justanie 20.03.07, 10:11 jestem w 14 tygodniu ciąży i mam ospę proszę o pomoc, czy ktoś z was miał ospę będąc wciąży, czy dziecko urodziło się zdrowe? POMÓŻCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: ciąża a ospa 20.03.07, 10:18 Lekarz prowadzący ciążę wie o tm? Słyszałam, że podaje się jakieś przeciwciała, czy coś podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
justanie Re: ciąża a ospa 20.03.07, 13:19 przeciwciała podaje się w ciągu 24 godzin po spotkaniu z zarażoną osobą. A ospę przyniosło mi dziecko ze żłobka, a zaraża sie zanim wystąpią pierwsze objawy czyli wysypka. Nie martwiłam się bo w dzieciństwie przechodziłam ospę. Lekarz rodzinny powiedział mi że zdarzają sie przypadki ponownego zachorowania na ospę. andaba napisała: > Lekarz prowadzący ciążę wie o tm? Słyszałam, że podaje się jakieś przeciwciała, > czy coś podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ciąża a ospa 20.03.07, 10:18 bedzie ok. dziecko jest juz duze. poradzi sobie. jesli chorowac na ospe w ciazy to wlasnie drugi trymestr jest najbezpieczniejszy dla plodu. bedzie dobrze, siedz w domu, nie zlap dodatkowo przeziebienia. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqep Re: ciąża a ospa 20.03.07, 11:32 Gdzie zlapalas ospe? Masz dziecko w przedszkolu/szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
justanie Re: ciąża a ospa 20.03.07, 13:16 moje dziecko chorowało na ospę (chodzi do żłobka)i równo dwa tygodnie po wystąpieniu u mojej córki pierwszych objawów pojawiły się u mnie choć ja w dzieciństwie chorowałam na ospę. Lekarz mi powiedział że można zachorować drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
justanie Re: ciąża a ospa 20.03.07, 13:20 DZIĘKUJĘ TROCHĘ SIĘ USPOKOIŁAM. maretina napisała: > bedzie ok. dziecko jest juz duze. poradzi sobie. jesli chorowac na ospe w ciazy > > to wlasnie drugi trymestr jest najbezpieczniejszy dla plodu. bedzie dobrze, > siedz w domu, nie zlap dodatkowo przeziebienia. Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: ciąża a ospa 20.03.07, 14:05 hej! Nic się nie martw. Ja miałam ospę w 13tc. C oreczka jest śliczna i zrowa. Ma już 19 miesięcy Njaniebezpieczniejsza jest ospa na początku ciąży (do 12tc) i 4 dni przed i po porodzie. Będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena773 Re: ciąża a ospa 22.03.07, 22:40 Moja przyjaciołka przechodzila ospę w pierwszym trymestrze.We wtorek dowiedziala sie ze jest w ciązy a w srode dostala ospę. Dziecko urodzilo sie zdrowe - teraz ma 4 lata i jest sliczna dziewczynką. Głowa do gory! Będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
jadwigabrudnicka Re: ciąża a ospa 23.03.07, 08:50 Ja również przechodziłam ospę w ciaży 14-16 tydzień. Piotruś urodził sie zdrowiutki. Dziś na 2 latka, jest fajnym , uśmiechniętym chłopcem. Wszystko będzie dobrze. pozdrwaiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuemu Re: ciąża a ospa 23.03.07, 09:40 Moje dziecko tez zachorowała na ospę. Poganłam dop lekarza - gina, a ona powiedział, że w ciąży ospa nie jest grożna. Jest ponoć tylko niebezpieczna dla niemowlaków więc pod sam koniec ciąży. Dziwi mnie bardzo, że zachorowałaś drugi raz. Może w dzieciństwie byłaś chora na inną chorobę a nie akurat na ospę. Przegląsdałaś książeczkę zdrowia?? Będzie dobrze!! A jeszcze po jakim czasie od zachorowanie dziecka u Ciebie pojawiły się krostki?? Odpowiedz Link Zgłoś