Dodaj do ulubionych

Problem z datą porodu

08.04.07, 13:11
Ostatni okres miałam 22.12.2006 i z tej daty wyliczono mi poród na 25.09.2007.
Nie mam cyklu 28-dniowego tylko 35-dniowy i po usg w 11 t.c. lekarz ustalił
kolejną datę na 25.10.2007. Denerwuje mnie ta data, bo moim zdaniem powinnam
urodzić przed 15.10.2007. Ile według lekarzy trwa ciąża? Ja od jutra zaczynam
13-ty tydzień. I drugie pytanie, czy to znaczy, że zaczynam od jutra II
trymestr, czy jeszcze nie?
Obserwuj wątek
    • bebe52 Re: Problem z datą porodu 08.04.07, 15:37
      Pierwsza data chyba najbardziej pasuje z tych wyliczen czyli 25-09-07
    • asidoo Re: Problem z datą porodu 08.04.07, 16:40
      Nie ta pierwsza data była zła. Zapłodnienie było 14.01.2007. Ja wiem, że
      powinnam rodzić około 7.10.2007, ale chodzi mi o te wyliczenia lekarza. Chcę,
      żeby ktoś kompetentny odpowiedział mi na zadane w moim pierszym poście pytania,
      bo zupełnie zgłupiałam. Bardzo denerwuje mnie wpisana data (25.10) do karty
      ciąży i dodany znak zapytania do daty mojej ostatniej miesiączki. Dobrze wiem,
      kiedy ją miałam! Nie wiem, jakie mogą być konsekwencje tej daty - jest
      późniejsza o prawie 3 tygodnie od właściwej.
      • mamajune Re: Problem z datą porodu 08.04.07, 16:54
        Twoj lekarz zapewne pomylil sie wpisujac date porodu na 25.10,byc moze wyszlo mu
        wlasnie z USG 15.10. Jesli masz cykle dluzsze to uzyj zalaczonego kalkulatora
        twoja-ciaza.com.pl/termin.html do wyliczenia. Drugi trymestr zaczyna sie
        od 15 tyg ciazy.
        Zreszta nie przejmuj sie cyferkami, i tak dziecko bedzie wiedzialo najlepiej
        kiedy ma sie urodzic smile pozdrawiam
        • doral2 Re: Problem z datą porodu 08.04.07, 19:04
          a dziecko i tak urodzi się wtedy, kiedy uzna za stosowne...
          • andaba Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 09:24
            Termin z USG jest na podstawie wymiarów dziecka, więc może sie róznić, bo każde jest inne (jedno donoszone zdrowe ma 2200, inne 4800).
            Na podstawie ostatniej misiączki i długości cyklu stawiałabym, że data porodu powinna być na ok 2.10. A dziecko i tak się urodzi kiedy bedzie uważało. Termin porodu to tylko przybliżone wyliczenie.
      • gmajerek Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 11:04
        ...w karcie ciaży milam przez lekarza przekreslona date porodu wyliczona z
        miesiaczki i wpisana nowa z usg
        • andaba Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 11:23
          smile
          Ja przy ostatnim termin z miesiączki miałam na 6 marca, z USG na 13 marca, dziecko urodziło się 29 stycznia. W dodatku ważyło 3200.
          To by było na tyle, jak chodzi o precyzyjne wyliczenia.
          Z pozostałymi bylo podobnie.
    • vibe-b Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 10:11
      A skad wiesz, ze zaplodnienie nastapilo 14.01? Wspolzycie bylo tylko jeden
      jedyny raz?

Terminem ostatniej miesiaczki tak bardzo sie nie kieruj, dlugosc cyklu ruchoma
      rzecz. USG jest bardziej wiarygodne,pod warunkiem ze wykonane na dobrym
      sprzecie i przez dobrego fachowca, co sie nie tak czesto zdarza, niestety.
      Oprocz OM i USG pomocne w ustalaniu wieku ciazy jest mierzenie na jakiej
      wysokosci lezy dno macicy- o ile lekarz umie je wykonac.
      • asidoo Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 10:18
        Wiem, bo znam npr a ułatwiło mi obserwacje to, że mąż ostatnimi czasy tylko w
        weekendy bywał.
    • gmajerek Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 11:02
      witam,
      Czesto zdarza sie, ze data porodu jest inna liczac od ostatniej miesiaczki i
      inna z usg. Data ostatniej miesiaczki jest dla lekarzy orientacyjnym punktem do
      obliczenia porodu, dlatego ta z usg jest bardziej prawdopodobna (chyba, ze ktos
      dokladnie wie kiedy nastapilo zaplodnienie). Ja mialam podobny dylemat, z
      miesiaczki mialam urodzic 27.01, a z usg 12.01, w koncu Piotrus przyszedl na
      swiat 22.01. (niby 10 dni po terminie. Wiekszosc lekarzy sugeruje sie data
      porodu z usg. Co do drugiego trymestru to tez roznie, ale czesciej 13 t.c to juz
      II trymestr.
      Pozdrawiam
      Mama Piotrusia
    • alin9 Re: Problem z datą porodu 09.04.07, 11:07
      Ile wg lekarzy trwa ciąża-10 miesięcy księżycowych.a dziecko przyjdzie na świat
      nie patrząc na terminy.pozdrawiam.
      • klaudia2712 Re: Problem z datą porodu 10.04.07, 10:22
        www.strefamamy.pl/usefulls/read/id/91/parentCategoryId/16
        • asidoo Re: Problem z datą porodu 14.04.07, 19:58
          Z datą też się dzisiaj wyjaśniło... Była źle wyliczona. Wyszło ostatecznie, że
          to 17.10.2007. Mam nowa kartę ciąży, bo poprzednią lekarz pokreślił tak, że nic
          na niej już nie było widać.
          Czym grozi nieprawidłowa data porodu? Gdy jest wyznaczony zbyt wcześnie lekarze
          mogą zadecydować o wywoływaniu porodu, co jest bardzo bolesne. W przypadku takim
          jak mój (za późna data), jeśli nie nastąpi samoistnie poród, dziecko może zostać
          przenoszone, co może skończyć się poważnymi komplikacjami.
          Także zalecam wam zadbać o dopilnowanie, aby wasza data porodu została bardzo
          skrupulatnie wyliczona.
    • kinda5 Re: Problem z datą porodu 14.04.07, 21:45
      Wiem coś o 35-dniowym cyklu smile Z obliczaniem jest tak: ciąża trwa 38 tygodni od
      zapłodnienia. Lekarze liczą 40 tygodni od ostatniej miesiączki, ale dla cyklu
      28-dniowego, więc wszelkie ich wyliczenia nie będą do Ciebie pasować, tak jak
      nie pasowały do mnie. Jeśli znasz datę współżycia, to b. dobrze, ale to jeszcze
      nie wszystko, musisz jeszcze doliczyć mozliwe 12h żywotności komórki jajowej,
      więc jeśli współżycie było wieczorem, to zapłodnienie mogło nastąpić dopiero
      następnego dnia i od tego dnia liczysz 38 tygodni. Są jeszcze niuanse: jeśli to
      dziewczynka, może sie urodzić 1-2 tyg wcześniej (statystyka), ponoć też "wysyp"
      porodów jest w okolicach pełni księżyca (znam parę takich dziwnych przesunięć
      terminów dokładnie na tą noc) surprised
    • sunshine5 Re: Problem z datą porodu 14.04.07, 21:54
      wg mojego kalkulatora termin wypadałby Ci na 7-go pażdziernika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka