 Re: Kosmetyki dla noworodka 15.02.07, 19:47
      Ja wybrałam nivea, ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsze jest to żebyś
      miala wszystkie kosmetyki tej samej firmy, bo jak uczula malenstwo żebyś nie
      musiała poźniej długo dochodzić który to. POzdrawiam ANia.
    • jasia127 Re: Kosmetyki dla noworodka 15.02.07, 19:52
      moze zapytaj w aptece. ja kupilam ziajke i krem na odparzenia bepanten.
      pozdrawiam
      • sabka22 Re: Kosmetyki dla noworodka 15.02.07, 20:24
        ja tez uzywam nivea i jestem zadowolona dodatkowo do pupy stosuje krem na
        odparzenia mustella.Tylko nie kupuj kosmetykow typu oilatum bo to są kosmetyki
        lecznicze a po co ci takie jak twój dzidzius moze nie miec problemów ze
        skorą.Pozdrawiam!
        • edzia.79 Re: Kosmetyki dla noworodka 15.02.07, 20:35
          Przy pierwszej ciazy polozna ze Szkoly Rodzenia polecila BAMBINO.Zwyczajne mydelko i oliwke.Rzeczywiscie bylam bardzo zadowolona.Do pupy LINOMAG lub SUDOKREM.Bardzo polecam.Chusteczki mokre JOHNSONA.Polozna srodowiskowa jak zobaczyla u mnie na pierwszej wizycie NIVEA to kazala ich nie uzywac bo czesto uczulaja.Natomiast polozne w szpitalu same odradzaly krem do pupy PENATEN mimo ze taki byl w szpitalnej wyprawce.
    • madzia_26 Re: Kosmetyki dla noworodka 15.02.07, 20:31
      hej,ja też postawiłam na kosmetyki nivea,mam nadzieje że mojemu synkowi będą
      odpowiadac,pozdrawiam
    • olus1984 Re: Kosmetyki dla noworodka 15.02.07, 20:37
      Witamsmile ja używam oliwki, szaponu, chusteczek nawilzajacych i kremu Bambino, na
      odparzenia bepanthen ( jest tez dobry do smarowania sutkow kiedy poczatkowo sa
      klopty z karmieniem),albo linomag. Czasem szpital propaguje jakies kremy np. w
      tym ktorym ja rodzilam krem F18. Cora nie ma zadnych problemow ze skorasmile
      Pozdrawiamsmile
    • dorotka.k1 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 06:15
      Ja jeszcze nie używam, ale już kupiłam. W zasadzie to Bambino (bo podobno nie
      uczula) i sudokrem. Jednak dowiedziałam się, że po oliwce Bambino zostają
      paskudne plamy, których nie można doprać, dlatego kupiłam Nivea. Jeśli edzie
      niedobra to będę kombinować dalej.
    • ania2613 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 07:59
      ja uzywam mydelka.oliwki i husteczek bambino a do dupki linomag i jestem
      b.zadowolona, tez slyszalam,ze johnsony i nivea uczulaja
    • mokopi Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 09:26
      Jakie firmy będziesz używać, to wyjdzie podczas stosowania. Każde kosmetyki, każdej firmy mogą uczulać. Konrad jest uczulony na kosmetyki Bambino, a Ola na Johnsona (zwłaszcza na Johnsona trzeba uważać).

Co do rodzaju kosmetyków: mydło, szampon do włosów-w zalezności od bujności czupryny (moim dzieciom był potrzebny od urodzeniasmile), oliwka, krem przeciw odparzeniom.
      • mokopi Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 09:26
        Zapomniałam napisać: Nivea Baby.
        • aggi11 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 15:23
          linomag jest tez dobry na odparzenia i jeszcze chusteczki do wycierania
          sensitiv z firmy pampers
    • aurinko Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 09:38
      Na początku nie kupuj zbyt wiele, noworodek nie potrzebuje całej góry
      kosmetyków, im poźniej zaczniesz stosować rożne wynalazki, tym mniejsze ryzyko
      uczulenia. Krem na pupę niech Ci wypisze pediatra, robiony w aptece na receptę
      kosztuje 3,50-5zł za 200ml i jest bardzo wydajny. Każdy pediatra będzie
      wiedział o jaki krem chodzi, ew. o nazwę czy przepis możesz zapytać w aptece.
      Do kąpieli coś natłuszczającego, np. Oilatum lub Balneum. Noworodka nie trzeba
      kąpać codziennie, można raz na 2-3 dni, a między kąpielą przemywać myjką.
      Ważne, żeby między fałdkami wycierać do sucha, dodatkowo można uzyć pudru
      (dobrze się sprawdza zasypka Alantan, Linomag lub zwykła mączka ziemniaczana
      rozprowadzona puszkiem). Do natłuszczania skóry dobra jest parafina lub oliwka,
      ale niektóre oliwki brudzą ubrania lub źle się wchłaniają. Na dwór - krem
      ochronny na buźkę - zimą na wiatr i mróz, latem z blokerem słonecznym - te
      kremy najlepiej kupować w aptece.
    • monikaa13 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 10:58
      my uzywamy wody, oliwki bambino i czasami mydelka dzidzius, a mala ju zma 3
      miesiace i bardzo ladna skore, wiec z tymi kosmetykami to uwazaj, po co takiemu
      maluchowi juz niszczyc skore chemia, wszystkie te plyny do kapieli i szampony
      to moze sa dobre ale chyb adla starszych dzieci
    • padthai Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 11:28
      1) Oliatum do kapieli - nic wiecej nie trzeba, myje i natluszcza, nakretka do
      2) Oliwka do smarowania - tyko w razie koniecznosci (sucha skora) i do masazu,
      uwaga na Johnson&Johnson czesto uczula,
      3) Krem na zamowienie lub np. Sudofen lub Linomag - pielegnuja i sa przeciw
      odparzeniom i wypryskom, wszystkie dobrze tolerowane, musisz sama zdecydowac
      4) Krem do smarowania buzi na kazda pogode z filtrami dla niemowlat na spacer
      5) sol fizjologiczna do przecierania oczu i nawilzania noska
      6) do pielegnacji pepka spirytus 70% (zabija bakterie i wysusza) i 96 % po
      kapieli (wypiera wode i wysusza)
      7) gaziki do przemywania oczu, uszu i pupy

- puder ???- zastanow sie albo puder albo krem do pupy nigdy oba na raz i tak
      samo nie zasypywac miejc posmarowanych oliwka, bo zrobia sie grudy, jezeli
      bedzie dziewczynka to lepiej nie stosowac pudru, bo moze dostac sie miedzy
      wargi sromowe i podraznic.
      - chusteczki do pupy ??? - na poczatku lepiej nie uzywac specjalnych chusteczek
      do mycia pupy, bo moga uczulic, ale zdania sa podzielone, napewno przydadza sie
      w szpitalu jezeli szpital sam takowych nie oferuje

Mozna jeszcze
      - B-panten do swoich sutkow kiedy beda nadwyrezone
      - Aftin na plesniawki - w razie czego

Szampony i inne specyfiki lepiej zostawic na pozniej
      • ocha13 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 11:51
        Z apteki wiem, że z ilością kosmetyków nie przesadzać.Najlepiej kupić preparaty
        jednej firmy i na początek nie j&j, bo często uczula właśnie najmniejsze
        dzieci.Koniecznie cos natłuszczającego do ciała(oliwka lub płyn natłuszczający
        do kąpieli), krem na odparzenia lub puder, krem do buzi dziecięcy a do mycia
        iciałka i włosów na poczatek najlepiej najzwyklejsze dziecięce mydełko. Do
        mycia pupy w szkole rodzenia polecali zwykła wodę i waciki- ponoć przy
        zaschniętej kupce chusteczkami nawilżającymi za bardzo się trze i wtedy łatwo o
        odparzenia
        • aggi11 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 15:28
          luminag jest tez dobry na odparzenia i chusteczki do nawilzajace "sensitiv"
          firmy pampers
    • malgosiek2 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 11:56
      Po pierwsze polecam forum "NIEMOWLĘ"
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=kosmetyki+dla+noworodka&forum=572&A_szukaj=temat&ile=20&sort=data_de
      sc&ktory=2
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572
      Po drugie polecam forum z ekspertem czyli "KOSMETYKI DZIECIĘCE"
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=503
    • aggi11 Re: Kosmetyki dla noworodka 16.02.07, 15:18
      najlepsza jest parafina ciekla a do kapieli jest taki plyn "olivet" czy cos
      takiego kupisz go w aptece (wlewasz go do wanienki i nie potrzebujesz zadnego
      innego srodka do kapieli)na odparzenia jest dobry tormentiol albo sudokrem (tez
      nie chcialam wierzyc ze taka parafina wystarczy ale ona nie uczula i nie ma
      zadnych srodkow zapachowych itp) moja siostra tak wychowala synka i nie mial
      zadnych problemow skornych !
      a jezeli o pieluszki dla noworodka to na poczatku stosowala pampersy(wiadomo
      firomwe, reklamowane -dobre!)az kiedys znajoma kupila huggisy i wydaje mi sie
      ze dla takiego maluszka sa lepsze zwlaszcza ze na pepuszek trzeba uwazac sa po
      prostu delikatnieszke i i nie tak sztywne jak pampersy!
      mam nadzieje ze ci sie to na cos przyda
      pozdrawiam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka