ja778 08.06.07, 12:33 Czy ktoras z Was w czasie ciazy przyjmowala powyzszy lek i jaki ma to wplyw na rozwoj plodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 12:38 to luteina,ktora przepisuje sie gdy ciaza jest w jakis sposob zagrozona,celem podtrzymania.Popros o luteine podjezykowa,jest tania jak barszcz a duphaston jest drogi jak cholera a to to samo.To uklady z przedstawicielami... Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 12:42 bralam duphaston kilka miesiecy i nie mial on zadnego zlego wplywu na dziecko. Dzieki niemu donosilam ciaze do konca. Zostalo mi jeszze kilkanascie proszkow wiec jak chcesz to moge ci odda-jestem z Warszawy.Jak jestes zainteresowana napisz na priv Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 13:45 duphaston to syntetyk progrsteronu - hormonu podtrzymującego ciażę. brałam w obu ciażach i podobnie jak u Edzi - prawdopodobnie dzięki niemu mogłam donosić ciąże. córka jest zdrowiutka, a druga się powoli szykuje na ten świat miałam zapisana luteinę podjezykową - ale strasznie mnie po niej mdliło. dlatego przeszłam na dupaston - rzeczywiście jest dużo, dużo droższy. polecam luteinę - jeśli będziesz mogła, to podjęzykową, jeśli nie - bo smak ma paskudny i długo sie rozpuszcza - to można wziac dopochwową. działanie wszytskich leków takie samo - czyliu utrzymanie hormonów ciążowych na odpowiednim poziomie . biorąc pod uwagę, że hormony bierze się długo, to koszt duphastonu jest niebagatelny. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 aha 08.06.07, 15:15 luteine podjezykowa mozna stosowac dopochwowo.Wychodzi taniutko. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: aha 08.06.07, 17:20 a można mój lekarz kazał stosować - jak się wyraził - dowcipnie ale i tak fatalnie znosiłam te luteinę, dlatego sama, z własnej woli przeszłam na duphaston. i dolegliwości mineły. Odpowiedz Link Zgłoś
ja778 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 20:42 Wszystkim wielkie dzieki za dobre wiesci !!! Sama biore i stad moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
salvita Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 18:43 w pierwszej ciazy bralam przez pierwsze tryz miesiace - synek zdrowy ma teraz 21 m-cy teraz tez biore 3 x 1 tab. dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
aga8382 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 21:42 Ja tez biore 3x1 tabl i zastanawiam sie jak dlugo jeszcze. Jem od 4 tc a teraz mamy 16 tc. Jak dlugo brałyscie duphaston? Odpowiedz Link Zgłoś
zaslona4 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 21:46 Ja biore duphaston 4*dziennie a jestem w 6 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: duphaston a ciąża 08.06.07, 23:41 ja brałam początkowo 3 tablety / od 4 tygodnia/, potem 2 - ale plamienia wróciły, więc wróciłam do trzech. i tak aż do 12 tyg., potem znowu dwie, i w okolicach 20 tygodnia zaczęłam odstawiać - brałam 2 razy po pół przez kilka dni, potem raz połówkę przez kilka dni - aż w końcu z duszą na ramieniu odstawiłam całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
monia832 Re: duphaston a ciąża 09.06.07, 13:20 ten lek bralam na poczatku ciazy tak moze do 12 tyg na podtrzymanie ciazy a pozniej jak zagrozenie minelo to lekaz juz kazal odstawic Odpowiedz Link Zgłoś
metalowiec77 wskazania 31.07.07, 14:43 Na jakiej podstawie lekarz przepisał wam luteinę (z tego co widzę, to to samo co duphaston)? Ja jestem 3tyg po owulacji czyli chyba w 3 tyg ciąży, tak? Lekarz patrząc na mój wiek,29 lat, powiedział "nie tak mało" i nakazał Luteinę. Nigdy nie miałam badania hormonów, progesteronu, itp. Tej lekarce nie bardzo ufam, ale zmienić ją mogę dopiero za ok. 3 tygodnie. Jak myślicie, brać czy nie brać? Czy to może zaszkodzić jeśli bierze się bez potrzeby? Aha, czuję się bardzo dobrze, żadnych dolegliwości oprócz bolesnych piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: wskazania 31.07.07, 23:12 Podobno bezpieczny. Sama brałam w pierwszej ciąży, a teraz biorę luteinę. Podobno to naturalny hormon, a duphaston syntetyczny. Podobno. Z ciekawości, ile kosztuje duphaston? Ja płaciłam za luteinę (dopochwową) 30 zł za 30 tabletek, biorę 2 dziennie, więc to chyba nie tak taniutko? Czy Duphaston dużo droższy? Odpowiedz Link Zgłoś