Dodaj do ulubionych

brak apetytu

24.02.07, 16:08
A ja od poczatku ciazy nie mam apetytu. Wszystko, co jem, to na sile i nie
dlatego, ze wymiotuje. Po prostu tak mam. I w ogole nie tyje tylko mi waga
rosnie, a potem spada i tak to juz trwa ponad 3 miesiace. Raz 59,5, raz 59, a
innym razem 58,6 i tak ciagle. Mialas tak ktoras z Was? Moze sa jakies
preparaty zwiekszajace apetyt?
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: brak apetytu 24.02.07, 16:34
      ja mam dokładnie to samo. w ciągu 1,5 m-ca schudłam nieco ponad 5kg. ostatnio
      zmuszam sie do jedzenia, mniejsze porcje, ale częściej. było ryzyko, że moja
      lekarz położy mnie do szpitala, ale na szczęście od ponad tygodnia waga raczej
      stoi. z niecierpliwością czekam kiedy sie to skończy sad ostatnio na wizycie gin
      powiedziała, ze w pierwszym trymestrze nie powinno się tak bardzo martwić
      spadkiem wagi, chyba że jest on znaczny. no i nie ma powodu abyśmy jadły dużo
      więcej niż do tej pory, posiłki powinny być zwiększone kalorycznie o ok 20% w
      stosunku do posiłków sprzed ciąży. ważniejsze jest to co jemy niż to w jakiej
      ilości. u mnie jest problem bo nie mogę patrzeć na żółte ser (przed ciążą
      podstawa mojej "diety"...), wędliny, jogurty.
      tymi niewielkimi wahaniami wagi nie powinnaś się martwić. jest to uzależnione
      od wielu czynników.
    • mynia0 Re: brak apetytu 24.02.07, 18:20
      brak apetytu i chudniecie w I trymestrze to dosc powszechne zjawisko. nie
      przejmuj się tak bardzo, przyjdzie czas, że nadrobisz. a póki co - Twój
      organizm będzie się pozbywał zapasów, więc dopóki się ich nie wyzbędzie,
      anemia Ci nie grozi wink

ja w obu ciażach nie jadłam przez 3 miesiace praktycznie, chudłam na potęgę,
      ale wyniki były ok. w II trymestrze nadrobiłam wink
    • ika_e Re: brak apetytu 24.02.07, 22:28
      Ja jestem w 18 tyg i jak apetytu nie miałam tak nie mam i już. Jem bo muszę a
      nie dlatego że mam na coś ochotę. Mimo tego wszystko jest ok
      • marta2202 Re: brak apetytu 25.02.07, 18:33
        Ja też na początku nie miałam apetytu, zmuszali mnie do zjedzenia czegokolwiek,
        a teraz (34tydz) jem wszystko co popadnie taki mam apetyt, więc wszystko przed
        Tobąsmile
    • padthai Re: brak apetytu 26.02.07, 13:01
      To moze sie zmienic późniejsmile))) Ja wprawdzie nie chudlam, ale tez niezbyt
      przybieralam. Lekarz martwił sie, że mam za mała macice co do wieku ciąży.
      Teraz finiszuje i w ostatnim 1,5 miesiącu nadrobiła wszystkie "braki". Każda z
      nas inaczej reaguje na ciaże jedne chudna inne niebotycznie tyją. Maluszek
      poradzi sobie i tak. Trzeba by byc skrajnie zagłodzonym, żeby zacząć się
      martwić. Ważniejszy teraz jest spokój i zbilansowane posiłki, a nie ich ilość.
      Kobieta w ciąży powinna jeść tylko 700 kalorii wiecej niż normalnie , czyli pół
      kolteta schabowego więcej smile

Jedz częściej, za tw mniejszych porcjach. Staraj się by były to wartościowe
      posiłki, a nie zapychacze lub słodycze i wszystko bedzie ok.

Warto poczytać o tym jak zwiększyć ilość przysfajanych składników jakościowo, a
      nie kilogramowo smile np. 4 plastry żółtego sera to tyle co kilogram białego,
      połączenie białego sera z ziemniakami zwiększa wchłanianie białka
      (ciekawostka), wchłanianie żelaza usprawnia wit. C. lub np. dużo wapnia mają
      pomarańcze, a łatwo przysfajalnych w dużych ilościach witamin dostarcząją
      kiełki.

Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka