Dodaj do ulubionych

oksytocyna

30.07.07, 13:50
Witam,

interesuje mnie jakie są medyczne przesłanki do podania oksytocyny. U mnie w
szpitalu jest ona podawana podobno bez pytania i zawsze. Ale czy można jej
uniknąć i jakie są wskazania do podania jej?

Pomóżcie!!!

Nie chodzi mi o dyskusję nt. nacinania itd, chodzi mi tylko o oksytocynę.
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: oksytocyna 30.07.07, 14:18
      Oksytocynę podaje się kiedy skurcze są za słabe lub szyjka za wolno się
      rozwiera.Generalnie po to by przyspieszyć akcję porodową.Ja dostałam oxy przed
      bólami partymi ból był do zniesienia.Jesli nie chesz rodzić pod kroplówką to
      powiedz to położnej.
    • budzik11 Re: oksytocyna 30.07.07, 14:31
      Oksytocynę podaje się np. przy przenoszeniu ciąży w celu wywołania porodu, lub
      jeśli poród się zaczął, ale skurcze są zbyt słabe, lub jeśli ich wcale nie ma a
      wody odeszły (ja tak miałam). W sumie nie narzekam, ból do zniesienia, rodziłam
      bez znieczulenia, a poród od podania oksytocyny trwał 4 godziny. Wolę to niż
      męczyć sie kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt godzin. Jeśli nie chcesz
      oksytocyny i nie ma żadnych wskazań medycznych (ale o tym przecież decyduje
      lekarz, a on zawsze może jakieś znaleźć) to powiedz to położnej, przecież nie
      wbije ci wenflonu i nie poda kroplówki po kryjomu smile
    • blueberry77 Re: oksytocyna 30.07.07, 15:33
      Oksytocynę podaje się w celu wywołania porodu, jeżeli dziecku jest źle w brzuchu
      (np. wody odeszły, łożysko jest zbyt dojrzałe), a nie następuje akcja porodowa.
      Innymi słowy wtedy, gdy dalsze utrzymanie ciąży zagraża życiu dziecka. Są też
      sytuacje, w których wywołuje się poród ze względu na zdrowie matki, np. przy
      gestozie.
    • mama_frania Re: oksytocyna 30.07.07, 16:25
      Ja mialam podaną oksytocynę z powodu braku akcji skurczowej po odejściu wód
      płodowych. I tak męczyłam się 20 godzin, bo mimo oksytocyny poród postępował
      baardzo powoli.
      • sunshine5 Re: oksytocyna 30.07.07, 21:51
        mi podano oksytocynę ponieważ rozwarcie bardzo szybko postępowało (chyba było
        już pełne) a skurcze były za słabe. ból po podaniu oksy był nieporównywalnie
        większy a skurcze dosłownie co minutę ale trwało to tylko godzinę, potem z pół
        godziny parcia i mała już była na świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka