Dodaj do ulubionych

torbiel na mózgu

18.04.07, 00:12
Witam. Jestem w 23 tygodniu ciąży i dzisiaj na badniu usg stwierdzono torbiel
na mózgu u mojego synka, jestem załąmana chociaż lekarze mnie pocieszają że
może si ę to wchłonąć, może jest na forum jakaś mama która miała taki problem
lub słyszała o czymś takim. proszę o odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: torbiel na mózgu 18.04.07, 09:24
      moj synek ma torbiel 0,5 cm. w niczym mu to nie przeszkadza. ma juz poltora
      roku.
    • kalimo27 Re: torbiel na mózgu 18.04.07, 09:43
      CZeść jak byłam w ciąży w trakcie jednego z usg usłyszałam ,że moja dzidzia ma
      w głowie torbielki. Byłam załamana. Znajomy załatwił mi wizytę u najlepszego
      specjalisty , który miał to zdjagnozować. Po wizycie byłam jeszcze bardziej
      załamana. Powiedzial, że dziecko urodzi się chore, że będzie mieć wodogłowie.
      Same przykre słowa, ani grama nadzieji. Tak mnie nastawił,ie byłam pewna ,że
      będzie źle. Moja pani doktor (prywatna) załatwiła mi wizytę u szpitalu u innego
      specjalisty, króry zajmuje sie takimi przypadkami. Powiedział, że widać
      torbielki , ale tak to mówił,że byłam przekonana , że to nic złego. Za jakiś
      czas poszłam do niego jeszcze raz . Torbielki się zmniejszały. Powiedział, że
      po porodzie mam przyjść z dzidzią na kontrolę ale jest przekonany,że one się
      wchłoną. I tak też się stalo. Wizyta po porodzie na której usłyszałam, że ich
      nie ma była dla mnie zbawieniem. Trzeba wierzyć, że będzie dobrze. Moja mama
      dała mi modlitwę do św. Rity patronki sytuacji beznadziejnych. Jestem pewna,że
      bdzie dobrze i Ty w to wierz. Trzymam kciuki. Pozdrawiam
    • aatam Re: torbiel na mózgu 18.04.07, 09:43
      Witam,
      u mojego synka też stwierdzono torbiel w 20 tyg. ciąży (a właściwie lekko
      poszerzoną komorę - która po urodzeniu okazała się właśnie torbielą).
      Zaleceniem lekarza było przeprowadzenie USG przezciemiążkowego po porodzie - co
      też zrobiliśmy. Okazało się, że mały ma torbiel. Monitorowaliśmy ją co 4 tyg.
      robiąc USG (na szczęscie nie rosła). Trafiliśmy także na konsultację
      neurologiczną, neurochirurgiczną, zrobiliśy MMR. Torbiel jest, ale nie "uciska"
      niczego w mózgu. Neurochirug nie widział podstaw do interwencji. Mierzylismy
      obwód główki - czy nie przyrasta ponad centyle.
      Z tego co wiem, wszystko zależy jakiego typu jest ta torbiel. Są takie, które
      niczemu nie szkodzą (niestety nie pamiętam już nazwy ani lokalizacji). Lekarze
      powiadali nam, że nie wiadomo co my mamy w głowie - bo za naszych czasów nie
      było możliwości tak wczesnego diagnozowania (już w okresie ciąży).
      Rozumiem, że jest to dla Ciebie bardzo stresująca sytuacja (pamiętam jeszcze co
      ja przeżywałam), ale na razie najważniejszy jest Twój spokój i opanowanie.
      Maluszkowi Twoje nerwy mogą tylko zaszkodzić.
      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
      Marg
    • gaga805 Re: torbiel na mózgu 19.04.07, 17:46
      witaj ja jestem w 23tc i u mojego synka stwierdzono torbiel poniżej prawej
      nerki pani doktor mówi że jest jeszcze sporo czasu i może się wchłonąć więc
      modlę się o to i wierzę że tak będzie nie martw się głowa do góry ja też staram
      się ciągle o tym nie myśleć[z różnym skutkiem] ale na pewno będzie dobrze
      • draugdur Re: torbiel na mózgu 19.04.07, 20:25
        to sie wchlania samo
        w razie watpliwosci zrob tomografie po porodzie
        • ola261 Re: torbiel na mózgu 19.04.07, 20:40
          Mój synek na usg połówkowym miał wykryte torbiele spolotów naczyniówkowych. Na
          szczęście jeszcze w zyciu płodowym wchłonęły się a Mały jest zdrowym chłopcem.
          Pozdrawiam
    • binkaa Re: torbiel na mózgu 19.04.07, 21:16
      synek kolezanki tez mial
      na usg byla widoczna az do konca
      wchlonelo sie po porodzie juz
      na ktorejs tam wizycie i badanich okazlo sie ze nie ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka