Dodaj do ulubionych

zmiana lekarza

27.02.07, 14:19
Dziewczyny jestem w 11/12 tyg ciazy i jakos nie dokonca przekonana do swojego
lekarza prowadzącego. Co prawda pomógł mi on zajść w ciąże przy moim PCO i
jest w moim mieście specj. od niepłodności, ale teraz po prostu trace do
niego zaufanie i wiarę w jego kompetencje. Wczoraj bylam na wizycie i wyszlo,
ze jestem jakos w 11,5 tyg. Ale nie mam nawet pojęcia czy zbadał on tą
przezierność karkową. Coś tam mierzył, ale co? Nie wiem. Byłam tak przejęta
wizytą, ze po, zapomnialam nawet zapłacić, a jak tu racjonalnie myślec i
zadawac pytania. Nie powiedzial nawet ile Bąbelek mierzy, dopiero jak
schodziłam z fotela to spytalam. Powiedzial, że 44mm ale nie raczył
poinformowac ze to dlugosc od glówki do pośladków. Dopiero jak stwierdziłam,
ze taki maly to powiedzial, ze trzeba gdzies z cm doliczyc na nóżki, czyli ma
ok 55mm. Juz wcześniej wahałam sie co do zmiany lekarza, z tego wzgledu, ze
uważalam, że skoro pomógl mi zajsc w ciaze to teraz powinien z racji tego ja
prowadzic.W dodatku założył mi juz karte ciązy i zapisał na następną wizyte.
I to głupie dziewczyny, ale myśle, ze co jesli zadzwoni i spyta czemu nie
przyszłam na wizyte? Ale w sumie lepiej zmienic teraz niz pózniej prawda?
Przeciez mozna zmieniac lekarza w trakcie ciazy i nie musi jej prowadzic
jeden od poczatku do konca...
Sorry dziewczyny za ten post, ale chcialam sobie pogadacsmile Dzieki za
wysluchanie
Obserwuj wątek
    • marieroos Zmien! i to koniecznie! 27.02.07, 14:40
      Taka niekompetencja - ze nie raczyl poinformowac ile babelek mierzy...Oj! To
      wspolczuje. Zmien jak najszybciej. A do tego zaoszczedzisz nie placac za te
      wizytebig_grinD
      • cobia Re: Zmien! i to koniecznie! 27.02.07, 17:56
        Otoz to - swiete slowa, Marieroos.
        Konował i tyle - nie zna sie. A od niekompetentnych lekarzy nalezy sie trzymac
        z daleka, najlepiej to samej sobie ciaze poprowadzic z pomoca kolezanek z
        forum...
    • anneczka78 Re: zmiana lekarza 27.02.07, 14:42
      Możesz zmienić lekarza w każdej chwili. Masz do tego prawo.

Poza tym - lekarz od niepłodności nie zawsze musi być specjalistą w dziedzinie
      usg. Ja na te główne badania usg - w 12, 20 i teraz w 30 tc - chodzę do
      zupełnie innego ginekologa, który ma świetny sprzęt i duże doswiadczenie w tym
      zakresie. A mojemu ginowi pokazuję "sprawozdanie" wink
      • id.kulka Re: zmiana lekarza 27.02.07, 15:23
        Jak nie powiedział, to trzeba było zapytać smile
        Niekompetencją by było, gdyby przepisał Ci lek i nie powiedział, jak go brać...
        Albo w ogóle nie przepisał. Ale że nie był dość wylewny?...
        Ja zmieniłam lekarza, gdy umknął mu fakt, że mam nadciśnienie ("Takie bóle
        głowy w ciaży są normalne"... skonsultowałam się z innym dr, który wpadł na
        genialny pomysł, by mi zmierzyć ciśnienie - tamten nie zrobił tego ani razu - i
        już do niego nie wróciłam).
        Zamiast zmieniać lekarza z powodu takich dupereli, następnym razem przed wizytą
        napisz sobie wszystko na kartce - o co chcesz zapytać. I wal prosto z mostu, a
        nie czekaj, aż sam powiesmile
        Pozdrawiam,
        Kulka.
    • padthai zmien lekarza 27.02.07, 15:53
    • yola13 Re: zmiana lekarza 27.02.07, 16:53
      nigdzie nie jest napisane ze tylko 1 i ten sam lekarz musi prowadzić ciążę,
      zyjemy w wolnym kraju i mamy wybór, i co z tego ze załozył ci karte ciąży, nowy
      lekarz załozy ci drugą, ja włąsnie w zeszłym miesiacu zmieniłam lekarza i nie
      żałuję, mam ciążę wysokiego ryzyka którą moja poprzednia pani doktor traktowała
      bardzo olewająco
      • id.kulka Re: zmiana lekarza 27.02.07, 17:28
        yola13 napisała:

> nigdzie nie jest napisane ze tylko 1 i ten sam lekarz musi prowadzić ciążę,
        > zyjemy w wolnym kraju i mamy wybór, i co z tego ze załozył ci karte ciąży,
        nowy
        >
        > lekarz załozy ci drugą, ja włąsnie w zeszłym miesiacu zmieniłam lekarza i nie
        > żałuję, mam ciążę wysokiego ryzyka którą moja poprzednia pani doktor
        traktowała
        >
        > bardzo olewająco

Ależ nikt nie neguje, że można zmienić lekarzasmile
        Zastanawia mnie tylko zasadność tej decyzji w przypadku autorki wątku.
        Pozdrawiam,
        Kulka.
    • abruda Re: zmiana lekarza 27.02.07, 17:14
      ja w 24tc zdecydowałam sie na zmianę lekarza , gdyż mojemu normalnie odbiło i pacjentów w przychodni zaczął tratowac jaak intruzów i robił robote taśmową tz/ w przedsiągu trzech ostatnich miesiecy byłam trzy razy chora a on to olał i kazał się leczyc u internisty , w przeciągu całej ciąży ani razu mnie nie zbadał i nie dał mi skierowania na podstawowe badania jak krzywa cukrowa i cukier/ nowy ginek. od razu mnie zbadał i wykrył że mam gładką szyjkę{przez to ze bardzo kaszlałam w ostatniej infekcji]kazał sie oszczędzać , dał mi skierowqania na wszystkie badania i kazał pojawic sie za dwa tygodnie z wynikami badań to zrobimy usg. trudno mi oscenić jego kompetecje po jednej wizycie ale mam nadzieje ze trafiłam lepiej!
      zycze powodzenia w szukaniu innego lekarza!!
    • jagienka30 Re: zmiana lekarza 27.02.07, 19:34
      Ja jak byłam na badaniu usg w 12 tygodniu ciąży miałam wszystko na bieżąco
      tłumaczone co w danej chwili bada lekarz i co widzę na monitorze. A na koniec
      dostałam wydruk z opisem wszystkich parametrów dziecka, z różnymi wykresami i
      tabelkami.
      Ale i tak zmieniłam lekarza, ponieważ po tym badaniu mężowi tak spodobało się
      oglądanie dziecka na usg, że postanowił chodzić ze mną. A niestety mimo, że
      zawsze byłam umówiona na wizyt u lekarza na konkretną godzinę czekałam 1-2 godzin.
      • moonnika1 Re: zmiana lekarza 27.02.07, 19:57
        niewiem dlaczego chcesz zmienic lekarza?Wydaje mi sie z twojego opisu, że wcale
        nie jest niekompetentny, mój tez nie zawsze mówi sam wszystko, ja sama mam
        mnóstwo pytań i pytam i on mi na każde pytanie odpowiada.Ale jeśli masz taką
        potrzebe to jak najbardziej zrób to.Bo to nie ja do niego chodze, i tak n
        aprawde niewiem jaki jest.Pozdrawiam.
        • sarah_black38 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 08:24
          Lekarze często nie mówią pacjentkom pewnych rzeczy z bardzo prostego powodu, że
          nie sa one w stanie zrozumieć fachowych terminów ,jakimi się posługują lekarze.
          Często bywa,że lekarz to dobry spec w swojej dziedzinie tylko mało wylewny (
          tak jak mój ). Mi wystarczylo ,że po badaniu czy to USG, czy też innym
          powiedział,że wszystko jest w porządku. Dalsza wiedza była mi zbędna. Z tym ,że
          ja miałam zaufanie do niego , tylko on prowadził moją ciąże, chodziłam do niego
          przed i obecnie chodzę.
    • agraffka_28 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 08:53
      Nie ma co podważać kompetencji tego lekarza tym bardziej że nie zrobił nic
      złego. Wielu lekarzom wydaje się, że niektóre wiadomości dla kobiety nie są
      istotne i po prostu nie mówią. Popadają w tzw. rutynę i po prostu zapominają
      powiedzieć o wielkości czy długości dziecka. Ważne żeby znali się na tym co
      robią. O ewentualne rzeczy można zawsze dopytać. Ja zmieniłam lekarza na
      początku ciąży i sama nie wiem do tej pory czy to była dobra decyzja. Nigdy nie
      wiesz jak będzie Cię traktował kolejny lekarz i czy będziesz zadowolona. Ten
      już przynajmniej Cię zna. A wszytskie pytania do lekarza radzę zapisywać na
      kartce. Wtedy łatwiej się przekonasz do niego. Pozdrawiam
    • anulka59 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 09:14
      Jeśli chcesz to zmień lekarza ale za taką b łahostkę nie zrobiłabym tego.Mój
      gin nie jest specjalistą od niepłodności a pomógł mi zajść w ciąże(problemy z
      przysadką mózgową i PCO)potem ją prowadził i też nie zawsze mi mówił od A doZ
      i jakoś nie straciłam do niego zaufania przez takie pierdołki.
    • adamari1 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 09:15
      dla mnie to nie on jest niekompetentny, tylko ty jakos dziwnie niedoinformowana.
      Poszukaj sobie w necie stron na temat ciąży, poczytaj o tym, co pokazują badania
      USG - a moze dowiesz sie samodzielnie o CRL na przyklad, czy innych wymiarach
      stosowanych podczas badan USG. Nie masz pojecia, czy zbadal przeziernosc
      karkową, bo bylas tak przejeta, ze zapomnialas zapytac??? To moze na przyszly
      raz badz mniej przejeta, a bardziej zainteresowana tym, co sie wokol dzieje.
      I jasne - mozesz zmienic lekarza, kazdemu wolno. Co prawda dla twej ciazy
      lepiej, gdy prowadzi ją jeden lekarz, a nie piętnastu, ale co tam tongue_out
    • annia.m Re: zmiana lekarza 28.02.07, 10:14
      normalnie w deche jesteście! Z pozoru błachy temat wywołał aż tyle emocji!
      Skoro same jesteście lub byłyście w ciązy to nie wie wiem jak o obawach
      ciężarnej ( jakichkolwiek!) możecie mówić pierdółki. To dla mnie był problem i
      dziękuje tym, które nie miały problemu z udzieleniem odpowiedzi nie
      przesiąknietej jadem. Myślę teraz, ze lekarz rzeczywiście mógl mnie nie
      poinformować o pewnych rzeczach z tego wzgledu, iz uwaza ze moze to byc dla
      mnie niezrozumiałe.. A wy dziewczyny wyluzujcie
      • id.kulka Re: zmiana lekarza 28.02.07, 11:18
        annia.m napisała:

> normalnie w deche jesteście! Z pozoru błachy temat wywołał aż tyle emocji!
        > Skoro same jesteście lub byłyście w ciązy to nie wie wiem jak o obawach
        > ciężarnej ( jakichkolwiek!) możecie mówić pierdółki. To dla mnie był problem
        i
        > dziękuje tym, które nie miały problemu z udzieleniem odpowiedzi nie
        > przesiąknietej jadem. Myślę teraz, ze lekarz rzeczywiście mógl mnie nie
        > poinformować o pewnych rzeczach z tego wzgledu, iz uwaza ze moze to byc dla
        > mnie niezrozumiałe.. A wy dziewczyny wyluzujcie

Aniu, to naprawdę nie był jad smile A rady dziewczyn miały posłużyć właśnie temu,
        byś TY wyluzowała smile Nie ma sensu - według mnie - zawracać sobie głowy takim
        sprawami i niepokoić rzeczami, które nie są tego warte. Nie powiedział, jaki
        długi maluch? Zapytaj. Masz wątpliwości co do badań? Powiedz mu o tym. Nawet
        najlepszy ginekolog nie jest jasnowidzem, choć niektórzy obdarzeni są sporą
        dozą intuicjismile
        Na podstawie tego, co napisałaś - nie sądzę, by trzeba było zmieniać lekarza.
        Naprawdę trudno o dobrego specjallistę, a jeśli ten Cię nie zawiódł (poza swoim
        brakiem wylewności) to nie ma sensu go skreślać.
        Oczywiście zrobisz, jak uważaszsmile
        Pozdrawiam i życzę zdrowia, i więcej dystansu (dla zdrowia właśniewink
        Kulka.
    • anetakm1 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 10:53
      Jeżeli masz jakieś wątpliwości , co do lekarza, to go zmień.
      To dopiero 11/12 tc, więc możesz to zrobić bez obaw. Karta ciąży będzie ci
      potrzebna, więc dobrze,że ją masz. Natomiast co do wizyty to odwołaj i po
      kłopocie. Dobry i zaufany lekarz to podstawa. Powodzenia
    • kasial6 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 11:40
      Jeżeli czujesz taką potzrebę to jasne, że go zmień. Ja jestem w 10tyg i
      zamierzam zmienić panią gin. Moim zgdaniem powinnaś się czuć komfortowo i
      wyluzowana iść na wizytę. Napewno znajdziesz takiego lekarza, który sam o
      wszystkim będzie Ci mówił bez czekania na twoje pytania.
      • ella111 Re: zmiana lekarza 28.02.07, 11:54
        Zgadzam sie, jesli nie masz do niego zaufania to zmien, tylko nie na pierwszego
        lepszego wink
        Nie wiem czy ten jest niekompetentny ale ciaza juz sama w sobie jest
        stresujaca, po co jeszcze zastanawiac sie czy lekarz na pewno jest dobry, to
        dodatkowy stres. Nie wiem tylko czy latwo znalezc jakiegos innego, i tez moze
        Ci nie odpowiadac.
        Mysle ze jednak mogl Ci "spontanicznie" powiedziec co z ta przeziernoscia
        karkowa, to przeciez wazna informacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka