Dodaj do ulubionych

Za małe dziecko

25.02.07, 21:58
Jestem w 36 tygodniu ciąży . Byłam na kontrolnej wizycie u lekarza w piątek .
Po zrobieniu Usg i wykonaniu pomiarów okazało się , że wielkość ciąży
odpowiada 32 tygodnim ciąży . W 20 tyg. było prawidłowo.Lakarz to
zbagatelizował , uważając , że pomyliłam się w miesiączce . Co jest
niemożliwe . Potem stwierdził , że może dziecko jest poprostu mniejsze . Waży
1900 gram . Ale spędza mi to sen z oczu , bo sie strasznie martwię , że cos
jest nie tak . Nie wiem , czy mam coś robić, czy tylko czekać .
Obserwuj wątek
    • majka813 Re: Za małe dziecko 25.02.07, 22:14
      Ja bym Ci radziła, żebyś poszła do innego ginekologa, takiego, ktory ma bardzo
      dobre USG. Zazwyczaj sa takie w gabinetach, klinikach prywatnych. Moze dzidzia
      jeszcze nie urosla, czasem tak sie dzieje. Ale lepiej sprawdzić niż sie
      zamartwiać.
    • renked Re: Za małe dziecko 25.02.07, 22:14
      Skonsultuj się z jeszcze jednym lekarzem.
    • pia6 Re: Za małe dziecko 25.02.07, 22:26
      hej ja tuz przed samym porodem mialam robione usg i wykazalo ze glowka jest z 39
      tygodnia ,raczka z 40 a nozka z 41 .w dniu porodu robiono mi usg ktore wykazalo
      ze dziecko wazy okolo 4 kilo 200 gram gdy urodzilam wazylo 3830 tak ze nie
      zawsze to jest zgodne z wyliczeniem na usg .glowa do gory moze nie bedzie tak zle .
      • eps Re: Za małe dziecko 26.02.07, 09:34
        A ja bym sie za bardzo nie przejmowała.
        U mnie pod koniec ciązy (36tc)główka była z 39tc, ciałko z 38tc.
        Wszyscy w okolicy mnie straszyli że dziecko bedzie chore bo ma dużą głowę.
        W pomiarach USG wszystko nie jest bardzo dokladne. wystarczy kilka mm
        niedokładności w pomiarze i juz cuda wychodza.
        • moniqep Re: Za małe dziecko 26.02.07, 11:24
          Cala ciaze wychodzilo ,ze dziecko jest mniejsze o 2 tyg.Ale wszystkie parametry
          zgadzaly sie z tyg.ciazy. Pod koniec na USG wyszlo,ze ma mala glowke.
          Przestraszylam sie (maloglowia). Do tego wszystkiego urodzilam 2 tyg wczesniej.
          Coreczka byla malutka 2200.,47 cm. Nie budzila sie na jedzenie i takie tam. Jak
          miala 3 mies wygladala jak paczek w masle. Teraz ma 3 latka i jest na 50
          centylu. Sliczna,zdrowa.
          Wiem,ze sie martwisz ,ale najwazniejsze by do nastepnego USG dzieciatko choc
          troszke uroslo. To ze jest malutkie o niczym zlym nie swiadczy.
          • katka74 Re: Za małe dziecko 26.02.07, 11:27
            Dziewczyny co innego tygodniowe różnice w pomiarze a co innego 4 tygodniowe.
            Ja bym radziła iść na jeszcze jedno usg gdzie indziej.
            Moje dziecko ważyło 2 kilo w 31 tyg i lekarka juz mówiła że za wielki nie jest,
            a Ty jesteś w dużo bardziej zaawansowanej ciązy.
            • rosania74 Re: Za małe dziecko 26.02.07, 15:03
              A moje w 31 tyg ważyło 1430 i lekarka powiedziała, że jest ok. Widać z tego, że
              chyba trzeba sie wyluzować, a na wszelki wypadek zasiegnać drugiej opinii. W 34
              tyg synek ważył juz ponoć 2320 smile
    • hopee Re: Za małe dziecko 26.02.07, 14:40
      Czesć ! miałam dokładnie identyczną sytuacje, dziecko 36 tc. ok 1900 kg, dzień
      po usg na którym to wyszło miałam cesarke ! dziecko urodziło sie 1880 kg całe i
      zdrowe ale w ostatniej chwili - miałam niewydolność łożyska, zrób koniecznie
      usg z przepływami, nie siedz i nie czekaj, biegiem do lekarza a bedzie dobrze,
      pozdr
    • arnika15 Re: Za małe dziecko 26.02.07, 15:11
      Moze porozmawiaj jeszcze z innym lekarzem. Faktycznie maleństwo. Ja jestem
      teraz w 39 tc. Moja mała w 35 tc ważyła ok. 2650 g plus minus 300g.
    • korlewna Re: Za małe dziecko 26.02.07, 16:26
      Ja na Twoim miejscu posżłabym na inne USG< od razu z przepływami. Jesli okaze
      sie, ze faktycznie dzidzius jest nieduzy, to od razu pomierzą dopplerem i
      będziesz spokojniejsza.
      Miejmy nadzieje, ze po prostu maluszek sie inaczej ulozył niz wymagaja maszyny.
      Mój synek miał ciągle główkę większa o 2 tygodnie od reszty ciała, a całe ciało
      wieksze od ciazy o tydzien, wiec główka była o 3 tygodnie za duża (wiadomo
      kiedy maluszek sie począł, bo ciąza była wynikiem sztucznej inesminacji)... a
      synuś urodził sie cały, zdrowy i idealny....
      pozdrawiam....
    • nuchna Re: Za małe dziecko 26.02.07, 22:43
      Ja tez borykalam sie z podobnym problemem. juz w ciazy wiedzialam ze synus
      bedzie maly. urodzil sie z waga 2680. zglos sie na usg doppleroskie. to wiele
      wyjasni. jesli dzidzia jest rzeczywiscie zbyt mala to lekarz powinien bacznie
      obserwowac Twoja ciaze. a ilosc wod plodowych masz ok? niekorzystna sytuacja
      jest wtedy gdy przy malym plodzie jest mala ilosc wod plod. tymczasem nie martw
      sie. nie kazdy musi rodzic duze dzieci byle by zdrowe bylo. musisz duzo lezec.
      tak bylo w moim przypadku. wtedy dzidzia sie lepiej odzywia. no i mcie jeszcze
      troche czasu zeby utyc. pozdrawiam. trzymaj sie dzielnie
    • benignusia Re: Za małe dziecko 26.02.07, 22:47
      może malec jest naprawde mniejszy!!moja chrześnica w 40 tyg ciąży urodziła się
      2300!!maleńka!!a wszystko było ok!!ja sama córe urodziłam 3750....oj jest
      różnica!!i pamietaj,ze miesiączka a termin zapłnia to różnica 2 tyg!!
      • tosia66 Re: Za małe dziecko 26.02.07, 22:54
        Dzięki wszystkim , za słowa pocieszenia . Nie wytrzymałam i byłam dzisiaj u
        innego lekarza , który zrobił mi Usg tzw. przepływy . Wyszło wszystko ok , wody
        płodowe w normie . Mam iść za tydzień jeszcze raz . Ale cały czas sie boję , że
        coś jest nie tak . Jeszcze raz dzięki za pomoc .
        • korlewna Re: Za małe dziecko 28.02.07, 15:26
          no coś Ty....wszystko jest w porzadku, przeplywy ok, czyli dzidzius dostaje
          to , co powinien, wody płodowe ok.... to czym się denerwujesz??? Prosze mi tu
          nie denerwować maleństwa w brzuszku!!!! Dzisiuś ma miec spokojna, wesołą mamęsmile
    • elisia82 Re: Za małe dziecko 28.02.07, 14:05
      A ja bym sie nie przejmowala. Masz jeszcze troche czasu zwlaszcza, ze moze masz
      nature do przenaszania, a w tych ostatnich tygodniach dziecko najwiecej
      przybiera na wadze.
      Poza tym waga 2 - 2,5 kg jest moim zdaniem jak najbardziej normalna dla
      noworodka. Kiedys dzieci rodzily sie mniejsze, a teraz, podobno przez to, ze
      babki w ciazy za bardzo na siebie chuchaja i dmuchaja - to rodza sie takie
      ponad 4 kg dzieciaki! Ze szpitala wypuszczaja dziecko bez problemu, jak wazy 2
      kg.
      Poza tym nie wierzylabym zbytnio aparatom usg! Mi z kolei zawyzono. Dzien przed
      porodem mi wyszlo na usg, ze dziecko wazy prawie 4 kg i jest dlugie na ok. 58
      cm, a urodzilo sie 3,410 kg i 52 cm dlugosci. Mojej siostrze, jak na usg
      wychodzil pomiar za malo, to jej naciagali, zeby wyszlo akurat. W ogole bym sie
      tym nie sugerowala.
      Moim zdaniem nie masz sie czym przejmowac, wszystko jest ok.
      • nchyb Re: Za małe dziecko 28.02.07, 14:42
        > Poza tym waga 2 - 2,5 kg jest moim zdaniem jak najbardziej normalna dla
        > noworodka
        Dodaj kilogram, czyi 3-3,5 kg, to jest w miarę średnia...
        Kiedyś rodziły się miejsze, hm... zależy gdzie i kiedy, raczej średnio waśie
        bliżej 3 niż 2 kg... Ale ponad 4 kilogramowe dzieci też się zdarzały...
        • polka79 Re: Za małe dziecko 10.03.07, 17:03
          idz do lekarza !!!!!
          - ja ide wlasnie jutro na badanie Dopplera, przeplywow - tez dzieciatko jest
          male, lepiej zawsze sprawdzic niz potem zalowac sad
    • wiolka766 Re: Za małe dziecko 10.03.07, 17:14
      u mnie usg wykazywało 2800g,a synek urodzil sie na 2000g.taka gęś
      wyscigowa.urodzony w terminie.
    • mucha0085 Re: Za małe dziecko 10.03.07, 17:35
      Hej,moje dziecko w 34 wazylo 1739 g wiec przypuszczem ze do 36tc doszlo mniej
      wiecej do okolo 2 kg, lekarz powiedzial mi ze poprostu urodze mniejsze dziecko
      (ok.2500-2800) co nie znaczy ze slabsze smile) zrob sobie usg z przeplywami,jak
      bedzie wszystko ok to nie masz sie czym marwic
      pozdrawiam
      • aniak790207 Re: Za małe dziecko 10.03.07, 18:19
        nie wierzcie tym usg tak bardzo z ta waga! mi w 37tc powiedziano, ze ciaza
        bardzo wysoko i duzy bobas 4015g! termin na 13 stycznia a ja urodzilam coreczke
        3370g i w terminie 7 lutego, ale jesli cie to bardzo niepokoi zrob sobie usg3d
    • mama_frania Re: Za małe dziecko 11.03.07, 00:18
      U mnie pod koniec ciąży zgadzał się tylko wymiar główki z jej wiekiem- poza tym
      chyba 2-3 tygodnie odchyłu. Nikt nie robił z tego problemu- tak bywa. Lekarz
      który robił usg powiedział, ze jego "rekordzistka" miała ponad 4-tygodniową
      różnicę i dziecko było zdrowe. U Ciebie zapewne dziecko jest drobniejsze. Mój
      synek urodził się z wagą 3100 więc był raczej drobny- ale głowę miał większą niż
      ponad czterokilogramowe dzieci, które widziałam. Tak jak Ci już pisały
      dziewczyny- jak chcesz sie uspokoic to zrób usg 3d.
      • tosia66 Re: Za małe dziecko 11.03.07, 10:33
        Już się trochę uspokoiłam . W 38 tyg. był kolejny pomiar . Po 2 tygodniach
        dziecko ważyło ok. 2400 .Czyli przytyło 500 gram w ciągu 2 tygodni . Dzięki za
        pocieszenie ., ale bałam sie , że coś jest nie tak . A i tak okaże się po
        urodzeniu .
        • goosiaa3 Re: Za małe dziecko 11.03.07, 14:12
          nic sie nie martw! smile)
          moj malut przybral w przeciagu bodajze 3 ostatnich tyg ciazy 1000g smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka