Dodaj do ulubionych

Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwiona!!!

21.04.07, 16:11
Od 3 dni bardzo mało ruchów czuję. Jakieś 5-7 na dzień i są delikatne. Jestem
w 24 tc. Wcześniej, już dłuższy czas dzidzia przyzwyczaiła mnie do częstych i
dosyć mocnych kopniaków, a już napewno były częste, conajmniej 10 na godzinę.
Czy moje obawy są uzasadnione czy to normalne? Miałyście tak?
Obserwuj wątek
    • lipcowa_mama_2007 Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 21.04.07, 16:26
      Załączam link, pisałam o tym niedawno. Miałam to samo. Dopiero od 3 dni czuję
      wyraźnie i mocno, ale chyba dlatego, ze mam stresujące sytuacje. Do tej pory
      byłam zupełnie spokojna i nie czułam prawie nic oprócz delikantych ruchów a
      czasem nawet nic.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=60799912&a=60799912
      • edzia.79 Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 21.04.07, 19:24
        moze twoj bobas odwrocil sie pleckami do twojego brzucha i kopie gdzies w glab ciebie??
        nic sie nie martw albo idz i zrob usg zebys byla spokojna.
        • fiola1 Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 21.04.07, 19:59
          To normalne na tym etapie ciaży.Jednego dnia mozesz czuc częste ruchy a potem
          przez kilka dni cisza.Nie denerwuj się.
    • gmajerek Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 21.04.07, 20:39
      ja pierwsze ruchy poczulam w 20 t.c, czasami czulam dzidzie caly czas a potem
      kilka dni przerwy. 24 t.c to jeszcze czas, kiedy dzidzia ma duzo miejsca w
      brzuchu i sobie skika po nim i dlatego raz czujesz ja lepiej a raz ruchy sa
      mniej odczowalne (zalezy jak dziecko jest ulozone). Juz niedlugo dzidziak zrobi
      sie taki duzy, ze nie bedziesz mogla spac bo bedzie sie tak wiercil....a na
      razie chyba nic sie nie dzieje - wazne, ze go czujesz nawet te 5 -7 razy na
      dzien, ale jesli sie niepokoisz to biegnij na usg. Ja mysle, ze to normalne.
      Pozdrawiam mama Piotrusia
      • grandepunto Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 22.04.07, 17:00
        dzidzia z kazdym dniem sie robi wieksza, apoza tym nie codziennie bedzie tak
        samo ruchliwa.byc moze ułozyła sie w sposób wygodny , nie martw sie, pwenie
        wszystko ok.

www.procentciebie.pl/
        • karen774 Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 23.04.07, 08:59
          Witajcie,
          ja jestem w trakcie 34 tygodnia i od ponad 10 dni moja córeczka zaczęła się
          zdecydowanie mniej ruszać. Potrafi trwać w bezruchu ponad 10 - 12 godzin.
          Wcześniej, jeszcze 2 tygodnie temu, szalała i wierciła się niemiłosiernie.
          Teraz musimy ją prowokować do ruchu. Reaguje (choć nie zawsze) na głos męża i
          wtedy, gdy mocniej poruszymy moim brzuchem. Już kilka razy chcieliśmy się
          wybrać do lekarza, ale zawsze wtedy jakoś dawała znać i fundowała mi kopniaka.
          W czwartek mamy wizytę i tak się zastanawiam, czy poczekać do tego czwartku i
          skonsultować to z naszym lekarzem, czy może to są objawy, które powinny byc
          zweryfikowane w szpitalu na KTG? Miałyście tak kiedyś? Wiem, że teraz dzidzia
          ma coraz mniej miejsca i to może usprawiedliwiać jej słabe ruchy. Napiszcie,
          proszę jak u Was z kopniakami po 33 tygodniu.
          • mama_frania Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 23.04.07, 09:14
            Mój synek wierzgał cały czas bardzo mocno do dnia porodu. Ja kilka razy byłam w
            odwrotnej sytuacji niż Wy- ruchy były bardzo gwałtowne- kilka razy nawet
            jeździłam do szpitala bo martwiłam sie czy wszystko ok.
            Ja wychodzę z założenia że jeśli cokolwiek mnie martwi to idę do lekarza lub
            jadę na Izbę Przyjęć- kilka razy byłam z "głupotami" i jakos nikt mnie nie pogonił.
            • edzia.79 Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 23.04.07, 11:49
              Oczywiscie najwazniejsza jest intuicja matki;jesli cos cie niepokoi jedz do szpitala.Tak nam powtarzali na szkole rodzenia.
              • karen774 Re: Dzidzia mniej ruchliwa a ja bardziej zmartwio 23.04.07, 12:15
                Hej, wiecie, to smieszne i nie racjonalne, ale odkad napisałam do Was na tym
                forum z prośba o poradę, to moja córeczka zaczęła niemozliwie szaleć w
                brzuchu!!! Od trzech godzin bez przerwy kopie i fikołkuje. Nie było tak od 10
                dni! Będę ją dalej obserwować i jeśli wszystko będzie ok to zaczekam do
                czwartkowej wizyty u mojego lekarza. Trzymajcie się.
                • sierpniowa_mama1 Re: karen774 23.04.07, 16:55
                  Wiesz że nasze maleństwa chyba wyczuwają, to że się tak martwimy że szukamy
                  pomocy na tym forum najpierw i po prostu dają znak o sobie! Bo tak samo jak u
                  Ciebie odkąd napisałam na tym forym o tych moich wątpliwościach to dzidzia już
                  po godzinie zaczęła szaleć jak wcześniej, po 3-dniowej przerwie!
                  Niesłychane!!! smile))
                  • karen774 Re: karen774 23.04.07, 17:24
                    Może masz racje... Może nasze dzieciaczki czują i wiedzą więcej niż nam się
                    wydaje... Pozdrawiam ciepło smile
                    • lorenai Re: karen774 24.04.07, 12:05
                      A wiesz, może w te dni, kiedy dziecko było mniej ruchliwe, ty byłaś bardziej
                      aktywna, więcej chodziłaś np.? Jak mama się porusza, to dziecko jest kołysane i
                      zasypia, a kiedy usiadłaś przed kompem, zaczęło sie domagać bujania i kopać.
                      • rocaania Re: karen774 24.04.07, 12:14
                        Ciekawa koncepcja i sama się nad nią zastanawiałam, ale to niestety nie to. W
                        ostatnich dniach ruszałam się cały czas tak samo i statystycznie tyle samo
                        czasu spędzałam przed komputerem. dziś jest tez OK, dzidzia się rozpycha. Kto
                        wie, może po prostu potrzebowała tyle snu, albo ruszała się delikatniej, a ja
                        tego nie czułam. W czwartek porozmawiam o tym z lekarzem. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka